top of page
4.png
  • Instagram

UNGERSKA FYLLDA PANNKAKOR MED RÖKIG PAPRIKASÅS (HORTOBÁGYI PALACSINTA)

Krämiga och mustiga fyllda pannkakor toppade med en rökig paprikasås. Hortobágyi palacsinta är riktig ungersk comfort food.


Fyllningen görs genom att puttra en mustig gryta med massa paprikapulver (obligatoriskt i all ungersk mat) som vanligtvis görs på köttfärs eller ibland kyckling. Sedan silas grytan för att göra en fyllning till pannkakorna och en sås som de toppas med. Istället för vegokyckling eller färs är det även traditionellt att använda skivade champinjoner. Det blir också supergott!


Jag har inte så mycket mer att säga om det här rätten. Nu vill jag bara äta den. Vi sätter igång!


HORTOBÁGYI PALACSINTA

Portioner: ca 12-16 fyllda pannkakor (2-4 st per person)

Salta allt efter smak


FYLLNING

Kumminfrön, 2 tsk

Lök, 3 st, hackad

Vitlök, 8 st, hackad

Paprikapulver, 2 1/2 msk

Rökt paprika, 2 msk (jag använder söt)

Svartpeppar, 1 1/2 msk

Korianderpulver, 1 tsk

Lagerblad, 1 blad

Anamma formbar färs, ca 500 g (alternativt veganska kycklingbitar, tinade och grovt hackade, t ex 2 pkt Hälsans kök filébitar)

Tomatpuré, 5 msk

Tomat, 3 st, hackad

Grön paprika, 2 st, hackad

Vatten, 7 dl

Rödvinsvinäger, 3 msk

Fraiche, 1 dl

Vetemjöl, 2 msk


PANNKAKOR

Se recept här (Obs! Skippa sockret i receptet) eller annat valfritt vanligt pannkaksrecept


SERVERING

En klick fraiche (t ex Planti Cooking Fraiche)

Persilja

Cornichon


GÖR SÅ HÄR

Gryta. Brryn färsen eller kycklingen i rikligt med olja så de får fin yta. Lägg undan på en tallrik. Hetta upp rikligt med rapsolja i en kastrull på medelhög värme och vänd ner kumminfröna. Fräs dem i oljan i några sekunder tills de börjar poppa. Tillsätt då lök och vitlök och fräs tills mjuk och genomskinlig. Vänd ner paprikapulver, rökt paprika och svartpeppar och tillaga i en halv minut under omrörning så de får tillagas i oljan. Tillsätt färsen igen och tillaga i några min så den får suga åt sig kryddorna och brynas lite med löken. Rör om då och då, tillsätt lite mer olja vid behov och var försiktig så paprikan inte bränns.


Klicka i tomatpurén och tillaga i någon minut innan du blandar ner tomat och paprika. Lägg på locket, sänk värmen till medel och tillaga ca 5 min tills paprikan mjuknat. Tillsätt vatten och rödvinsvinäger, lägg på locket och låt puttra i 30 min. Grytan ska få en mustig, lite söt och rökig smak. Smaka av och justera salt och kryddor om det behövs.


Pannkakor. Medan grytan puttrar så steker vi pannkakorna. Vispa ihop alla ingredienser till pannkakorna och stek i olja tills den fått färg på båda sidor.


Paprikasås. Nu ska vi sila bort paprikasåsen från grytan för att fylla pannkakorna. Lägg en sil ovanför en stor skål. Vänd ner grytan i silen så att såsen silas ner i skålen. Du kan trycka till fyllningen lite med sleven så du får ut mer sås. Men du behöver inte trycka ut all sås, vi vill att fyllning ska vara saftig och god och inte helt torr. Lägg sedan över fyllningen i en separat skål. Vi ska blanda ner fraichen och vetemjölet i såsen, men för att undvika klumpar, vispa fraiche och vetemjöl med typ 1 dl av såsen i en mugg. Vispa sedan ner fraicheblandningen med resten av såsen i skålen. Häll tillbaka såsen i kastrullen och koka upp medan du vispar så att den tjocknar och får en fin, rosa färg.


Fyll pannkakor. Fyll pannkakorna med ca 2 skedar fyllning. Lägg det i nedre änden av pannkakan, vik in kanterna på sidorna och rulla ihop den som en burrito. Lägg över på ett serveringsfat och fyll klart resten av pannkakorna.


Toppa hortobágyi palacsinta med paprikasås, en klick fraiche, persilja och eventuellt lite paprikapulver. Servera med cornichon.



8 033 visningar
bottom of page