En enkel pyttipanna som smidigt görs i ugn. För att underlätta ännu mer kan du köpa tärnad potatis och hackad lök i frysdisken!
Istället för ett stekt ägg gör jag frasiga och matiga kikärtsplättar på samma smet som jag brukar göra saftiga omeletter på. Plättarna får frasiga kanter och är saftiga i mitten, så de ersätter ett stekt ägg perfekt. I den här varianten används kikärtssmeten till att göra tunna och frasiga plättar, men vill du testa att göra matiga, saftiga omeletter så kan du prova spanska omeletten tortilla eller libanesisk omelett med kryddfärs.
I skolan fick vi alltid en god sås serverad till omeletten. Jag vet inte vad det var i riktigt, men här gör jag min variant med grillkrydda som smakar riktigt gott till pytten.
Ibland drygar jag också ut pytten med lite grönkål eller svartkål bara för att lura i mig lite grönt så det är valfritt att tillsätta när man har lust.
VEGANSK PYTTIPANNA I UGN MED KIKÄRTSPLÄTTAR
Portioner: 6
PYTTIPANNA
Potatis, 1 kg, skalad och tärnad 1 cm
Rökt tofu, ca 450 g, tärnad
Korv, ca 450 g, tärnad
Gullök, 4-5 st, tärnad
Olja, 1 dl
Grillkrydda, 2 msk
Svartpeppar, 1 msk
Dijonsenap, 2 tsk
Grönkål, 400 g, strimlad (valfritt)
KIKÄRTSPLÄTTAR
Silkestofu, 1 1/2 dl
Kikärtsmjöl, 1 dl
Rökt paprika, 1 tsk
Svartpeppar 1/2 tsk
Bakpulver, 1/2 tsk
Salt, 2/3 tsk
Vatten, 1 dl
GRILLSÅS
Fraiche, 2 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)
Färskost, 2 dl (t ex Oatly påMackan)
Grillkrydda, 1 msk
Vitlök, 2-3 klyftor, pressad
Tomatpuré, 2 msk (eller ketchup)
Svartpeppar
Vitpeppar
SERVERING
Rödbetor
Persilja
GÖR SÅ HÄR
Pyttipanna. Värm ugnen till 225 C. Vänd ner tärnad potatis, tofu, korv och lök på en ugnsplåt. Jag får fördela dem på två plåtar då de är små, men gör det som funkar för din ugn.
I en skål, blanda ihop olja, grillkrydda, svartpeppar och senap. Häll det över pytten och rör om så allt täcks jämnt. Skjutsa in i ugnen och tillaga i ungefär 1 timme, tills potatisen fått färg och är mjuk. Rör om efter halva tiden. Vill du ha i grönkål kan du blanda ner det de sista 5-10 minuterna. Jag vill bara att de ska vissna och mjukna till lite men behålla sin gröna färg.
Kikärtsplättar. Mixa ingredienserna till smeten i en mixer. Hetta upp rikligt med olja i en panna på medelvärme och klicka i ca 3 msk av kikärtssmeten. Det ska vara rikligt med olja i pannan så plättens kanter badar i olja- då blir de frasiga! Stek tills undersidan är gyllene och kanterna krispiga. Vänd försiktigt och stek färdigt på andra sidan. Om plätten är svår att vända så låter du den stekas lite till så den släpper från pannan.
Grillsås. Blanda alla ingredienserna till såsen i en skål. Blanda sedan i lite vatten till önskad konsistens.
Servera pyttipannan med kikärtsplättar, grillsås, rödbetor och garnera med persilja.
Yorumlar