FOUL MEDAMMES (LIBANESISK FRUKOST)

Jag skulle åkt på min årliga resa till Libanon nu under maj och träffat min familj där. Ja, det blev ju inte av, tyvärr. Istället får jag trösta mig med en libanesisk brunch och bjuda på lite bilder från min senaste resa till Libanon.


Foul medammes är en klassisk och snabblagad frukost där kokta favabönor/bondbönor blandas med de fem stjärnorna i den libanesiska köket: citron, vitlök, spiskummin, olivolja och persilja. Det är de ingredienserna som utgör smakbasen i de flesta libanesiska rätter (t ex tabbouleh och falafel) och foul medammes är inget undantag. Det är en mycket populär frukosträtt i hela Mellanöstern och Nordafrika och görs i många varianter. Den klassiska i Levanten är däremot den här enkla och snabba versionen (ja, om man kör på färdigkokta bönor alltså).


Foul brukar ibland även blandas med kikärtor och toppas med tahinisås. Eftersom färdigkokta favabönor/bondbönor inte alltid finns tillgängligt att köpa i alla butiker så funkar det fint att bara köra på kikärtor som jag gör här. Då blir det som en varm, chunky, smakrik och annorlunda hummusröra!


Med foulen serverar jag också två typiska snacks som äts i Libanon- där vi älskar salt och surt! Skivad citron som doppas i salt och spiskummin är en klassiker. Och för att avsluta med något sött: tahini ringlat med dadelsirap. Det är en enkel och supergod dessert som äts med libabröd och är perfekt att avsluta en tung frukost med.


Andra exempel på annorlunda libanesiska snacks:

- Sura, gröna äpplen som skivas och doppas i salt

- Omogna vindruvor som doppas i salt

- En gul och syrlig blomma, hammeyda, som plockas och äts som snacks när den är i säsong

- Kokta lupinbönor och favabönor som toppas med salt, spiskummin och citron


För en riktigt maffig libanesisk frukost kan du fixa en lite buffé med foul, hummus, något libanesiskt snacks och de obligatoriska tillbehören libabröd och grönsaker till.

FOUL MEDAMMES PÅ KIKÄRTOR

Portioner: 4

Salta allt efter smak


FOUL

Kikärtor, bondbönor eller favabönor, 4 pkt (ca 920 g)

Citronsaft från 3 citroner

Vitlök, 6-8 klyftor, pressade

Olivolja, 1 1/2 dl (av god kvalitet)

Spiskummin, 1 1/3 msk


TAHINISÅS

Tahini, 1 dl

Citronsaft, 2/3 dl (ca 1 citron)

Kallt vatten, 1 1/3 dl


SERVERING

Tomat, 2-3 st, hackade

Persilja, en bunt, hackad

Libabröd

Oliver

Rädisa

Snacksgurka

Picklat, som cornichon, libanesisk saltgurka, rädisa


LIBANESISKA SNACKS (VALFRITT)

Tahinisås med dadelsirap, äts med libabröd

Citronklyftor toppade med spiskummin och salt


GÖR SÅ HÄR

Sila och skölj kikärtorna. Vänd ner i en kastrull och häll på vatten tills de precis täcks. Koka upp. Spara 2 dl av vattnet och sila bort resten.


Vänd tillbaka kikärtorna i kastrullen med det sparade vattnet och mosa grovt så det är en del hela kikärtor kvar. Det ska bli en chunky röra. I en skål, rör ihop vitlök, citronsaft, spiskummin och salt till en marinad och rör ner den med kikärtorna. Lägg upp på ett serveringsfat och ringla över olivoljan. Var inte rädd för mycket olivolja, vi snackar libanesisk frukost. Foul ska bada i olivolja.


Blanda ihop tahini, citronsaft och vatten till en slät tahinisås. Ringla den på foulen och toppa med tomat och persilja.


Servera foul medammes med libabröd och grönsaker. Röran äts med bröd (det är alltså strikt förbjudet att sitta och sleva i sig foul med en sked). Riv av en bit bröd, skopa upp röran (eventuellt med hjälp av en sked) och nom! Ta sedan en tugga av någon av grönsakerna. Varva mellan foul och grönsaker.


Smaklig måltid! Nu bjussar jag på lite bilder från Libanon.

Med pappa i en av Libanons cederskogar.

Frukost på en restaurang i Beirut: muhammara, kikärtsgryta, tabbouleh, potatis och grönsaker.

Utsikt över Beirut.

Färska pistagenötter.

En oas utanför Beirut.

I Beirut.

På matmarknaden Souk el Tayeb: Hemgjorda produkter som granatäppelsirap, rosenvatten, apelsinblomsvatten, fyllda oliver, labnehbollar.

På matmarknaden Souk el Tayeb: typiska bakverk med olika fyllningar som spenat, muhammara och za'atar.

På matmarknaden Souk el Tayeb: torkade solrosor med solrosor.

I Libanons cederskog.


#libanesisk #fruksot #brunch #vegansk #foul #foulmedammes #hummus

0 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png