FOUL MEDAMMES / BALILA (LIBANESISK FRUKOST)
- Selina Hami

- 31 maj 2020
- 3 min läsning
Uppdaterat: 26 juni
Jag skulle åkt på min årliga resa till Libanon nu under maj 2020 och träffat min familj där. Ja, det blev ju inte av, tyvärr. Istället får jag trösta mig med en libanesisk brunch och bjuda på lite bilder från min senaste resa till Libanon.
FOUL MEDAMMES / BALILA
Foul medammes är en klassisk och snabblagad frukost där kokta favabönor/bondbönor blandas med de fem stjärnorna i den libanesiska köket: citron, vitlök, spiskummin, olivolja och persilja. Det är de ingredienserna som utgör smakbasen i de flesta libanesiska rätter (t ex tabbouleh och falafel) och foul medammes är inget undantag. Det är en mycket populär frukosträtt i hela Mellanöstern och Nordafrika och görs i många varianter. Den klassiska i Levanten är däremot den här enkla och snabba versionen (ja, om man kör på färdigkokta bönor alltså).
Använder man kikärtor kallas rätten istället för Balila. Då blir det som en varm, chunky, smakrik och annorlunda hummusröra!
HUR ÄTS FOUL/BALILA?
Foul äts med libabröd eller pitabröd och serveras alltid med ett fat med färska örter och grönsaker som man tar en tugga av lite då och då, exempelvis mynta, oliver, tomat, gurka, rädisa, vårlök.
MAFFIG LIBANESISK FRUKOST
För en superlyxig, libanesisk frukostbuffé så kan du eventuellt också servera följande rätter till:


FOUL MEDAMMES / BALILA
Portioner: 2
Kikärtor, 3 pkt färdigkokta (eller motsvarande mängd bondbönor/favabönor om du vill göra Foul Medammes)
Vitlök, 1-3 klyftor, pressade ( efter smak!)
Citronsaft 1-2 citroner
Spiskummin, 2 tsk
Koriander pulver, 2 tsk
Salt
GARNERING
Olivolja av god kvalitet
Tomat
Persilja
SERVERING
Libabröd / pitabröd
Grönsaker som tomat, oliver, vårlök, snacksgurka, rädisa, cornichon
Tahini (valfritt)
GÖR SÅ HÄR
Koka kikärtorna. Vänd kikärtorna i en kastrull tillsammans med aquafaban (lagen). Salta och blanda ner lite spiskummin och korianderpulver. Koka upp och låt koka på hög värme i ca 5-10 min tills de mjuknat ordentligt. De ska nästan smälta i munnen och inte ha tuggmotstånd.
Preppa grönsakerna fint på ett fat och värm pitabröden i ugnen eller i en torr stekpanna.
När kikärtorna kokat klart, plocka ut 2/3 av kikärtorna med en slev och lägg över i en serveringsskål.
I spaden med de resterande kikärtorna, pressa ner vitlök och citronsaft. Mixa med stavmixer tills slät. Smaka eventuellt av såsen med mer vitlök, korianderpulver, spiskummin eller salt. Blanda ner den släta såsen med kikärtorna i serveringsskålen.
Garnera din balila/foul. Häll på rikligt med olivolja. Olivoljan ger en god smak och balanserar citronen och vitlöken. Du kan eventuellt även garnera med tahinisås.
Blanda då ihop ingredienserna till tahinissåsen tills slät och ringla över balilan
Servera. Servera med varma bröd och grönsaker. Röran äts med bröd. Riv av en bit bröd, skopa upp röran (eventuellt med hjälp av en sked) och nom! Ta sedan en tugga av någon av grönsakerna. Varva mellan balila och grönsaker.
Smaklig måltid! Nu bjussar jag på lite bilder från Libanon 2016.

Med pappa i en av Libanons cederskogar.

Frukost på en restaurang i Beirut: muhammara, kikärtsgryta, tabbouleh, kryddig potatis och grönsaker.

Utsikt över Beirut.

Färska pistagenötter.

En oas utanför Beirut.

I Beirut.

På matmarknaden Souk el Tayeb: Hemgjorda produkter som granatäppelsirap, rosenvatten, apelsinblomsvatten, fyllda oliver, labnehbollar.

På matmarknaden Souk el Tayeb: typiska bakverk med olika fyllningar som spenat, muhammara och za'atar.

På matmarknaden Souk el Tayeb: torkade solrosor med solrosfrön.

I Libanons cederskog.







Kommentarer