top of page
4.png
  • Instagram

SELINAS SANCOCHO (VEGANSK)

Sancocho är en klassisk comfort food i Latinamerika, en soppa som görs i tusen olika variationer beroende på land och region. Det som ofta är gemensamt är att den består av stora bitar av rotfrukter, har en bas av lök och paprika och smakar mycket spiskummin och koriander. Min version är en variant på en av de colombianska sancochos jag ätit som görs på bl a matbanan och kassava/yuca. Men egentligen kan du använda vilka grönsaker du vill och har hemma, exempelvis varför inte köra med squash, pumpa, sötpotatis eller ärtor.


Det är enkelt att göra soppan och jag har nedan delat upp ingredienserna i olika kategorier för de olika stegen.

SELINAS SANCOCHO

Portioner: 10

Salta efter smak

OBS! Till det här receptet behövs en stor kastrull som rymmer minst 8 L, annars får du minska receptet för att soppan ska ha plats att puttra


"KÖTT"

Även annat valfritt vegokött fungerar, exempelvis ett substitut till kycklingbitar

Rökt tofu, 460 g (t ex 2 pkt av Yipins alspånsrökta tofu)


BAS

Gullök, 2-3 st

Röd paprika, 1 stor

Grön paprika, 1 stor

Selleri, 3 stjälkar

Grön chili, 1 st, delad och urkärnad

Vitlök, 8 klyftor


KRYDDOR

Spiskummin, 2 msk

Oregano, 1 1/2 msk

Timjan, 1 msk

Svartpeppar, 2 tsk

Gurkmeja, 1 tsk

Saffran, 1 pkt


GRÖNSAKER

Du kan byta ut matbanan och kassava mot ca 700 g andra grönsaker/rotsaker exempelvis sötpotatis, squash, ärtor

Potatis, 5 st

Morot, 5 st

Kassava/yuca, 1 liten (OBS! Ät inte kassava rå!)

Grön matbanan, 2 st

Förkokta majskolvar, 4 st


SOPPA

Grönsaksbuljong, 2 L

Fryst persilja, 1 dl (ca 30 g)

Fryst koriander, 1 dl (ca 30 g)

Färsk koriander, 1 knippe, hackad

Saften från 1-2 lime


SERVERING

Det går även att servera med bara något gott bröd till, t ex baguette

Ris

Avokado


GÖR SÅ HÄR

Grönsaker. Skär alla grönsaker i stora grytbitar. Jag brukar hålla dem ca 3-5 cm stora. Matbananen och kassavan ska skalas. Deras skal är tjocka och skärs bort med kniv. Jag brukar skära moroten och matbananen lite mindre än de andra grönsakerna eftersom de tar längre tid att tillaga.


"Kött". Jag använder rökt tofu, så jag drar isär den i lite ojämna (läs rustika), stora grytbitar i min smak. I en stor kastrull, bryn tofun i olja tills den blivit gyllene. Lägg sedan undan tofun på en tallrik.


Bas. Nu börjar vi med smakbasen till soppan. Finhacka allt till basen i en matberedare (eller hacka för hand men jag orkar då inte det). I samma kastrull, stek sedan det finhackade i rikligt med olja tills de fått lite karamelliserad yta och det mesta av vattnet stekts bort. Låt det ta sin tid, det tar kanske ca 15 min. Tillsätt sedan alla kryddor och fräs i någon minut till.


Soppa. Vänd ner grönsakerna - förutom den förkokta majsen för den behöver bara värmas upp på slutet - och rör om med sleven så att allt täcks av kryddbasen. Häll sedan på grönsaksbuljongen, fryst persilja och fryst koriander. Koka upp och låt sedan puttra tills grönsakerna mjuknat. Beroende på hur stora grönsakerna är så kanske det tar ca 15 min. När grönsakerna nästan är klara, vänd ner majskolvarna och tofun så de får puttra med de sista minuterna.


Soppan blir åt det tjockare hållet, nästan som en gryta. Men du kan också reglera det genom att koka med locket på om du vill att soppan ska vara lite mer 'vattnig' som en soppa. Jag brukar koka utan lock och lägger på den när jag tycker den börjat bli lagom tjock.


När grönsakerna kokat klart, avsluta med att tillsätta färsk koriander och limesaft efter smak.


Traditionellt serveras soppan med ris och avokado men det är också gott att bara äta bröd till. Fiska upp majskolvarna och ät dem för hand.


Smaklig måltid!2 840 visningar0 kommentarer

ความคิดเห็น


bottom of page