PAELLA VALENCIANA (VEGANSK)
top of page
Sök


Guldig Paella Valenciana med en karamelliserad botten som kallas socarrat. Valfria grönsaker kan så klart användas efter säsong och som finns tillgängligt hos dig. Rundkornigt ris ska användas, och traditionellt används ett särskilt rundkornigt ris för paella valenciana som inte klibbar lätt. Vet att någon spansk gammelmormor vänder sig i graven men det enda rundkorniga jag hade hemma var grötris, och det visade sig bli supergott! Annars finns också arborioris, har inte testa


SELINAS BROCCOLISOPPA
Krämig, rökig broccolisoppa. Jag tycker inte bilden gör den rättvisa, av alla soppor jag gjort är den här bland mina favoriter, riktigt matig och mustig! SELINAS BROCCOLISOPPA Portioner: 8 Purjolök, 2 st, skivad Vitlök, 6 klyftor, hackad Grönsaksbuljong, 4 tärningar Näringsjäst, 4 msk Rökt paprika, 3 tsk Röd miso, 2 tsk Mjölig potatis , ca 1,3 kg, skuren i mindre bitar (orkar inte skala) Matgrädde, 2 L (tex havre) Broccoli, 1 kg, skivad (kör fryst som jag tinar) SERVERING Var
45 visningar


BRIGADEIRO, BRASILIANSKA CHOKLADBOLLAR (VEGANSK)
Brigadeiros är brasilianska chokladbollar som påminner om en blandning mellan chokladtryffel och chokladkola. De görs traditionellt på kondenserad mjölk och här har jag tagit fram ett recept med havregrädde och socker som bas. BRIGADEIRO Vispgrädde av havre, 5 dl + ½ dl Strösocker, 2 dl Vaniljsocker, 1 tsk Kakao, 2 dl Flingsalt Vegetabiliskt smör, 50 g Chokladströssel eller annan valfri topping som kakao, finhackad choklad, nötter eller kokosflingor. Små formar GÖR SÅ HÄR I
45 visningar


FRUKOSTRÖRA SPENAT OCH RÖKT TOFU
En riktigt god och enkel frukoströra som alternativ till äggröra till exempel. Jag älskar ju matiga frukostar, men röran passar så klart också perfekt till brunch, lunch eller middag. FRUKOSTRÖRA Portioner: 1 enligt mig (stor) Gul lök, 1 st, hackad Rökt tofu, 230 g, tärnad smått Tomat, 3-4 st, hackad Koriander, handfull, hackad Svartpeppar Spenat, 200 g SERVERA MED Lime Rostat bröd med smör eller annat gott bröd GÖR SÅ HÄR Stek lök och tofu tills löken mjuknat och fått lite f
24 visningar


SELINAS SANCOCHO (VEGANSK)
Sancocho är en klassisk comfort food i Latinamerika, en soppa som görs i tusen olika variationer beroende på land och region. Det som ofta är gemensamt är att den består av stora bitar av rotfrukter, har en bas av lök och paprika och smakar mycket spiskummin och koriander. Min version är en variant på en av de colombianska sancochos jag ätit som görs på bl a matbanan och kassava/yuca. Men egentligen kan du använda vilka grönsaker du vill och har hemma, exempelvis varför inte
2 645 visningar


SELINAS CHOKLADFROSTING (VEGANSK)
Den här frostingen är mäktigt chokladig och har en hint av kaffe. Jag gillar inte för söt smak utan gillar när det är mer chokladigt, så den här frostingen faller mig precis i smaken! I början hade jag tagit fram det här för att använda som frosting på min mäktiga brownie. Med jag tyckte att den brownien var alldeles lagom saftig så den inte behövde någon frosting. Men använd frostingen till valfri tårta, ät som den är eller servera med frukter! Den är fantastiskt krämig, fet
1 188 visningar


VEGANSK REINA PEPIADA (VENEZOLANSK KYCKLINGRÖRA)
REINA PEPIADA En av de mest populära fyllningarna i Venezuela är reina pepiada- den kurviga drottningen! Den är mättande från kyckling, avokado och majonnäs och fräsch av lime och koriander. Eftersom vi gör en vegansk variant så smaksätter jag den lite extra med riven ost, rökt paprikapulver, spiskummin och sotad röd paprika. Supergott! Reina pepiada skapades på 50-talet på en arepera i Venezuela för att hylla Susana Dujim som var Venezuelas första internationella skönhetsdro
1 486 visningar


