Selinas KOUSA Mahshi (vegansk)
- Selina Hami
- för 7 dagar sedan
- 2 min läsning
Kousa mahshi, fyllda minizucchinis, är en så fin rätt perfekt att pyssla med en sommardag. Den fylls traditionellt med ris och köttfärs där jag gjort en egen fyllning på ris, kokta gröna linser och friterade pinjenötter. Smakat precis som den min farmor alltid gjorde till oss barnbarn i Damaskus.
För att göra rätten behöver du en urgröpare för grönsaker eller en äppelkärnare.
Minizucchinis finns oftast på närmsta utländska livs med större grönsaksutbud.


Selina vegetariska KOUSA MAHSHI
4 kg minizucchinis (ca 35 st)
Fyllning:
3 dl gröna linser som kokas med 5 dl vatten, 2 lagerblad och salt
150 g pinjenötter som friteras gyllene i olivolja
9 dl jasminris
2-3 gul lök
6 vitlök
2 msk sju kryddor
2 tsk kanel
Svartpeppar
3-4 tsk salt
0,5 dl tomatpure
2-3 tomater
Olivolja, 1 dl
Koka de gröna linserna. De kommer fortfarande ha en kärna kvar och inte vara helt mjuka, precis som vi vill ha dem. Koka upp och puttra sedan på medelvärme under lock.
Fritera pinjenötterna tills gyllene.
Blanda ihop linserna och pinjenötterna med resten av ingredienserna. Smaka av med salt. Det ska smaka lite för salt för din smak, då kommer det sedan vara lagom salt när riset expanderat vid kokning.
Tomatsås:
Olivolja
2 lök i botten
2 tomat i botten
6 klyftor, hela
400 g tomatpure
3 L vatten
Salt 2-3 msk
Svartpeppar
Paprikapulver, 1 msk
Saft från 1,5-2 citroner
Torkad mynta, 5 msk
Vitlök, 12 klyftor
Lägg olivolja i bottennpå kastrullen. I med löken och tomaten så de täcker botten. Lägg ner zucchinin. Lägg på de 6 vitlöksklyftorna.
Blanda tomatpure med vatten och häll tomatsåsen på zucchinin. Koka upp och smaka av med saltet. Koka i 30 min.
Mortla mynta, vitlök och blanda ner citronsaften. Vänd ner i tomatsåsen och koka tills mjuknat, 20 min till.
Plocka ut zucchinin på ett serveringsfat. Häll upp tomatsåsen i en serveringsskål
Ät med vårlök, sivripaprika och libabröd och eventuellt en klick yoghurt till.
Kommentarer