top of page
4.png
  • Instagram

PAELLA VALENCIANA (VEGANSK)

Guldig Paella Valenciana med en karamelliserad botten som kallas socarrat.


Valfria grönsaker kan så klart användas efter säsong och som finns tillgängligt hos dig.


Rundkornigt ris ska användas, och traditionellt används ett särskilt rundkornigt ris för paella valenciana som inte klibbar lätt. Vet att någon spansk gammelmormor vänder sig i graven men det enda rundkorniga jag hade hemma var grötris, och det visade sig bli supergott! Annars finns också arborioris, har inte testat det men borde ge samma resultat. Eftersom de sorterna klibbar lättare än den traiditonella varianten för paella är det viktigt att inte röra runt riset medan det tillagas.
PAELLA VALENCIANA

Portioner: 2-4 (två väldigt mättande portioner. För 4 portioner, servera några sidorätter eller en förrätt till)


Ostronskivling, 150 g

Schalottenlök, 250 g, delad i två

Röd paprika, 1 st, skivad

Fänkål, 1 liten (ca 150-200 g), skivad

Zucchini, 1/2 liten (ca 150 g), delad i två på längden och skivad

Inlagd kronärtskocka, 150 g

Morot, 1 liten, tärnad

Vitlök, 5 klyftor, skivad

Apelsinskal från 1 apelsin

Citronskal från 1 citron

Paprikapulver, 3 tsk

Rökt paprika, 1 tsk

Tomat, 4 st, riven på grova sidan (släng skalet som blir kvar)

Stora vita bönor, 1/2 pkt, sköljda

Grönsaksbuljongtärning, 2 st

Saffran, 1 pkt

Rosmarin, 1 kruka

Lagerblad, 4-5 st

Svartpeppar

Cayennepeppar (valfritt)

Kanel, en nypa

Nejlika, 2 st

Grötris, 2 1/2 dl


SERVERA MED

Citron


GÖR SÅ HÄR

Stek ostronskivling i rikligt med olivolja. Olivolja är viktigt för rätten så snåla inte med den.


Skjut svampen åt sidan i pannan. Tillsätt schalottenlöken med skurna sidan nedåt. Låt den få fint med färg på båda sidor. Vänd sedan i paprika, fänkål, zucchini, inlagd kronärtskocka och morot och stek tills allt fått färg. Salta efter smak.


I med vitlök, apelsin- och citronskal, paprikapulver och rökt paprika, rör om. Tillsätt tomat och bönor. Puttra tills tomatsåsen tjocknat, 5-10 min.


Smula ner buljongtärningarna, saffran, halva krukan rosmarinkvistar, lagerblad, svartpeppar, cayennepeppar, kanel och nejlika. Häll på 8 dl varmt vatten.


Koka upp och koka ca 20 min tills buljongen smakar gott och reducerats. Paellan kommer smaka som själva buljongen, så smaka av och salta.


Plocka bort rosmarinkvistarna. Strö riset jämnt över buljongen. Peta runt försöktigt så allt täcks av buljongen. Sedan ska riset inte röras mer, vi vill inte tvätta ut stärkelsen som gör den klibbig. Lägg nya rosmarinkvistar på toppen.


Puttra på medelhög värme i 5 min. Sänk sedan till medellåg värme och puttra i 5 min till.


Nu har riset sugit åt sig det mesta av buljongen. Men det är fortfarande lite segt så häll på 1 dl hett vatten, sätt på lock eller täck med aluminiumfolie och låter riset suga åt sig det sista på låg värme, ca 10-15 min.Vill jag få en mer karamelliserad botten som spanjorerna kallar för socarrat och ger en gos smak till paellan, så tar jag bort folien, höjer till medelhög värme i ca 5-10 min tills jag hör att det knastrar lite. Det här är en vanesak som man får lära sig efter erfarenhet för riset ska få en fin karamellisering utan att det bränns. Det är också en smaksak hur karamelliserad man vill ha den.


Servera med citron.
Comentários


bottom of page