top of page
4.png
  • Instagram

VEGANSK KAFTA BIL TAHINI

Arabiska motsvarigheten till köttbullar, potatis och gräddsås är den här kryddiga och såsiga rätten kafta bil tahini. Biffar kryddade med bland annat persilja, kanel och kardemumma gratineras med potatis och tomat i en tahinisås smaksatt med citron och apelsin. Det blir ungefär som en potatisgratäng fast med tahinisås istället för matgrädde!


KAFTA BIL TAHINI

Portioner: 6

Salta allt efter smak


KAFTA

Formbar färs, 500 g, tinad

Lök, 1 st, finhackad

Vitlök, 5 klyftor, pressade

Persilja, 2 dl, finhackad

Tomatpuré, 3 msk

Sju kryddor, 1 1/2 msk

Paprikapulver, 1 1/2 msk (gärna stark om du gillar lite hetta)

Rökt paprika, 2 tsk

Svartpeppar, 1 tsk

Kanel, 1/2 tsk


FYLLNING

Potatis, 6 st medelstora, skalade och skivade ca 1 cm tjockt

Gullök, 1 st, skivad

Tomat, 2 st, skivad

Olivolja


TAHINISÅS

Tahini, 2 dl

Vitlök, 2 klyftor

Citronsaft, 1 1/2 dl (ca 2-3 citroner)

Apelsinsaft, 1 dl (ca 1 apelsin)

Hett vatten, 2 dl


GARNERING

Rostade pinjenötter (kan bytas ut mot rostade, saltade mandlar)

Persilja

Lite citronsaft


SERVERING

Libabröd eller ris (gärna arabiskt ris, se recept här hos Zeinas kitchen)

En sallad eller grönsaker på sidan som bryter av den mäktiga tahinisåsen, t ex oliver, grön paprika, vårlök


GÖR SÅ HÄR

Kafta. Blanda alla ingredienser till färsen väl och ställ åt sidan så smakerna får stå sig lite medan du preppar resten.


Potatis & lök. Vänd ner den skivade potatisen och löken i en stor ugnsform (jag har en rund på 30 cm). Salta och häll på rikligt med olivolja, rör runt så allt täcks jämnt. Sprid sedan ut dem i formen så de täcker botten med ett jämnt lager.


Rulla kafta. Olja in händerna med olivolja och forma färsen till små järpar eller bollar, ca 30 st. Olja in händerna då och då- då får järparna ett lager olivolja på ytan som ger fin färg och god yta i ugnen. Lägg järparna ovanpå potatisen och löken i ugnsformen.


In i ugnen. Skjutsa in formen i ugnen och tillaga i 40 min på 225 C, tills kaftan fått fin yta. Lägg sedan tomatskivorna på kaftan, salta tomaten lätt och skeda på lite av olivoljan som samlats i botten av formen (eller ringla på mer). Tillaga i 10 min till.


Tahinisås. Blanda under tiden ihop alla ingredienser till tahinisåsen till en jämnt smet. I en skål, börja med att röra ihop tahini, vitlök, citronsaft och apelsinsaft med en sked. Häll sedan på hett vatten lite i taget under omrörning så det inte bildas klumpar.


Ta ut ugnsformen ur ugnen och häll på tahinisåsen. Lägg tillbaka formen och tillaga i 10-20 min till, tills tahinisåsen inte längre är allt för rinnig utan har blivit en härlig sås med "gräddig" konsistens.


Garnering. Under tiden kan du förbereda garneringen. Stek pinjenötterna i olivolja i några sekunder tills gyllene.


Ta ut kaftan ur ugnen, skopa på lite av tahinisåsen på järparna och garnera med pinjenötter, persilja och lite citronsaft. Servera med libabröd eller ris.


5 275 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page