top of page
4.png
  • Instagram

FOUL MEDAMMES / BALILA (LIBANESISK FRUKOST)

Jag skulle åkt på min årliga resa till Libanon nu under maj och träffat min familj där. Ja, det blev ju inte av, tyvärr. Istället får jag trösta mig med en libanesisk brunch och bjuda på lite bilder från min senaste resa till Libanon.


FOUL MEDAMMES / BALILA

Foul medammes är en klassisk och snabblagad frukost där kokta favabönor/bondbönor blandas med de fem stjärnorna i den libanesiska köket: citron, vitlök, spiskummin, olivolja och persilja. Det är de ingredienserna som utgör smakbasen i de flesta libanesiska rätter (t ex tabbouleh och falafel) och foul medammes är inget undantag. Det är en mycket populär frukosträtt i hela Mellanöstern och Nordafrika och görs i många varianter. Den klassiska i Levanten är däremot den här enkla och snabba versionen (ja, om man kör på färdigkokta bönor alltså).


Foul brukar ibland även blandas med kikärtor och toppas med tahinisås. Eftersom färdigkokta favabönor/bondbönor inte alltid finns tillgängligt att köpa i alla butiker så funkar det fint att bara köra på kikärtor som jag gör här. Då blir det som en varm, chunky, smakrik och annorlunda hummusröra! Använder man kikärtor kallas rätten istället för Balila.


HUR ÄTS FOUL?

Foul äts med libabröd. Sleva alltså inte i dig foul med en sked för då kommer min farmor att fnysa. Det smakar bättre att skopa upp med en bit libabröd (kanske med hjälp av en sked). Till foul serveras alltid ett fat med färska örter och grönsaker som man tar en tugga av lite då och då, exempelvis mynta, oliver, tomat, gurka, rädisa, vårlök.


MAFFIG LIBANESISK FRUKOST

För en superlyxig, libanesisk frukostbuffé så kan du eventuellt också servera följande rätter till:


Libanesisk omelett med kryddig färs

Libanesiska varma mackor med zaatar

Ejjeh (libanesisk, örtig zucchiniomelett)

Hummus med kryddig färs

Vegansk äggröra på kikärtsomelett

Mellanösterns nutella

FOUL MEDAMMES PÅ KIKÄRTOR

Portioner: 4

Salta allt efter smak


FOUL

Kikärtor, bondbönor eller favabönor, ca 1500 g (avrunnen vikt)

Vitlök, 8-10 klyftor, pressade

Citronsaft från 3-4 citroner

Spiskummin, 2 msk


GARNERING

Olivolja av god kvalitet

Tomat, 2-3 st, hackade

Persilja, en bunt, hackad


SERVERING

Libabröd

Grönsaker som oliver, vårlök, snacksgurka, rädisa, cornichon


TAHINISÅS (valfritt)

Tahini, 1 dl

Citronsaft, 2/3 dl (ca 1 citron)

Kallt vatten, 1 1/3 dl


GÖR SÅ HÄR

Värm bönorna. Sila och skölj bönorna. Vänd ner i en kastrull och häll på vatten tills de precis täcks. Koka upp. Bönorna ska bara bli genomvarma. Sila bort vattnet med sparar ca 2 dl utifall att du vill späda ut foulen sedan. Vänd tillbaka de varma, silade bönorna i kastrullen och mosa dem grovt med en slev. Jag gillar min foul mosad men ganska chunky, andra gillar den helt mosad eller med många hela bitar kvar.


Blanda med marinad. Blanda ihop citronsaft, vitlök, spiskummin och salt i en skål till en smakrik marinad. Blanda ner marinaden med bönorna. Häll lite i taget och smaka av. Foul ska smaka väldigt syrligt och vitlökigt. Det kommer sedan att balanseras upp med garneringen. När du tycker den smakar gott så kan du välja att hälla på spadet som du sparat om du vill ha din foul lite lösare. Jag gillar min ganska fast så det blir enklare att äta med bröd.


Garnera din foul. Lägg upp foulen på serveringstallrikar. Häll på rikligt med olivolja och garnera med tomat och persilja. Du kan eventuellt även garnera din foul med tahinisås. Blanda då ihop ingredienserna till tahinissåsen tills slät och ringla över foulen.


Servera. Servera foul medammes med libabröd och grönsaker. Röran äts med bröd (det är alltså strikt förbjudet att sitta och sleva i sig foul med en sked). Riv av en bit bröd, skopa upp röran (eventuellt med hjälp av en sked) och nom! Ta sedan en tugga av någon av grönsakerna. Varva mellan foul och grönsaker.


Smaklig måltid! Nu bjussar jag på lite bilder från Libanon.

Med pappa i en av Libanons cederskogar.

Frukost på en restaurang i Beirut: muhammara, kikärtsgryta, tabbouleh, kryddig potatis och grönsaker.

Utsikt över Beirut.

Färska pistagenötter.

En oas utanför Beirut.

I Beirut.

På matmarknaden Souk el Tayeb: Hemgjorda produkter som granatäppelsirap, rosenvatten, apelsinblomsvatten, fyllda oliver, labnehbollar.

På matmarknaden Souk el Tayeb: typiska bakverk med olika fyllningar som spenat, muhammara och za'atar.

På matmarknaden Souk el Tayeb: torkade solrosor med solrosor.

I Libanons cederskog.


#libanesisk #fruksot #brunch #vegansk #foul #foulmedammes #hummus

bottom of page