top of page
4.png
  • Instagram

VENEZOLANSK "ÄGGRÖRA" HUEVOS PERICOS / BREAKFAST BURRITO (VEGANSK)

Huevos pericos eller perico är en äggröra med lök, tomat och koriander som äts i Colombia och Venezuela. Röran har fått namnet från det spanska ordet för papegoja, perico, och syftar på att röran blir vackert färgglad med de olika ingredienserna. Traditionellt används ibland annatto för att ge äggröran en vacker gul färg. Jag gör en egen version av perico på rökt tofu med gurkmeja för den gula färgen och kryddar även med spiskummin och paprikapulver.


Servera pericon som en vanlig äggröra med rostat bröd, i tacos eller som här; breakfast burrito. Breakfast burrito är helt enkelt en frukost packad i en burrito! Jag kör på den här pericon och tillsätter korv, ost och avokado. Burriton steks sedan i lite olja tills frasig.

AREPAS MED HUEVOS PERICOS

Portioner: 4-6 breakfast burritos (2-3 per person)

Salta efter smak


HUEVOS PERICOS

Svarta bönor, 2 pkt, sköljda och silade

Gullök, 1 stor, hackad

Röd paprika, 1 st, hackad

Röd chili, 1 st, hackad (valfritt)

Vitlök, 5 klyftor, hackade

Alspånsrökt tofu, 460 g, smulad

Spiskummin, 1 1/2 msk

Paprikapulver, 1 1/2 msk

Svartpeppar, 2 tsk

Gurkmeja, 2 tsk

Tomat, 2 st, tärnad

Chipotlesås,1 msk (valfritt, finns i tacohyllan)

Vitlök, 1 klyfta, pressad

Fryst koriander, 60 g (eller en ganska stor bunt färsk koriander)

Limesaft, en skvätt

Spenat, 200 g


SERVERING

Stora tortillabröd, 4-6 st

Avokado

Lime

Riven ost

Eventuellt en god salsa som pico de gallo, majssalsa, chipotlesås eller varför inte sriracha


GÖR SÅ HÄR

Stek lök och paprika i en stekpanna tills lite karamelliserade. Ringla på mer olja vid behov. Tillsätt chili och de hackade vitlöksklyftorna och fräs i någon minut.


Vänd ner tofu och kryddorna och stek i någon minut till och tillsätt sedan bönorna, tomaterna och chipotlesås. Tillaga på medelvärme i 20 min under lock. Rör om då och då.


I slutet, vänd ner hälften av spenaten och rör runt tills den vissnat. Tillsätt resten av spenaten. När den vissnat, avsluta med den pressade vitlöksklyftan, koriander och en skvätt limesaft. Klart!


Om du gör breakfast burritos, fyll tortillan med röran och de övriga tillbehören. Rulla ihop till ett paket och stek i pannan med lite olja tills gyllene. Börja med att steka sidan med öppningen nedåt så att den stängs.



1 408 visningar
bottom of page