LIBANESISKA VARMA MACKOR MED ZAATAR

Zaatar är en örtig kryddblandning i Libanon med lång historia och äts till vardags, oftast till frukost och streetfood. Den syrliga och örtiga blandningen med främst timjan i går att använda på mackor, pizzan, grillen och salladen. Jag berättar mer om zaatar i det tidigare receptet jag lagt upp på syrliga och örtiga zaatarchips som är heeelt beroendeframkallande och perfekta att äta som de är eller som krutonger på sallad. I receptet nedan använder jag bara lite mindre av kryddan sumac som ända skillnad då jag tycker det passar bättre med lite mindre syrlighet i mackorna.


Men idag orkade jag inte laga mat utan gjorde istället ostiga varma mackor med zaatar. Det typiska är att servera bröd och zaatar med oliver, färsk mynta, tomat och gurka. Till frukost i Libanon äter vi ibland en väldigt enkel frukost där vi doppar libabröd i olivolja och zaatar och serverar grönsakerna på sidan.

LIBANESISKA VARMA MACKOR MED ZAATAR

Portioner: 3 varma mackor


ZAATAR

Timjan, 4 msk

Oregano, 2 msk

Rostade sesamfrön, 2 msk

Sumac, 2/3 msk (krydda som finns i kryddhyllan eller orientaliska hyllan)

Spiskummin, 1/2 msk