VEGANSK NOKEDLI (UNGERSK KLIMP)
- Selina Hami

- 12 juli
- 1 min läsning
Spaetzle, klimp, nokedli. Kärt barn har många namn. De enkla dumplingsen är älskade på många platser. I Ungern kallas de nokedli (galuska) och äts till vardags oftast med en svamp, kyckling eller i soppor.
Nokedli görs vanligtvis av mjöl, ägg och vatten. Jag börjar med att dela en vegansk variant av nokedli och kommer de närmsta dagarna visa vad vi äter det med i Ungern.

NOKEDLI (Ungersk klimp)
3-4 portioner
6 dl vetemjöl
4,5 dl havremjölk (vatten funkar också, har inte testat annan mjölk men sojamjölk borde funka lika bra)
Salt
+ jag använder ett särskilt verktyg för att forma nokedlin men det går lika bra att använda ett grovt rivjärn eller en sil med stora hål. Annars kan du 'klutta ut' degen smått med en sked från skålen direkt i vattnet.
GÖR SÅ HÄR
Blanda mjöl, havremjölk och lite salt i en skål tills du får en kletig deg.
Koka upp vatten i en stor kastrull och salta ordenligt. Lägg rivjärnet eller silen över vattnet, häll i en portion av degen och börja tryck ut nokedlin i vattnet. Upprepa tills du tryckt all deg.
Efter någon minut har all nokedli flytit upp till ytan och är de klara!








Kommentarer