top of page
4.png
  • Instagram

VENEZOLANSK GLASSTÅRTA MED LIME (VEGANSK MARQUESA)

  • Skribentens bild: Selina Hami
    Selina Hami
  • 29 juli
  • 2 min läsning

Uppdaterat: 30 juli

En riktigt enkel tårta som kan göras flera dagar före kalaset. Jag lärde mig den av min venezolanska svärmor där tårtan marquesa (även kallad carlota i Mexiko) är vanlig, däremot ofta kyld, som Sveriges radiokaka. Deras version av tiramisu där kexen doppas i en saft eller dryck för att sedan varvas med en kräm med smaksättningar som choklad, mango eller persika.


Jag gör en egen variant inspirerad av min venezolanska svärmors recept som hon brukar servera fryst, som en glasstårta. Den är perfekt krämig och med en fräsch smak av lime. Eftersom den ska in i frysen så kan du preppa tårtan flera dagar i förväg till kalaset och smidigt lägga in resterna i frysen (om det blir nåt kvar).

ree
ree
ree
ree

LIME MARQUESA

Portioner: 10 bitar

Använder en tårtform på 23 cm


Oatly vispgrädde, 5 dl + 2,5 dl (dvs 3 pkt)

Socker, 2 dl

Saft och zest från 4 lime (om de är små, ta 5 st)

Mariekex, 1 pkt


GÖR SÅ HÄR

Tårtan görs traditionellt med sötad kondenserad mjölk, så vi ska börja med att göra det. I en liten kastrull, häll ner 5 dl vispgrädde och sockret. Koka upp och sänk sedan värmen till medel/medelhög så det får småkoka. Håll koll och rör om då och då. Det som kommer hända efter ca 10 min är grädden blir genomskinlig. Låt det fortsätta koka och efter ca 15 min får den tillbaka sin vita färg. Då är den kondenserad mjölken klar. Koka någon minut till och dra sedan av från plattan. Häll över i en värmetålig skål och låt den svalna i rumstemperatur i ca 30-60 min.


Under tiden, vispa 2,5 dl grädde. Blanda ner limesaft och zest. När den kondenserade mjölken svalnat, rör ner det också så du får en slät smet.


Ta fram tårtformen. Lägg lite smet i botten, bara så det inte blir helt torrt under kexen. Lägg ett första lager mariekex och börja sedan varva kex och grädde tills de tar slut. Blir ca 3-4 lager.


Ställ in i frysen i minst 3 timmar. Ta gärna fram tårtan ca 10-15 min innan servering.


ORIGINALRECEPT


MARQUESA DE LIMON / MANGO

2 burkar sötad, kondenserad mjölk

5 dl vispgrädde

Limesaft och zest från 4 lime

2 pkt mariekex


Vispa grädden. Rör ner kondenserad mjölk, limesaft och zest. Varva i en tårtform med mariekex.


Valfritt: smaksätt med 500 g fryst mango. Mixa då kondenserad mjölk med limesaft tills slät och rör ner med den vispade grädden och limezest till en slät smet.


コメント


bottom of page