AREPAS & REINA PEPIADA

Det traditionella majsbrödet arepas får det att dofta av popcorn i köket när de steks och kan fyllas med alltifrån enkla fyllningar som ost, smör och avokado till den matiga reina pepiada som vi ska göra idag. Arepas är väldigt mättande så jag serverar oftast en fräsch smoothie eller färska frukter som mango, passion eller ananas till.


Det är väldigt enkelt att göras arepas men kan vara lite omständigare att förklara. Jag har därför gjort steg-för-steg-bilder längre ner. Det går fort att göra när du väl att få till tekniken, sedan får du goda majsbröd som kan fyllas som pitabröd. Dessutom glutenfria och utan att jäsa!

AREPAS

Arepas är ett traditionellt, platt majsbröd i Venezuela och Colombia med lång historia från den inhemska befolkningens mattraditioner. Idag är den symbolisk för matkulturen i länderna och äts som frukost, tillbehör till mat och som streetfood- där du kan hitta areperas (hak som säljer arepas) på varje hörn i stan. Arepas kan stekas, friteras eller grillas för att sedan fyllas som pitabröd. De mest typiska fyllningarna är dominó (svarta bönor med ost), carne mechada (som pulled pork) och reina pepiada.


HARINA P.A.N

Masarepa är majsmjölet som används för att göra arepas. Harina P.A.N (se bild) är det överlägset mest populära märket av masarepa och finns att köpa i större matbutiker som Ica och Hemköp eller i utländska livs.


Masarepa är en essentiell produkt i Venezuela och används, förutom till att göra arepas, även till andra traditionella rätter som empanadas (piroger) och hallacas (tamales).


Det går inte att byta ut den mot en annan typ av majsmjöl då de processeras på olika sätt och ger olika smak och konsistens.


REINA PEPIADA

En av de mest populära fyllningarna i Venezuela är reina pepiada- den kurviga drottningen! Den är mättande från kyckling, avokado och majonnäs och fräsch av lime och koriander. Eftersom vi gör en vegansk variant så smaksätter jag den lite extra med riven ost, rökt paprikapulver, spiskummin och sotad röd paprika. Supergott!


Reina pepiada skapades på 50-talet på en arepera i Venezuela för att hylla Susana Dujim som var Venezuelas första internationella skönhetsdrottning och var den första latinamerikanska kvinnan som vann Miss World år 1955.


Sedan dess har den blivit en klassisk fyllning till arepas i Venezuela och finns att köpa på areperas i hela landet.



REINA PEPIADA

Portioner: 15 arepas (2-3 st per person)


REINA PEPIADA

Röd paprika, 2 st, delade i två och urkärnade

Vegokyckling, 640 g (t ex Hälsans kök filébitar)

Svartpeppar, 1 msk

Timjan, 2 tsk

Paprikapulver, 2 tsk

Rökt paprika, 2 tsk

Avokado, 8 st, mosade

Spiskummin, 1 1/2 msk

Lime, saften från 3-4 st

Koriander, 2 krukor, hackad

Rödlök, 1 st, finhackad

Vitlök, 3-4 klyftor, pressad

Majonnäs, 1 dl (t ex Garants veganska)

Ost, 2 dl, finriven (t ex Violife Original)


AREPAS

Harina pan, 10 dl (finns att köpa i stora matbutiker som Ica och Hemköp eller i utländska livs)

Vatten, 12 dl

Salt, 2 tsk

Olja till stekning

För att forma arepas: 1 ren plastpåse/fryspåse och en tallrik


SERVERING

Lime


GÖR SÅ HÄR

Reina pepiada. Värm ugnen till 225 C. Lägg paprikan med skalet uppåt i en ugnsform och ugnsgrilla i ca 20-30 min tills sotad (skalet ska bli svart, charred). Låt svalna lite och dra sedan av skalet. Tärna och vänd ner i en skål. Sänk värmen på ugnen till 150 C för arepasen som vi ska börja med alldeles strax.


Medan paprikan tillagas, bryn filébitarna i olja tills de fått en gyllene och krispig yta. Tillsätt sedan mer olja och vänd ner svartpeppar, timjan, paprikapulver, rökt paprika och salt. Tillaga under omrörning i någon halv minut för att rosta kryddorna. Vänd sedan över filébitarna på en skärbräda och hacka dem i mindre bitar. Vänd ner i skålen med den ugnsrostade, tärnade paprikan. Tillsätt resten av ingredienserna till reina pepiada och rör om. Förvara i kylen medan du förbereder dina arepas.


Deg till arepas. Blanda vatten och salt i en skål. Rör ner majsmjölet och knåda degen tills slät. Låt sedan vila under en duk i 5 min. Degen ska kunna formas till en boll utan att få sprickor eller kännas torr.

Forma, stek och fyll arepas. Innan vi sätter igång behöver vi för enkelhetens skull en ren plastpåse/fryspåse. Klipp upp båda långsidorna av påsen. Nu har du ett avlångt och vikbart plastblad och du är redo att forma dina arepas!

  1. Forma. Arepas kan formas för hand men det lättaste är att rulla till en boll och platta till med en tallrik mellan två plastblad. Det bästa är om du har en tallrik som har en underkant med en diameter på ca 12-13 cm. Då får du en perfekt storlek på dina arepas.

  2. Rulla degen till 15 små bollar som är lite mindre än din näve. Vik upp plastbladet och lägg en boll på den ena sidan.

  3. Vik över det andra plastbladet på bollen.

  4. Lägg tallriken på bollen och platta till den till en tjocklek på ca 1 cm.

  5. Ta bort tallriken.

  6. Dra bort det övre plastbladet. Voilá! Din första arepa är formad. Nu är det bara att steka. Jag brukar steka 1-3 st medan jag fortsätter forma dem andra.

  7. Stek. Värm en stekpanna med olja till medelhög/hög värme. Vänd i arepan och stek på båda sidor tills den fått en gyllene och krispig yta.

  8. Fyll. Värm ugnen till 150 C. Allteftersom att arepasen steks klart kan de köras in på ett galler i ugnen i typ 10 min. Det viktigaste är att hålla koll på att de inte bränns (vilket skulle ta väldigt lång tid), annars är det inte så noga med tiden de ska vara ugnen. De läggs mest in för att hålla dem varma medan resten steks. De puffar också upp lite grann så de blir lättare att skära upp. Ta ut dina färdiga arepas ur ugnen, skär upp kanten till en ficka- som pitabröd- och fyll med reina pepiada.

  9. Stäng och ät!

Arepas är godast färska men får du några över kan du förvara de som stekts i en kökshandduk och sedan ugnsbaka dem innan servering dagen efter. Du kan också förvara degen eller dina formade arepas i kylen för att steka och ugnsbaka dagen efter, perfekt till frukost!


#arepas #majsbröd #venezuela #venezolansk #vegansk #reinapepiada #guacamole #avokado #macka #latinamerikansk #glutenfria #glutenfritt #bröd #pitabröd

1947 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png