VEGANSK PYTTIPANNA I UGN MED KIKÄRTSPLÄTTAR
En enkel pyttipanna som smidigt görs i ugn. För att underlätta ännu mer kan du köpa tärnad potatis och hackad lök i frysdisken! Istället för ett stekt ägg gör jag frasiga och matiga kikärtsplättar på samma smet som jag brukar göra saftiga omeletter på. Plättarna får frasiga kanter och är saftiga i mitten, så de ersätter ett stekt ägg perfekt. I den här varianten används kikärtssmeten till att göra tunna och frasiga plättar, men vill du testa att göra matiga, saftiga omeletter
832 visningar


VEGANSK KAFTA BIL TAHINI
Arabiska motsvarigheten till köttbullar, potatis och gräddsås är den här kryddiga och såsiga rätten kafta bil tahini. Biffar kryddade med bland annat persilja, kanel och kardemumma gratineras med potatis och tomat i en tahinisås smaksatt med citron och apelsin. Det blir ungefär som en potatisgratäng fast med tahinisås istället för matgrädde! KAFTA BIL TAHINI Portioner: 6 Salta allt efter smak KAFTA Formbar färs, 500 g, tinad Lök, 1 st, finhackad Vitlök, 5 klyftor, pressade P
4 916 visningar


LIBANESISK OMELETT MED KRYDDIG FÄRS & PINJENÖTTER (VEGANSK KIKÄRTSOMELETT)
Libanesiska frukost hörni. Så matigt, gott och riktigt, riktigt mättande. Kolla t ex in foul medammes, ostiga zaatarmackor och ejjeh- en libanesisk, örtig omelett som jag gör på kikärtsmjöl. En annan typisk frukost är omelett stekt med färs som kryddas med sju kryddor. Sju kryddor är en aromatisk kryddblandning i Mellanöstern med bland annat kanel, kryddpeppar och svartpeppar. Den används till många rätter, jag har exempelvis lagat farmors syriska spaghetti med färssås och pi
1 023 visningar


FUSKFALAFELRULLE
Kikärtsrulle med massa tahinisås, örter och grönsaker är min räddning i vardagen när jag bara vill slänga in något i ugnen och hafsa i mig en god lunch. Det går att variera så mycket beroende på hur jag kryddar kikärtorna och smaksättning på tahinisåsen (neutral eller så mixar jag i örter, chilisås, soltorkad tomat mm). Så jag har alltid kikärtor, tahini och libabröd i skafferiet som kan komma till min undsättning. Jag brukar ugnsrosta kikärtorna och tycker de får en matigare
3 784 visningar
VENEZOLANSK PULLED PORK OCH GUASACACA (VEGANSK)
CARNE MECHADA: VENEZOLANSK PULLED PORK Carne mechada är en traditionell fyllning till arepas i Venezuela och är en variant av pulled pork. Min man kommer från Venezuela (och inte heller äter animaliskt) och har saknat en riktigt god arepa med carne mechada. Rätten får sin smak från bl a worcestershiresås, men eftersom det kan vara svårt att få tag på en vegansk variant så har jag tänkt om rätten lite och får syra, sötma och lite umami från tomater, sojasås, nejlika och muscov
103 visningar

VECKANS VEGANSKA MATSEDEL MED INKÖPSLISTA
Varje vecka publicerar jag en vegansk veckomatsedel med inköpslista och recept för lunch & middag måndag-fredag 2 personer Perfekt för er som vill förenkla vardagen eller testa på vegankäk. Jag kör 3 huvudrätter per vecka- för ärligt talat, vem orkar laga mat varje dag? De första 10 veckomatsedlarna har jag publicerat i min kostnadsfria E-kokbok 10 Veckor Vegan. Bara att ladda ner som PDF! Smaklig måltid! VECKANS MATSEDEL Berberekryddad färssås Berbere är an aromatisk krydda
1 361 visningar


