Libanesiska frukost hörni. Så matigt, gott och riktigt, riktigt mättande. Kolla t ex in foul medammes, ostiga zaatarmackor och ejjeh- en libanesisk, örtig omelett som jag gör på kikärtsmjöl.
En annan typisk frukost är omelett stekt med färs som kryddas med sju kryddor. Sju kryddor är en aromatisk kryddblandning i Mellanöstern med bland annat kanel, kryddpeppar och svartpeppar. Den används till många rätter, jag har exempelvis lagat farmors syriska spaghetti med färssås och pinjenötter på den.
Den här omeletten gör jag, liksom omeletten ejjeh, på kikärtsmjöl. Däremot lägger jag här till silkestofu också. Bara kikärtsmjöl kan göra omeletten ganska brödig, med silkestofu blir den mer äggig och saftig i konsistensen. Serveras med de typiska libanesiska tillbehören och äts med pitabröd. Jalla fall, låt oss äta.
LIBANESISK OMELETT MED KRYDDIG FÄRS OCH PINJENÖTTER (VEGANSK KIKÄRTSOMELETT)
Portioner: 2 omeletter
Salta allt efter smak
KIKÄRTSOMELETT
Silkestofu, 1 1/2 dl
Kikärtsmjöl, 1 dl
Bakpulver, 1/2 tsk
Salt, 2/3 tsk
Vatten, 1 dl
KRYDDIG FÄRS
Färs, 3 1/2 dl (jag använder anammas formbara färs)
Gullök, 1 stor, hackad
Sju kryddor, 3 tsk
Svartpeppar, 1 1/2 tsk
Spiskummin, 1 tsk
Rökt paprika, 1 tsk
Kanel, 1/3 tsk
Tomatpuré eller turkisk paprikapuré (finns i orientaliska hyllan), 1 msk
SERVERING
Rostade pinjenötter
Olivolja
Pitabröd, tomat, oliver, gurka och svart te
GÖR SÅ HÄR
Omelettsmet. Mixa ingredienserna till omeletten i en mixer.
Pinjenötter. Börja med att steka pinjenötter på medelvärme i olivolja. Rör om konstant tills pinjenötterna är gyllene. Lämna. Inte. Stekpannan. Pinjenötter bränns supersnabbt. Lägg över dem på en tallrik.
Kryddig färs. Stek nu färs och gullök i pannan i rikligt med olivolja tills löken mjuknat och färsen fått fin yta. Blanda ner kryddorna och stek i någon minut. Klicka i tomatpuré och en skvätt vatten, stek/puttra i några minuter tills färsen fått god smak och den inte längre är vattnig utan snarare saftig. Lägg undan lite av den kryddade färsen på en tallrik för garnering.
Omelett. Vi ska steka två omeletter, så ta bort hälften av färsen från pannan och lägg över på en tallrik. Sprid ut färsen som är kvar i pannan. Häll nu över hälften av omelettsmeten i pannan. Rör runt lite grann med stekspaden så smeten kommer överallt. Stek på medel/medelhög värme i 7-8 min tills kanterna är frasiga och undersidan gyllene. Omeletten kan vara lite svår att vända med bara stekspade, så lägg istället en tallrik på omeletten och vänd pannan uppochner så den hamnar på tallriken. Häll lite mer olivolja i pannan och glid över omeletten i pannan så andra sidan också får steka tills gyllene, ca 7-8 min. Vänd över på serveringstallriken. Stek den andra omeletten med kvarvarande färs och smet.
Garnera omeletten med pinjenötter, färs och persilja. Servera med pitabröd, tomat, gurka, oliver och eventuellt svart te för en komplett libanesisk frukost.
Opmerkingen