top of page
4.png
  • Instagram

FUSKFALAFELRULLE

Kikärtsrulle med massa tahinisås, örter och grönsaker är min räddning i vardagen när jag bara vill slänga in något i ugnen och hafsa i mig en god lunch. Det går att variera så mycket beroende på hur jag kryddar kikärtorna och smaksättning på tahinisåsen (neutral eller så mixar jag i örter, chilisås, soltorkad tomat mm). Så jag har alltid kikärtor, tahini och libabröd i skafferiet som kan komma till min undsättning.


Jag brukar ugnsrosta kikärtorna och tycker de får en matigare konsistens. De blir lite krispiga utanpå och matiga och mjuka inuti, lite som minifalafels! Så jag tänkte, kryddar jag kikärtorna med falafel-kryddor så har vi en enkel fuskfalafelrulle till vardags när vi inte orkar göra äkta falafel. Falafel görs på torkade kikärtor som blötläggs, mixas med kryddorna och friteras till gyllene. Det är verkligen värt att göra egen falafel hemma och jag kanske lägger upp ett recept på det framöver. Men för nu så lämnar jag över micken till vår räddare i nöden, fuskfalafelrullen.

FUSKFALAFELRULLE

Portioner: 4 maffiga rullar

Salta allt efter smak


Obs! Uppdaterat recept 26 nov 2020. Jag har tillsatt kikärtsmjöl som gör att kryddorna fastnar på kikärtorna mycket bättre.


FUSKFALAFEL

Kikärtor, 3 pkt, sköljda

Olivolja, 2/3 dl

Kikärtsmjöl, 1 2/3 dl

Rostade sesamfrön, 1 dl

Spiskummin, 1 1/2 msk

Sju kryddor, 1 msk

Korianderpulver, 2 tsk

Paprikapulver, 2 tsk


TAHINISÅS

Tahini, 1 dl (exempelvis av märket Al Wadi Al Akhdar, en grön plastburk som finns i orientaliska hyllan. Även Sevans tahini är god)

Vitlök, 3 klyftor, pressade

Spiskummin, 1 tsk

Citronsaft, 3/4 dl (ca 1 - 2 citroner)

Kallt vatten, 3/4 dl


SERVERING

Libabröd, 4 st

Färska hackade örter, t ex persilja, mynta, koriander

Färska grönsaker, t ex tomat, paprika, gurka, rödlök

Inlagda grönsaker, t ex oliver, libanesisk inlagd rättika, cornichon, inlagd vitkål, picklad rödlök, soltorkad tomat

Rostade grönsaker, 500 g, t ex rostad potatis, blomkål

Eventuellt stark sås till, t ex sriracha, sambal oelek, harissa


GÖR SÅ HÄR

Blanda kikärtorna med olivolja, kikärtsmjöl, kryddor och salt. Sprid ut på en bakplåt och ugnsrosta i 30-35 på 225 C tills de fått fint med färg och fått en fastare konsistens. Om du vill servera andra ugnsrostade grönsaker till så passar då på att slänga in dem i ugnen samtidigt. Rör om kikärtorna 1-2 gånger.


Blanda alla ingredienser till tahinisåsen. Häll i vattnet sist av allt och lite i taget så blir det lättare att blanda till en jämn och fin sås.


Servera fuskfalafeln i libabröd med tahinisås, färska örter, grönsaker och andra valfria tillbehör som rostad potatis och oliver.


4 036 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page