top of page
4.png
  • Instagram

KRÄMIG AUBERGINERÖRA (MUTABBAL) MED KRYDDIGA KIKÄRTOR

  • Skribentens bild: Selina Hami
    Selina Hami
  • 16 juni 2024
  • 2 min läsning

Uppdaterat: 17 juni

Gjorde en så trevlig lunch häromdagen för oss som gillar grillad aubergine. Köpte grillad aubergine på burk som jag tyckte verkade väldogt smidigt, och det var det! Väldigt god, men rekommenderar att man steker auberginen för att reducera ner vätskan.


För er som inte gillar den rökiga auberginesmaken skulle jag rekommendera att göra rätten med msabbaha istället! En god kikärtsröra med recept på selina.se.


Mutabbal, av grillad aubergine med tahini och yoghurt, är en lenare och krämigare kusin till Baba Ghannoush (en röra a grillad aubergine och andra grönsaker som tomat och paprika).


Provade någon gång också att ha i dill i aubergineröran, smakade så gott! Lite varmrökt laxröra-känsla. Skulle vara supergott med färskpotatis, knäcke etc.

ree
ree

RÖKIG AUBERGINERÖRA med paprika och kikärtor


Olivolja

Grillad aubergine på burk, 500 g

Vitlök, 4-5 klyftor, pressade

Tahini, 1 dl

Saften från 1 citron (ca 1 dl)

Fraiche, 2 dl (för vegansk använder jag Planyi Cooking Fraiche som jag tycker smakar bäst 2025, annars blir det gott med turkisk eller grekisk yoghurt).


PAPRIKA & KIKÄRTOR

Olivolja

Paprika, 2 st (blandade färger), tärnad

Gul lök, 1 st, tärnad

Kikärtor, 1 pkt

Paprikapulver, 1 msk

Rökt paprika, 1 tsk (valfritt)

Oregano, 1 tsk

Tomatpure, 1 msk

Vatten, 3 dl

Svartpeppar


SERVERA MED

Pitabröd

Sivripaprika för hetta


GÖR SÅ HÄR

Aubergineröra: Hetta upp olivolja i en stekpanna. Klicka den pressade i vitlöken och rör om. Vänd ner auberginen. Salta och stek i några minuter så vätskan får reducera.


I en skål, blanda tahini och citronsaft tills slät. Rör ner fraichen och smaka av med salt.


Paprikaröra: stek lök och paprika i rikligt med olivolja tills löken karamelliserats lite. Vänd ner resten av ingredienser, koka upp och låt puttra tills paprikan mjuknat.

Kommentarer


bottom of page