VENEZOLANSK "ÄGGRÖRA" HUEVOS PERICOS / BREAKFAST BURRITO (VEGANSK)

Huevos pericos eller perico är en äggröra med lök, tomat och koriander som äts i Colombia och Venezuela. Röran har fått namnet från det spanska ordet för papegoja, perico, och syftar på att röran blir vackert färgglad med de olika ingredienserna. Traditionellt används ibland annatto för att ge äggröran en vacker gul färg. Jag gör en egen version av perico på rökt tofu med gurkmeja för den gula färgen och kryddar även med spiskummin och paprikapulver.


Servera pericon en vanlig äggröra. Här visar jag förslagen som breakfast burrito och arepas.


Breakfast burrito är helt enkelt en frukost packad i en burrito! Jag kör på den här pericon och tillsätter korv, ost och avokado. Burriton steks sedan i lite olja tills frasig.


Arepas är ett majsbröd som doftar underbart av popcorn och är en viktig del av Colombias och Venezuelas matkultur. I receptet för arepas och den supergoda fyllningen reina pepiada berättar jag mer om arepas och hur de ska göras. Var inte rädd för att prova! Det är går lätt och snabbt att göra. Bara att blanda ihop smeten och steka i pannan.

AREPAS MED HUEVOS PERICOS

Portioner: 6 breakfast burritos (2 per person) eller 8 arepas (2-3 st per person)

Salta efter smak


HUEVOS PERICOS

Gullök, 1 stor, hackad

Röd paprika, 1 st, hackad

Röd chili, 1 st, hackad (valfritt)

Vitlök, 5 klyftor, hackade

Alspånsrökt tofu, 460 g, smulad

Korv, 2-3 st, tärnad (valfritt, men använd gärna en chorizo-liknande variant)

Spiskummin, 1 msk

Paprikapulver, 1 msk

Svartpeppar, 2 tsk

Gurkmeja, 1 tsk

Tomat, 2 st, tärnad

Vitlök, 1 klyfta, pressad

Fryst koriander, 60 g (eller en ganska stor bunt färsk koriander)

Limesaft, en skvätt

Spenat, 200 g


SERVERING

Arepas, 8 st, se recept här eller 6 st tortillabröd för breakfast burrito

Avokado

Ost (t ex Violife Original)

Lime

Eventuellt någon favvosås som t ex sriracha eller chipotlesås


GÖR SÅ HÄR

Arepas eller tortillas. Tillaga arepas enligt länkat recept ovan eller ta fram tortillabröden.


Spenat. Blanchera spenaten: koka upp vatten i en liten kastrull. Ta av den från plattan, lägg i spenaten och så fort den börjar vissna, häll över allt i en sil. Skölj spenaten med iskallt vatten och vrid sedan ur spenaten för hand för att få bort så mycket vatten som möjligt. Hacka den i mindre bitar.


Huevos pericos. Om du använder korv, börja med att steka den i en stekpanna tills den fått frasiga kanter. Vänd sedan ner lök och paprika och fräs tills mjuka och lite karamelliserade. Ringla på mer olja vid behov.


Tillsätt chili och de hackade vitlöksklyftorna och fräs i någon minut.


Vänd ner tofu och kryddorna och stek i någon minut till och tillsätt sedan tomaterna. Tillaga på medelvärme i 20 min under lock. Rör om då och då.


I slutet, tillsätt den pressade vitlöksklyftan, koriander, spenat och en skvätt limesaft. Klart!


Servera huevos pericos i frasiga arepas eller i tortillabröd. Om du gör breakfast burritos, fyll tortillan med perico och de övriga tillbehören. Rulla ihop till ett paket och stek i pannan med lite olja tills lite frasig.


Sedan är det supergott med någon varmchoklad, en exotisk smoothie eller juice till!


938 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png