SYRISK SPAGHETTI MED FÄRSSÅS

Spaghetti med köttfärssås hörrni. Svenska folkets favoriträtt och det med rätta! Finns ju inget enklare, godare och mer nostalgiskt. Jag gillar att variera mina färssåser och ha redan några av mina favoriter uppe. Länkar till dem här:


Berberepasta (i min kostnadsfria E-kokbok, vecka 4)

Spaghetti med örtig färssås

Linsbolognese med salvia


Nu ska jag visa er en annan absolut barndomsfavorit jag har som min farmor i Syrien brukade göra till mig. I Syrien gör de nämligen sin egen version av spaghetti med köttfärssås med kanel och kardemumma. Men VA?? tänker ni kanske nu. Har pastan en hint av kanelbullar? Jo, i Mellanöstern använder vi ju ofta kanel och kardemumma med kött och kyckling som en del av kryddningen i exempelvis kebab och shawarma, tillsammans med andra kryddor som spiskummin och paprikapulver. Det blir supergott och aromatiskt.


Till den här färssåsen används en kryddblandning som heter sju kryddor. Den brukar finnas i kryddhyllan och kan se lite olika ut men innehåller oftast spiskummin, paprikapulver, kryddpeppar, kardemummapulver, kanel och kardemumma. Den här pastan görs i olika varianter i Mellanöstern och Nordafrika där olika varianter av sju kryddor ofta används som baskrydda i rätter.


Tillsammans med persilja, citron och rostade pinjenötter blir det en annorlunda, aromatiskt spaghetti med färssås!

SYRISK SPAGHETTI MED FÄRSSÅS

Portioner: 8

Salta och peppra efter smak