UNGERSKA FYLLDA PANNKAKOR MED RÖKIG PAPRIKASÅS (HORTOBÁGYI PALACSINTA)

Krämiga och mustiga fyllda pannkakor toppade med en rökig paprikasås. Hortobágyi palacsinta är riktig ungersk comfort food.


Fyllningen görs genom att puttra en mustig gryta med massa paprikapulver (obligatoriskt i all ungersk mat) som vanligtvis görs på köttfärs eller ibland kyckling. Sedan silas grytan för att göra en fyllning till pannkakorna och en sås som de toppas med. Jag kör på veganskt alternativ till kyckling eftersom jag tycker det substitutet smakar bäst. Men du kan också köra på färs, t ex Anammas formbara färs.


Jag har inte så mycket mer att säga om det här rätten. Nu vill jag bara äta den. Vi sätter igång!


Obs! På bilderna serverar jag pannkakorna på assietter. Det är alltså inte gigantiska pannkakor utan steks i vanlig stekpanna.


HORTOBÁGYI PALACSINTA

Portioner: 8 fyllda pannkakor (2-4 st per person)

Salta allt efter smak


FYLLNING

Kumminfrön, 1 1/2 tsk

Lök, 2-3 st, hackad

Vitlök, 6 st, hackad

Paprikapulver, 2 msk

Rökt paprika, 1 1/2 msk (jag använder söt)

Svartpeppar, 1 1/2 msk

Veganska kycklingbitar, 480 g, tinade och grovt hackade (t ex 1 1/2 pkt Hälsans kök filébitar)

Tomatpuré, 3 msk

Tomat, 2 st, hackad

Grön paprika, 2 st, hackad

Vatten, 5 dl

Rödvinsvinäger, 2 msk

Fraiche, 2/3 dl


PANNKAKOR

Vetemjöl, 5 dl

Bakpulver, 1 tsk

Salt, 1 tsk

Kikärtsspad, 2 dl (från 1-2 pkt kikärtor)

Vatten, 5 dl


SERVERING

Fraiche, 1 1/3 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)

Persilja

Cornichon


GÖR SÅ HÄR

Gryta. Hetta upp rikligt med rapsolja i en kastrull på medelhög värme (4 av 6) och vänd ner kumminfröna. Fräs dem i oljan tills de börjar poppa. Tillsätt då lök och vitlök och fräs tills mjuk och genomskinlig. Vänd ner paprikapulver, rökt paprika och svartpeppar och tillaga i någon halv minut under omrörning så de får tillagas i oljan. Tillsätt filéerna och tillaga i ca 5 min så de får suga åt sig kryddorna och brynas lite med löken. Rör om då och då, tillsätt lite mer olja vid behov och var försiktig så paprikan inte bränns.


Klicka i tomatpurén och tillaga i någon minut innan du blandar ner tomat och paprika. Lägg på locket, sänk värmen till medel (3 av 6) och tillaga ca 5 min tills paprikan mjuknat. Tillsätt vatten och rödvinsvinäger, lägg på locket och låt puttra i 30 min. Grytan ska få en mustig, lite söt och rökig smak.


Pannkakor. Medan grytan puttrar så steker vi pannkakorna. Vispa ihop alla ingredienser till pannkakorna och stek i olja tills den fått färg på båda sidor.


Paprikasås. Lägg en sil ovanför en stor skål. Vänd ner grytan i silen så att såsen silas ner i skålen. Du kan trycka till fyllningen lite med sleven så du får ut mer sås. Lägg sedan över fyllningen i en separat skål. Vi ska blanda ner fraichen i såsen, men för att undvika klumpar, vispa fraichen med typ 1/2 av såsen i en mugg. Vispa sedan ner fraicheblandningen med resten av såsen i skålen.


Fyll pannkakor. Fyll pannkakorna med ca 2 skedar fyllning. Lägg den i nedre änden av pannkakan, vik in kanterna på sidorna och rulla ihop den som en burrito. Lägg över på ett serveringsfat och fyll klart resten av pannkakorna.


Resten av fraichen används som topping. Salta och späd ut den med lite kallt vatten bara så det blir lättare att ringla över pannkakorna.


Toppa hortobágyi palacsinta med paprikasås, fraiche, persilja och eventuellt lite paprikapulver. Servera med cornichon.


#pannkakor #fyllda #ungerska #crepes #crêpes #kyckling #vegansk #vego #enchiladas

2681 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png