REINA PEPIADA
En av de mest populära fyllningarna i Venezuela är reina pepiada- den kurviga drottningen! Den är mättande från kyckling, avokado och majonnäs och fräsch av lime och koriander. Eftersom vi gör en vegansk variant så smaksätter jag den lite extra med riven ost, rökt paprikapulver, spiskummin och sotad röd paprika. Supergott!
Reina pepiada skapades på 50-talet på en arepera i Venezuela för att hylla Susana Dujim som var Venezuelas första internationella skönhetsdrottning och var den första latinamerikanska kvinnan som vann Miss World år 1955.
Sedan dess har den blivit en klassisk fyllning till arepas i Venezuela och finns att köpa på areperas i hela landet.
REINA PEPIADA
Portioner: räcker till 15 arepas (5-6 pers)
REINA PEPIADA
Röd paprika, 2 st, tärnade
Vegokyckling, 640 g (t ex Hälsans kök filébitar), tinad och hackad till lite mindre bitar
Svartpeppar, 1 msk
Timjan, 2 tsk
Paprikapulver, 2 tsk
Rökt paprika, 2 tsk
Avokado, 8 st, mosade
Spiskummin, 1 1/2 msk
Lime, saften från 3-4 st
Koriander, 2 krukor, hackad
Rödlök, 1 st, finhackad
Vitlök, 3-4 klyftor, pressad
Majonnäs, 2 dl (t ex Garants veganska)
Ost, 2 dl, finriven (t ex Violife Original)
SERVERING
Servera röran i majsbrödet arepas (recept hittar du HÄR), i tacos, till pastasallad eller i bakpotatis
GÖR SÅ HÄR
Bryn paprikan på hög värme i en stekpanna så den blir lite sotad (charred) och rökig. Sänk sedan värmen lite och stek den tills mjuk. Vänd ner i en skål.
Bryn sedan vegokycklingen i olja tills den fått en gyllene och krispig yta. Tillsätt lite mer olja till vegokycklingen och vänd ner svartpeppar, timjan, paprikapulver, rökt paprika och salt. Tillaga under omrörning i någon halv minut för att rosta kryddorna. Vänd ner i skålen med paprikan.
Tillsätt resten av ingredienserna till reina pepiada och rör om. Förvara röran i kylen, den äts gärna kall eller ljummen.
Comments