top of page
4.png
  • Instagram

VENEZOLANSK PULLED PORK OCH GUASACACA (VEGANSK)

CARNE MECHADA: VENEZOLANSK PULLED PORK

Carne mechada är en traditionell fyllning till arepas i Venezuela och är en variant av pulled pork. Min man kommer från Venezuela (och inte heller äter animaliskt) och har saknat en riktigt god arepa med carne mechada. Rätten får sin smak från bl a worcestershiresås, men eftersom det kan vara svårt att få tag på en vegansk variant så har jag tänkt om rätten lite och får syra, sötma och lite umami från tomater, sojasås, nejlika och muscovadosocker.


Jag använder oftast formbar färs istället för pulled pork, men det finns lite alltmöjligt att välja mellan. Vegme har exempelvis pulled vegokött. Sedan använder jag ibland friterad svamp eller friterad blomkål och kikärtor. Men tycker att den formbara färsen både är lättillgänglig, går snabbt och ger god smak.


SERVERING: RIS ELLER AREPAS

I Venezuela serveras carne mechada antingen med ris som en del av deras nationalrätt Pabellón Criolli (recept) eller som fyllning i arepas. Arepas är ett majsbröd som äts främst i Venezuela och Colombia. Det är som en glutenfri version av pitabröd med en doft av popcorn! Följ receptet i mitt tidigare inlägg om arepas här. Men om du inte orkar göra egna arepas kan du självklart bara servera fyllningen i tacobröd eller ris. Mums!


ANDRA VENEZOLANSKA RÄTTER

Andra goda och traditionella fyllningar till venezolanska arepas är den krämiga avokado- och "kyckling"röran reina pepiada och den smakrika "äggröran" huevos pericos på tofu.


CARNE MECHADA & GUASACACA

Portioner: 4-6 (12 arepas)

Salta allt efter smak


PAPRIKABASEN

Röd paprika, 1 st, skivad

Grön paprika, 1 st, skivad

Gullök, 3 st, skivad

Lagerblad, 2 st

Kryddnejlika, 3 st

Ljus sojasås, 3 msk

Ljust muscovadosocker, 2 msk

Spiskummin, 2 tsk

Svartpeppar

Koriander, en knippe

Tomat, 1 st, tärnad

Tomatpuré, 1/2 msk


VEGOKÖTTET

Vegofärs, ca 300 g (t ex Anammas formbara färs)

Nejlika, 2 st

Ljus sojasås, 2 msk

Spiskummin, 1 msk

Vitlök, 2 klyftor, pressade


GUASACACA

Avokado, 2 st

Grön paprika, 1 st

Vårlök, 1 st (eller 1/2 gullök)

Koriander, 1 dl

Persilja, 1 dl

Vitlök, 2-3 klyftor

Saft från 1 1/2 lime

Svartpeppar


SERVERING

Ris, tacos eller arepas (se recept här)

Friterad matbanan


GÖR SÅ HÄR

Carne mechada. Hetta upp olja i en panna och stek paprika, gullök, lagerblad och nejlika i ca 10 min till de fått färg. Tillsätt sojasås och socker och stek under omrörning i någon minut. Vänd ner spiskummin, svartpeppar, koriander, tomat och tomatpuré. Sänk värmen till medel, lägg och ett lock och tillaga i ca 10-15 min tills tomaten 'smält' helt. Rör om några gånger så det inte bränns.


Under tiden steker vi färsen i en separat panna. Hetta upp olja, vänd ner färs och nejlika och bryn tills den får färg. Vänd nej sojasåsen och stek under omrörning i någon minut så färsen suger åt sig sojasåsen. Tillsätt spiskummin och vitlök och stek någon minut till. Vänd över färsen i paprikabasen och rör om. Stek ihop i någon minut och smaka av. Klart!


Guasacaca. Mixa alla ingredienser till en slät sås.


Servera carne mechada med ris, tacos eller arepas och toppa med guasacaca. Servera gärna friterad matbanan till.Comments


bottom of page