top of page
4.png
  • Instagram

SAFTIG, VEGANSK TORTILLA (SPANSK OMELETT PÅ KIKÄRTSMJÖL)

Jag ville få till en saftig och matig spansk tortilla utan ägg och har nog testat alla varianter som finns. Den matigaste varianten tycker jag är med kikärtsmjöl, men jag tycker det ofta blir lite för brödigt för min smak i just den spanska tortillan som jag vill ha extra saftig. Jag har använt kikärtsmjöl i andra recept för omelett, som den libanesiska, örtiga zucchiniomeletten ejjeh. Men liksom i den här omeletten med kryddig färs och pinjenötter så blandar här i silkestofu i kikärtssmeten som gör omeletten mer saftig.


Fyllningen på potatis och lök får karamelliseras i olivolja och blandas sedan med spansk rökt paprika för en riktigt god smak. Gott att servera omeletten med varmt bröd, grönsaker och te.

VEGANSK, SAFTIG TORTILLA (SPANSK OMELETT PÅ KIKÄRTSMJÖL)

Portioner: 1 medelstor omelett (1-2 pers)


KIKÄRTSOMELETT

Silkestofu, 1 1/2 dl

Kikärtsmjöl, 1 dl

Bakpulver, 1/2 tsk

Salt, 2/3 tsk

Vatten, 1 dl


FYLLNING

Potatis, 3 medel, tunt skivade (så tunt du kan, vi är hungriga och orkar inte vänta i evigheter på att fritera klart dem)

Gullök, 1 1/2 st, tunt skivade

Rökt paprika

Svartpeppar

Olivolja

Eventuellt andra kryddor: extra mycket paprikapulver och timjan är t ex gott till!


GÖR SÅ HÄR

Fyllning. Hetta upp rikligt med olivolja i en medelstor stekpanna (ca 15-18 cm) på medelhög värme. Tänk att olivoljan knappt ska täcka potatisen och löken. Vänd ner löken och fritera i någon minut. Vänd sedan ner potatisen och fritera allt i ca 10 min tills potatisen mjuknat och löken fått fin gyllene färg. Rör om försiktigt då och då utan att ta sönder potatisskivorna.

Kikärtssmet. Mixa under tiden ihop ingredienserna till kikärtsmeten.


Blanda smet och fyllning. När potatisen mjuknat och löken blivit gyllene och karamelliserad, lägg över dem i en skål och låt så mycket av olivoljan som möjligt droppa av i stekpannan. Tillsätt rökt paprika i skålen och salta och peppra efter smak. Det är själva fyllningen som ger tortillan sin smak, så smaksätt därefter. Vänd försiktigt runt potatisen och löken så de blir jämnt kryddade. Häll i kikärtsmeten och rör runt försiktigt så allt täcks av smeten.


Stek tortilla. Häll av det mesta av olivoljan från stekpannan (spara till framtida stekning, den har en god smak av löken) men spara lite som omeletten kan stekas i. Sänk till medelvärme och vänd ner smeten i pannan. Peta runt så att det är jämnt med fyllning överallt.


i 5 min. Form k Lggggsedan ett lock på pannan och stek i 5 min till. Nu borde ovansidan inte längre vara rinnig utan mer ha en puddingliknande konsistens medan kanterna av omeletten ser gyllene ut. Då är det dags att vända på den. Lägg en stor tallrik på pannan, vänd dem upp och ner så omeletten hamnar på tallriken och putta sedan försiktigt tillbaka omeletten i pannan så andra sidan får stekas. Stek i ca 8-10 min till, tills undersidan är fint gyllene.


Vänd över omeletten på en tallrik och servera med ditt favoritbröd, te och grönsaker som tomat och oliver.

1 867 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page