AREPAS MED HUEVOS PERICOS (VEGANSK)

Arepas är ett majsbröd som doftar underbart av popcorn och är en viktig del av Colombias och Venezuelas matkultur. I receptet för arepas och den supergoda fyllningen reina pepiada berättar jag mer om arepas och hur de ska göras. Var inte rädd för att prova! Det är går lätt och snabbt att göra. Bara att blanda ihop smeten och steka i pannan.


Huevos pericos eller perico är en äggröra med lök och tomat som äts i Colombia och Venezuela. Röran har fått namnet från det spanska ordet för papegoja, perico, och syftar på att röran blir vackert färgglad med de olika ingredienserna. Traditionellt används ibland annatto för att ge äggröran en vacker gul färg. Jag gör en egen version av perico på rökt tofu med gurkmeja för den gula färgen och kryddar även med spiskummin och paprikapulver.


AREPAS MED HUEVOS PERICOS

Portioner: 7-8 arepas (2-3 st per person)

Salta efter smak


HUEVOS PERICOS

Gullök, 1 stor, hackad

Röd paprika, 1 st, tärnad

Röd chili, 1 st, hackad (eller efter smak)

Vitlök, 5 klyftor, hackade

Alspånsrökt tofu, 460 g, smulad

Spiskummin, 1 msk

Paprikapulver, 1 msk

Svartpeppar, 2 tsk

Gurkmeja, 1 tsk

Tomat, 2 st, tärnad

Vitlök, 1 klyfta, pressad

Fryst koriander, 60 g (eller en ganska stor bunt färsk)

Limesaft, en skvätt


SERVERING

Arepas, 7-8 st, se recept här

Avokado

Ost (t ex Violife Original)

Lime

Någon exotisk smoothie, t ex mango med passionsfrukt och lime


GÖR SÅ HÄR

Tillaga arepas enligt länkat recept ovan.


Fräs lök och paprika i rikligt med olja i en stekpanna tills mjuka. Tillsätt chili och de hackade vitlöksklyftorna och fräs någon minut. Vänd ner tofu och kryddorna och stek i någon minut till. Blanda ner tomaterna. Tillaga på medelvärme i 15-20 min. Rör om då och då. I slutet, tillsätt den pressade vitlöksklyftan, koriander och en skvätt limesaft. Klart!


Servera pericon i frasiga arepas med avokado och ost. Sedan är det supergott med någon exotisk smoothie eller juice till!


659 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png