LIBANESISKA VARMA MACKOR MED ZAATAR
Zaatar är en örtig kryddblandning i Libanon med lång historia och äts till vardags, oftast till frukost och streetfood. Den syrliga och örtiga blandningen med främst timjan i går att använda på mackor, pizzan, grillen och salladen. Jag berättar mer om zaatar i det tidigare receptet jag lagt upp på syrliga och örtiga zaatarchips som är heeelt beroendeframkallande och perfekta att äta som de är eller som krutonger på sallad. I receptet nedan använder jag bara lite mindre av kry
3 587 visningar


SYRLIGA & ÖRTIGA ZAATARCHIPS MED OLIVOLJA
Zaatar är en traditionell kryddblandning i Libanon som används i hela Mellanöstern. Den är syrlig och örtig och görs med lite olika ingredienser beroende på region, men min favorit i Libanon är en blandning av timjan, oregano, rostade sesamfrön och sumac. Sumac är ett syrligt, torkat bär som främst används till att göra zaatar. Men för sin syrliga smak användes den förr som ersättning till citron på vintern och har idag blivit en krydda som används i allt ifrån lemonad och i
875 visningar


SPAGHETTI MED BERBEREKRYDDAD FÄRSSÅS
Spaghetti med färssås toppar ju varje år listan som svenskarna favoriträtt- och jag håller med till hundra procent. Kan äta hela dagen varje dag. Men jag gör inte alltid en klassisk bolognese utan älskar också farmors syriska spaghetti, den här spaghettin med champinjon och örtig färssås. Idag tänkte jag visa er en annan favoritpastasås, nämligen färssås kryddad med berbere! Berbere måste vara min favoritkrydda. Den är så mustig och aromatisk men behöver få puttra länge för a
1 480 visningar


VEGANSK KEBABTALLRIK MED FANTASÅS
Du drar till kiosken med bästisen, köper godis och hyr film. På vägen hem vänder ni in på pizzerian och köper en kebabtallrik och en kebabpizza. Ni drar hem, lägger upp värsta buffén på soffbordet och kollar på samma film ni säkert hyrt hundra gånger innan för ni tröttnar aldrig på den. Några timmar senare, när ni kollat klart på filmen och känner att ni börjar bli sugna på nåt mer gott så slinker ni in i köket och börjar göra chokladbollar. Livets nostalgi på hög nivå. KEBAB
6 943 visningar

VECKANS VEGANSKA MATSEDEL MED INKÖPSLISTA
Varje vecka publicerar jag en vegansk veckomatsedel med inköpslista och recept för lunch & middag måndag-fredag 2 personer Perfekt för er som vill förenkla vardagen eller testa på vegankäk. Jag kör 3 huvudrätter per vecka- för ärligt talat, vem orkar laga mat varje dag? De första 10 veckomatsedlarna har jag publicerat i min kostnadsfria E-kokbok 10 Veckor Vegan. Bara att ladda ner som PDF! Smaklig måltid! VECKANS MATSEDEL Syrisk spaghetti med färssås Min farmors godaste pasta
788 visningar


UNGERSKA FYLLDA PANNKAKOR MED RÖKIG PAPRIKASÅS (HORTOBÁGYI PALACSINTA)
Krämiga och mustiga fyllda pannkakor toppade med en rökig paprikasås. Hortobágyi palacsinta är riktig ungersk comfort food. Fyllningen görs genom att puttra en mustig gryta med massa paprikapulver (obligatoriskt i all ungersk mat) som vanligtvis görs på köttfärs eller ibland kyckling. Sedan silas grytan för att göra en fyllning till pannkakorna och en sås som de toppas med. Istället för vegokyckling eller färs är det även traditionellt att använda skivade champinjoner. Det bl
7 424 visningar


CHORIPÁN & CHIMICHURRI
Choripán är en en schysst korv med bröd som äts i olika varianter i bland annat södra delarna av Sydamerika som Argentina, Chile och Uruguay. Namnet kommer från en kombination av orden chorizo och pán (bröd), vilket är själva basen. Sedan varierar tillbehören, men ofta är det den örtiga såsen chimichurri som är är en av stjärnorna. Här hittar ni min version. Eftersom jag tycker att vegokorvarna fortfarande är ganska mesiga, även om de kallar sig chorizo, så gör jag en lök- oc
562 visningar
bottom of page