VENEZOLANSK PULLED PORK OCH GUASACACA (VEGANSK)

CARNE MECHADA: VENEZOLANSK PULLED PORK

Carne mechada är en traditionell fyllning till arepas i Venezuela och är en variant av pulled pork. Jag har länge försökt klura ut hur jag ska göra en vegansk variant av rätten. Min man kommer från Venezuela (och inte heller äter animaliskt) och har saknat en riktigt god arepa med carne mechada. Jag har bland annat provat med stekt svamp, veganska sojaprodukter och jackfruit men blev inte riktigt nöjd med smakerna. Jag behövde en huvudråvara som har egen umami för att få till den där lagom mustiga smaken. Då testade jag att fritera ostronskivling istället för att steka den. Och vilket skillnad! Bara friterad ostronskivling är ju i sig sjukt gott att äta som snacks. Den får en annan konsistens och blir så där fet och god som gör carne mechadan mer fyllig. Men självklart kan du istället för den friterade svampen istället använda till favoritsubstitut för pulled pork, exempelvis VegMes Pulled Original.


SERVERING

I Venezuela serveras carne mechada antingen som en del av deras nationalrätt Pabellón Criolli (recept) eller som fyllning i arepas. Arepas är ett majsbröd som äts främst i Venezuela och Colombia. Det är som en glutenfri version av pitabröd med en doft av popcorn! Perfekta små fickor att fylla med massa godsaker. Att göra arepas är superenkelt och går fort. Det är bara att blanda mjölet med salt och vatten, forma till platta bröd och steka. Följ receptet i mitt tidigare inlägg om arepas här. Men om du inte orkar göra egna arepas kan du självklart bara servera fyllningen i tacobröd eller ris. Mums!


Till arepas serveras friterad matbanan och den venezolanska versionen av guacamole, guasacaca.


ANDRA VENEZOLANSKA RÄTTER

Andra goda och traditionella fyllningar till venezolanska arepas är den krämiga avokado- och "kyckling"röran reina pepiada och den smakrika "äggröran" huevos pericos på tofu.