MEXIKANSKA BÖNOR MED HEMGJORD SALSA
- Selina Hami
- 27 aug.
- 2 min läsning
Frijoles de la olla med hemgjord salsa, friterad matbanan, vitlöksris och smakrika gröna bönor.
Den här måltiden kan tweakas mycket: kör på andra bönor, tomatris, korianderris, majsris, olika sorters salsa och annat tillbehör än gröna bönor.

FRIJOLES DE LA OLLA
Portioner: 6
Pintobönor, 500 g
Vatten, 3 L
Lagerblad, 3 st
Lök, 2 st, skalade och delade i två
Vitlök, 5 klyftor, skalade
Oregano
Svartpeppar
Ju längre tid bönorna blötlägga, desto kortare blir koktiden. Det tar runt 2 timmar att koka dem mjuka, perfekt när man jobbar hemifrån och bara kan låta dem småputtra I bakgrunden.
I med de blötlagda bönorna i en kastrull med resten av ingredienserna. Koka upp och låt bönorna koka tills de mjuknar. Salta mot slutet, har hört att saltet kan påverka bönornas konsistens om man saltar för tidigt. Vet inte om det är sant, men tänker inte prova och slösa 2 timmars kokning för att ta reda på sanningen.
VITLÖKSRIS
Stek hackad vitlök i rikligt med smör eller olja tills de börjat få färg. Håll koll så det inte bränns. Vänd ner riset och stek i någon minut. Häll på vatten, salt och koka riset.
SALSA
400 g romanticatomater, eller andra riktigt söta tomater. Finns inte färska så funkar tex Muttis finkrossade tomater.
Ca 5 vårlök
3 vitlök
2 färska jalapeño
En liten bunt koriander
Lime
Vitvinsvinäger
Socker
Mixa tomaterna släta. Vänd ner i en liten kastrull och koka i ca 5-10 min så det får reducera lite och få en mörkare färg. Ta bort skummet som samlas på ytan. Ställ sedan åt sidan så det får svalna.
Under tiden, i en torr panna, sota Vårlök en, vitlöken och jalapeño. När de sotats ordentligt, hacka allt och koriandern. Blanda ner allt i tomatsåsen och smaka av med resten av ingredienserna.
Kommentarer