Spaghetti med köttfärssås måste ju vara allas mest nostalgiska favoriträtt. Jag gör en riktigt stor portion vegansk färssås eftersom att jag aldrig tröttnar på den och helst skulle vilja äta den till frukost, lunch och middag.
Istället för färs så är den också lika god med gröna linser! Nedan beskriver jag hur du kan göra båda varianterna.


ÖRTIG, KRÄMIG FÄRSSÅS (ELELR LINSSÅS)
Portioner: 8-10
Salta efter smak
Smör (t ex Floras mjölkfria) Rapsolja
Gullök, 3-4 st, hackade (jag brukar köra i matberedare för orkar inte hacka..) Vitlöksklyftor, 8 st, hackade Champinjoner, 250 g, skivade Färs, 600 g (jag använder Anammas formbara färs) Morot, 5 st, riven Paprikapulver, 2 msk Timjan, 2 msk Oregano, 1 1/2 msk Basilika, 1 1/2 msk Salvia, 1 msk Svartpeppar, 1 msk Vitpeppar, 1 tsk Tomatpuré, 1 dl Rödvinsvinäger, 1/2 dl Matgrädde, 1 L (t ex Oatly iMat)
SERVERING
Spaghetti
Ketchup / sallad
ALTERNATIV: LINSSÅS ISTÄLLET FÖR FÄRS
Istället för färs kan du laga en lika krämig och god sås med gröna linser! Jag rekommenderar det verkligen.
Antingen kan du köpa färdigkokta på paket, men det blev extra gott att koka egna medan jag preppade de andra grönsakerna. Koka linserna under lock med lagerblad, svartpeppar och salt tills de mjuknat och sugit åt sig allt vatten.
Gröna linser, 250 g
Vatten, 6 dl
Lagerblad, 2-3 st
Svartpeppar, 1 tsk
Salt
GÖR SÅ HÄR
Bryn färsen i rikligt med olja tills den fått fin stekyta. Lägg över på en tallrik. Stek sedan svampen, först utan olja. När de vattnats ut ordentligt och minskat i storlek, tillsätt då olja och stek tills de fått färg. Lägg undan på tallriken med färsen. Fräs gullök i rikligt med smör och rapsolja tills mjuk. Tillsätt vitlök och fräs i någon minut till. Vänd sedan ner den stekta färsen (eller alternativt de färdigkokta gröna linserna) och champinjonerna.
Tillsätt moroten och kryddorna och fräs någon minut. Blanda sedan ner tomatpuré, rödvinsvinäger och matlagningsgrädde. Koka upp och puttra tills krämig och god, ca 10 min. Rör om då och då så det inte bränns vid. I slutet rör jag ner en stor klick smör men det är en smaksak.
Servera färsen med spaghetti och ketchup, mumsss!