Spaghetti med köttfärssås hörrni. Svenska folkets favoriträtt och det med rätta! Finns ju inget enklare, godare och mer nostalgiskt. Jag gillar att variera mina färssåser och ha redan några av mina favoriter uppe. Länkar till dem här:
Nu ska jag visa er en annan absolut barndomsfavorit jag har som min farmor i Syrien brukade göra till mig. I Syrien gör de nämligen sin egen version av spaghetti med köttfärssås med kanel och kardemumma. Men VA?? tänker ni kanske nu. Har pastan en hint av kanelbullar? Jo, i Mellanöstern använder vi ju ofta kanel och kardemumma med kött och kyckling som en del av kryddningen i exempelvis kebab och shawarma, tillsammans med andra kryddor som spiskummin och paprikapulver. Det blir supergott och aromatiskt.
Till den här färssåsen används en kryddblandning som heter sju kryddor. Den brukar finnas i kryddhyllan och kan se lite olika ut men innehåller oftast spiskummin, paprikapulver, kryddpeppar, kardemummapulver, kanel och kardemumma. Den här pastan görs i olika varianter i Mellanöstern och Nordafrika där olika varianter av sju kryddor ofta används som baskrydda i rätter.
Tillsammans med persilja, citron och rostade pinjenötter blir det en annorlunda, aromatiskt spaghetti med färssås!
SYRISK SPAGHETTI MED FÄRSSÅS
Portioner: 8
Salta och peppra efter smak
FÄRSSÅS
Olivolja
Färs, 850 g (t ex Anammas formbara färs)
Gullök, 2-3 st, hackade
Vitlök, 6 klyftor, finhackade
Morot, 2 st, hackad i små tärningar
Sju kryddor, 3/4 dl
Paprikapuré, 1 dl (Sevan har exempelvis en paprikapuré i orientaliska hyllan. Hittar du inte paprikapuré kan du byta ut det mot tomatpuré och 1 msk paprikapulver)
Tomatpuré, 1 dl
Krossade tomater, 2 pkt
Persilja, 1 knippe, hackad
Kanel, 1 tsk
Svartpeppar
Harissa, 1 msk (eller annan chilisås som sambal oelek)
SERVERING
Spaghetti
Pinjenötter
Persilja
Citronklyftor
GÖR SÅ HÄR
I en stekpanna, stek pinjenötterna i olivolja tills gyllene. De bränns fort så ha koll! Lägg undan dem på en tallrik. Bryn färsen i olivolja tills den fått en krispig och fin yta. Vänd ner vitlök och sju kryddor och rör om i några minuter. Ställ pannan åt sidan.
I en stor kastrull, fräs lök och morot i rikligt med olivolja tills mjuk och gyllene. Klicka i tomatpuré och paprikapuré, tillsätt mer olivolja vid behov. Tillaga i några minuter i olivoljan under omrörning tills puréerna fått en lite mörkare färg så den råa smaken försvinner.
Vänd ner krossade tomater och puttra utan lock på medelvärme i ca 20 min så såsen reduceras. Vänd ner färsen och persilja och puttra 10-15 min till. Tillsätt eventuellt lite vatten om du tycker att såsen blir för tjock. Smaka av färsen med kanel, svartpeppar och harissa. Det som gör den här pastan god är den aromatiska kryddningen med doft av kanel, den heta kicken av chili och det fräscha från citron och persilja.
Servera färssåsen med spaghetti. Garnera med persilja och pinjenötter och servera en citronklyfta till.
Comentarios