top of page
4.png
  • Instagram

Selinas KOUSA Mahshi (vegansk)

  • Skribentens bild: Selina Hami
    Selina Hami
  • för 7 dagar sedan
  • 2 min läsning

Kousa mahshi, fyllda minizucchinis, är en så fin rätt perfekt att pyssla med en sommardag. Den fylls traditionellt med ris och köttfärs där jag gjort en egen fyllning på ris, kokta gröna linser och friterade pinjenötter. Smakat precis som den min farmor alltid gjorde till oss barnbarn i Damaskus.


För att göra rätten behöver du en urgröpare för grönsaker eller en äppelkärnare.


Minizucchinis finns oftast på närmsta utländska livs med större grönsaksutbud.


ree
ree

Selina vegetariska KOUSA MAHSHI

4 kg minizucchinis (ca 35 st)


Fyllning:

3 dl gröna linser som kokas med 5 dl vatten, 2 lagerblad och salt

150 g pinjenötter som friteras gyllene i olivolja


9 dl jasminris

2-3 gul lök

6 vitlök

2 msk sju kryddor

2 tsk kanel

Svartpeppar

3-4 tsk salt

0,5 dl tomatpure

2-3 tomater

Olivolja, 1 dl


Koka de gröna linserna. De kommer fortfarande ha en kärna kvar och inte vara helt mjuka, precis som vi vill ha dem. Koka upp och puttra sedan på medelvärme under lock.


Fritera pinjenötterna tills gyllene.


Blanda ihop linserna och pinjenötterna med resten av ingredienserna. Smaka av med salt. Det ska smaka lite för salt för din smak, då kommer det sedan vara lagom salt när riset expanderat vid kokning.


Tomatsås:

Olivolja

2 lök i botten

2 tomat i botten

6 klyftor, hela

400 g tomatpure

3 L vatten

Salt 2-3 msk

Svartpeppar

Paprikapulver, 1 msk

Saft från 1,5-2 citroner

Torkad mynta, 5 msk

Vitlök, 12 klyftor

Lägg olivolja i bottennpå kastrullen. I med löken och tomaten så de täcker botten. Lägg ner zucchinin. Lägg på de 6 vitlöksklyftorna.


Blanda tomatpure med vatten och häll tomatsåsen på zucchinin. Koka upp och smaka av med saltet. Koka i 30 min.


Mortla mynta, vitlök och blanda ner citronsaften. Vänd ner i tomatsåsen och koka tills mjuknat, 20 min till.


Plocka ut zucchinin på ett serveringsfat. Häll upp tomatsåsen i en serveringsskål


Ät med vårlök, sivripaprika och libabröd och eventuellt en klick yoghurt till.

Kommentarer


bottom of page