top of page
4.png
  • Instagram

FOUL MEDAMMES / BALILA (LIBANESISK FRUKOST)

Jag skulle åkt på min årliga resa till Libanon nu under maj 2020 och träffat min familj där. Ja, det blev ju inte av, tyvärr. Istället får jag trösta mig med en libanesisk brunch och bjuda på lite bilder från min senaste resa till Libanon.


FOUL MEDAMMES / BALILA

Foul medammes är en klassisk och snabblagad frukost där kokta favabönor/bondbönor blandas med de fem stjärnorna i den libanesiska köket: citron, vitlök, spiskummin, olivolja och persilja. Det är de ingredienserna som utgör smakbasen i de flesta libanesiska rätter (t ex tabbouleh och falafel) och foul medammes är inget undantag. Det är en mycket populär frukosträtt i hela Mellanöstern och Nordafrika och görs i många varianter. Den klassiska i Levanten är däremot den här enkla och snabba versionen (ja, om man kör på färdigkokta bönor alltså).


Foul brukar ibland även blandas med kikärtor och toppas med tahinisås. Eftersom färdigkokta favabönor/bondbönor inte alltid finns tillgängligt att köpa i alla butiker så funkar det fint att bara köra på kikärtor som jag gör här. Då blir det som en varm, chunky, smakrik och annorlunda hummusröra! Använder man kikärtor kallas rätten istället för Balila.


HUR ÄTS FOUL?

Foul äts med libabröd. Sleva alltså inte i dig foul med en sked för då kommer min farmor att fnysa. Det smakar bättre att skopa upp med en bit libabröd (kanske med hjälp av en sked). Till foul serveras alltid ett fat med färska örter och grönsaker som man tar en tugga av lite då och då, exempelvis mynta, oliver, tomat, gurka, rädisa, vårlök.


MAFFIG LIBANESISK FRUKOST

För en superlyxig, libanesisk frukostbuffé så kan du eventuellt också servera följande rätter till:


FOUL MEDAMMES PÅ KIKÄRTOR

Portioner: 4-6

Salta allt efter smak


FOUL

Kikärtor, bondbönor eller favabönor på burk, ca 1500 g (avrunnen vikt, dvs 6 tetrapaket)

Vitlök, 4-10 klyftor, pressade ( efter smak!)

Citronsaft från 3-4 citroner

Spiskummin, 2 msk

Korianderpulver, 2 tsk

Salt


GARNERING

Olivolja av god kvalitet

Tomat, 2-3 st, hackade

Persilja, en bunt, hackad


SERVERING

Libabröd

Grönsaker som oliver, vårlök, snacksgurka, rädisa, cornichon


TAHINISÅS (valfritt)

Tahini, 1 dl

Citronsaft, 2/3 dl (ca 1 citron)

Kallt vatten, 1 1/3 dl

Salt


GÖR SÅ HÄR

Värm kikärtorna. Vänd kikärtorna i en kastrull tillsammans med aquafaban (lagen) så de precis täcks. Koka upp och låt koka på hög värme i ca 5-10 min tills de mjuknat ordentlig, medan du preppar resten.


Blanda vitlök, citron, spiskummin, korianderpulver och salt till en marinad. Preppa grönsakerna fint på ett fat och värm pitabröden i ugnen eller i en torr panna.


När det kokat klart, plocka ut 2/3 av kikärtorna med en slev och lägg över i en serveringsskål. Lagen och kikärtorna som är kvar i kastrullen mixas med en stavmixer tills slät. Blanda ner marinaden i kastrullen och rör om. Vänd ner såsen i serveringsfatet med kikärtorna och rör om. Smaka av.


Garnera din balila/foul. Häll på rikligt med olivolja och garnera med tomat och persilja. Du kan eventuellt även garnera med tahinisås. Blanda då ihop ingredienserna till tahinissåsen tills slät och ringla över.


Servera. Servera med libabröd och grönsaker. Röran äts med bröd. Riv av en bit bröd, skopa upp röran (eventuellt med hjälp av en sked) och nom! Ta sedan en tugga av någon av grönsakerna. Varva mellan foul/balila och grönsaker.


Smaklig måltid! Nu bjussar jag på lite bilder från Libanon 2016.

Med pappa i en av Libanons cederskogar.

Frukost på en restaurang i Beirut: muhammara, kikärtsgryta, tabbouleh, kryddig potatis och grönsaker.

Utsikt över Beirut.

Färska pistagenötter.

En oas utanför Beirut.

I Beirut.

På matmarknaden Souk el Tayeb: Hemgjorda produkter som granatäppelsirap, rosenvatten, apelsinblomsvatten, fyllda oliver, labnehbollar.

På matmarknaden Souk el Tayeb: typiska bakverk med olika fyllningar som spenat, muhammara och za'atar.

På matmarknaden Souk el Tayeb: torkade solrosor med solrosfrön.

I Libanons cederskog.


9 136 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page