top of page
4.png
  • Instagram

MUSTIG LINSBOLOGNESE MED SALVIA

Det här är den första veganska pastasåsen jag gjorde (förutom vanlig tomatsås då) och den är mormor-approved av min skeptiska, ungerska mormor som är ljusår från att vara vegan. Såsen är mustig och matig med en god, örtig smak från salvian. En riktig comfort food för oss här hemma!

MUSTIG LINSBOLOGNESE MED SALVIA

Portioner: 6

Salta allt efter smak


LINSBOLOGNESE

Gullök, 3 st, hackad

Olivolja

Vitlök, 7 klyftor, finhackade

Salvia, 3 msk

Paprikapulver, 2 msk

Svartpeppar, 1 msk

Cayennepeppar, 1-2 tsk

Lagerblad, 4 st

Rödvinsvinäger, 3 msk

Krossade tomater, 3 pkt

Röda linser, 3 dl

Vatten, 6 dl


SERVERING

Pasta

Enkel sallad, t ex grönsalladmix, tomat, gröna oliver, citronsaft

Valfritt: Näringsjäst eller ketchup


GÖR SÅ HÄR

Fräs lök i rikligt med olivolja tills mjuk och gyllene. Snåla inte med olivoljan, den ska täcka botten på kastrullen ordentligt. Tillsätt vitlök och fräs under någon minut. Vänd ner kryddorna och tillaga i några sekunder under omrörning. Häll sedan på rödvinsvinägern och fräs i typ 30 sekunder tills den mest sura doften fräst bort. Vänd ner krossade tomater, salt och puttra såsen på medelvärme utan lock i 30-40 min. Rör om då och då så den inte bränns i botten, särskilt när såsen börjat tjockna. Den ska bli tjockare, mörkare och koncentreras till ca 1/3.

Tillsätt vatten och röda linser, koka upp och fortsätt puttra på medellåg värme med locket på sned tills linserna mjuknat, ca 20 min. Håll koll på såsen och rör om ibland då den lätt kan brännas vid på botten. Tillsätt eventuellt 1-2 dl vatten till om såsen börjar bli för tjock. Servera med pasta, sallad och eventuellt näringsjäst eller ketchup.


671 visningar

Comentários


bottom of page