SELINAS SAFTIGA TABBOULEH

Låt oss säga det i kör: tabbouleh är en persiljesallad, inte bulgursallad.


Persilja i tabbouleh är inte där som en liten smaksättning, det är Huvudingrediensen. Så gå inte och köp en stackars liten kruka persilja. Det behövs en gigantisk bukett!


Jag gillar min tabbouleh saftig, syrlig och smakrik. Kryddblandning sju kryddor har jag alltid hemma och den lyfter verkligen tabboulehn. Sedan tillsätter jag också en skvätt granatäppelsirap. Hittar du inte det så går det att skippa, men den ger en lite djupare smak.


Och förresten. Jag bryter en helig tabbouleh-regel. Jag skippar bulgurn. Jag har aldrig förstått poängen med den. Den brukar tillsättas för att suga åt sig saften från salladen, men jag tycker min blir precis lagom saftig och tillsammans med maten som tabboulehn serveras så behövs ingen mer matighet från bulgurn. Men du kan lägga till bulgur om du vill. Vänd då ner ca 1/2-1 dl fin bulgur (viktigt att det är fin bulgur, #1 om de specificerar med siffror på paketet) i salladen och låt den suga åt sig dressingen i någon timme tills den mjuknat. Det går att blötlägga bulgurn i vatten istället men det är godare om den får suga åt sig dressingen istället.

TABBOULEH

Portioner: 4-6

Salta efter smak


Bladpersilja, 6 dl (en stooor bukett), superduperfinhackad (den tjocka, bladlösa delen av stjälkarna ska inte i salladen, spara dem istället till en soppa i frysen)

Mynta, 2 dl, superfinhackad

Tomat, 2 medelstora, finhackad (ta bort kärnhuset, den vattnigaste delen av tomaten)

Gullök, 1 st, finhackad (även rödlök eller vårlök funkar)


Marinad