Hummus bowl med kryddad potatis är en av mina go-to-rätter. Det går att variera med olika kryddningar på potatisen (HÄR finns t ex recept på hummus med libanesisk potatis batata harra) och för ett tag sedan upptäckte jag kenyanska masala fries! Det är sötstark, kryddig potatis med garam masala, vitlök och koriander och funkar perfekt med en krämig hummus. Till det serveras den fräscha, kenyanska tomatsalladen kachumbari.
KENYANSKA MASALA FRIES & HUMMUS
Portioner: 4
Salta allt efter smak
KENYANSKA MASALA FRIES
Fryst pommes, 600 g
Olivolja
Rödlök, 1/2 st, finhackad
Vitlök, 3 st, finhackad
Spiskummin, 2 tsk
Garam masala, 1 1/2 tsk
Paprikapulver, 1 1/2 tsk
Ingefärspulver, 1/2 tsk (eller en bit färsk, riven)
Svartpeppar, 1/2 tsk
Gurkmeja, 1/2 tsk
Chilisås, 2 msk (t ex Sambal oelek / Harissa / Sriracha)
Ketchup, 1/2 dl
Tomatpuré, 1/2 dl
Vatten, 1 1/2 dl
Lime, saften från 1/2
Grön chili, 1 st, skivad
Koriander, 1 bunt, hackad (alternativt persilja)
HUMMUS
KACHUMBARI
Avokado, 1 st, tärnad
Tomat, 2 st, tärnad
Rödlök, 1/4 st, hackad
Koriander, en bunt, hackad (alternativt mynta)
Lime, saften från 1/2-1
Grön chili, 1/2 st, hackad
GÖR SÅ HÄR
Tillaga pommesen i ugn enligt förpackningens anvisning.
Mixa alla ingredienser till hummusen i en matberedare. Blanda alla ingredienser till kachumbari i en skål.
I en stekpanna, fräs lök och vitlök i rikligt med olivolja tills mjuka. Vänd ner kryddorna och tillaga under omrörning i några sekunder tills aromatisk. Rör ner ketchup, tomatpuré, chilisås och fräs i oljan under omrörning i någon minut. Häll på vattnet och låt puttra på medelvärme i 10 min tills röran är mörkröd och ganska tjock. Blanda ner koriander, lime och därefter pommesen. Rör om tills såsen är jämnt fördelad och garnera med grön chili och mer koriander.
Bre ut hummusen i serveringstallriken och toppa med kenyansk masala fries och kachumbari.
Comments