top of page
4.png
  • Instagram

CEVICHE MED RÖKIG OSTRONSKIVLING (VEGANSK)

Ceviche är en fräsch och syrlig rätt med sting där traditionellt fisk marineras i den fantastiska citrusbaserade marinaden leche de tigre (tigermjölk). Istället för fisken använder jag sotad ostronskivling och små, söta tomater som suger åt sig marinaden perfekt och blir saftiga. Själv tycker jag cevichen är godast att servera på nyfriterade små tortillabröd.


På bilden toppar jag också cevichen med canchita; friterade och saltade majskorn. De kan vara lite krångliga att hitta och kan uteslutas men ger ett gott crunch. Nästa gång ska jag prova att toppa med vanliga majssnacks som man kan hitta butik.CEVICHE MED OSTRONSKIVLING

Portioner: 6 små fyllda tortillabröd


CEVICHE

Lime, saften från 6 st

Apelsin, 1/2 dl färskpressad saft (alternativt grapefrukt)

Rödlök, 1/2 stor, skivad

Vitlök, 2 klyftor, pressade

Ingefära, 1/2-1 msk, finriven (smaka av)

Grön/röd chili, 1-4 st, skivad (smaka av)

Koriander, 3-4 krukor, finhackad

Stora vita bönor, 1 pkt, sköljda och silade

Ostronskivling, 400 g

Små, mogna, röda tomater, ca 300 g (t ex av sorten romantica, körsbärs eller plommon)


SERVERING

Avokado, 2-3 st, skivad

Små tortillabröd, 6 st

Olja till fritering


GÖR SÅ HÄR

Marinad. Blanda limesaft, apelsinsaft, rödlök, vitlök, ingefära, chili, koriander och vita bönor i en skål. Smaka av tills du är nöjd, salta väl och ställ in i frysen medan du preppar resten av ingredienserna. Röran är god riktigt kall på en varm sommardag.


Ostronskivling & tomat. Strimla ostronskivlingen i tunna strips. Jag brukar dra isär dem i strimlor för hand. Bryn dem snabbt i en torr panna på hög värme tills de blir lite sotade. Mot slutet kan du salta och tillsätta en liten skvätt olja. De ska bli sotade (charred) på några sidor så de får en milt rökig smak. Lägg över dem på en tallrik.


I samma panna, gör samma sak med tomaterna. Bryn dem i panna utan olja tills de bli lite brända utanpå och mjuknar. Men de ska inte falla isär helt och börja puttra. De ska få en sotad yta på vissa ställen. Lägg över på en skärbräda och dela dem i två.


Marinera. Låt skivlingen och tomaterna svalna i några minuter, jag brukar sprida ut dem på en tallrik, täcka med en duk och ställa ut tallriken svalt. Vänd sedan ner dem i skålen med marianden. Rör om och ställ tillbaka i frysen så cevichen får bli riktigt kall inför servering.


Fritera tortillas & servera. Hetta upp olja i pannan och fritera tortillabröden tills gyllene på båda sidor. Servera direkt toppat med ceviche och avokado.724 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page