LIBANESISK KIBBEH (VEGANSK)

I hjärtat av det libanesiska köket hittar vi kibbeh (kebbeh, kubbah). Den klassiska varianten är dessa friterade kibbeh där ett skal av kött och bulgur fylls med stekt kött, pinjenötter och lök. Det är den som ofta erbjuds på libanesiska restauranger.


MÅNGA VARIANTER AV KIBBEH

Kibbeh finns däremot i oändligt många varianter i hela Mellanöstern. De kan friteras, kokas, grillas. Och det finns många varianter av fyllningar, därav många som traditionellt är veganska och fantastiskt goda! De veganska varianterna av kibbeh har en lång tradition bland de kristna i Mellanöstern och äts ofta under fasteperioden innan påsk, särskilt i Libanon och Armenien. Då hittar vi varianter som pumpa-kibbeh som fylls med kikärtor och spenat, eller tahini-kibbeh som fylls med tahini och valnötter, m.fl.


KRYDDNING

Alla varianter är fantastiskt goda! Men nu blev jag specifikt sugen på den som är typisk i Libanon, och som min farmor i Damaskus alltid gjorde när hela familjen samlades. Kibbeh har en väldigt speciell kryddblandning som heter kamouneh. Den innehåller bland annat mynta, rosenblad, mejram och kanel. Kryddblandningen finns att köpa färdig i utländska livs, men jag har här valt att göra en förenklad version av kryddningen med sju kryddor som bas. Sju kryddor är lättare att få tag på och används ofta i den här typen av kibbeh.


EN AKTIVITET

Kibbeh är en aktivitet. Det är en social rätt som tar tid att göra och som man gärna kan göra i sällskap med andra, som med dolmas eller kousa mahshi (fyllda zucchinis). Ofta så passar man på att göra alla såna typer av rätter samtidigt under en eller flera dagar som en mysig aktivitet för hela familjen. Så stressa inte igenom det här, det ska vara kul att göra kibbeh. Sätt på en film, lyssna på en podcast och forma dina kibbeh i lugn och ro.