TUNA SUB (VEGANSK)

En klassisk sub med tonfusk, massa grönsaker och lite hot sauce. En klassiker från Subway som brukade vara min standardlunch när jag jobbade där som första sommarjobb.


Fast vänta lite, tonfusk? Japp. Ännu ett töntigt, alternativt namn på en veganiserad produkt. På engelska kallas den chuna (chickpea-tuna, fiffigt). Smakar det tonfisk? Eh, nej. Men blir man nostalgiskt sugen på en sub med en krämig, mättande, fet och majonnäsig fyllning så är den perfekt. Inte i närheten av tonfisk egentligen utan snarare en riktigt god kikärtsröra. Att byta ut tonfisk mot kikärtor som huvudingrediens är inte mitt påfund utan en urgammal instagram-tradition. Jag har provat alla möjliga varianter med solroskärnor, nori, kronärtskocka och massa olika kryddningar men har kommit fram till att enklast är bäst.


Så här får du ett recept på en enkel, god, icke-tonfisksmakande tonfusk sub.


TUNA SUB (VEGANSK)

Portioner: ca 1-1/2 baguette

Salta allt efter smak

TONFUSK

Kikärtor, 2 pkt, sköljda Rödlök, 1 st, finhackad Selleri, 2 stjälk, finhackad Cornichon, 1 dl, finhackad Gröna oliver, 1 1/2 dl, finhackad Vitlök, 2-3 klyftor, finhackad Majonnäs, 1 1/2 dl Cornichonlag, 1/2 dl Citronsaft, en skvätt (saften från ca 1/4-1/2 citron) Vitvinsvinäger, 1 msk

Dijonsenap, 2/3 tsk Svartpeppar Kelp (valfritt)

FYLLNING

Ost Tomat Gurka Oliver Rödlök Saltgurka

Romansallad

Svartpeppar Jalapeño eller hot sauce

GÖR SÅ HÄR

Mosa kikärtorna till önskad konsistens. Jag mosar dem grovt med en potatisstöt så den blir chunky- det ska inte bli en hummus. Blanda med resten av ingredienserna till tonfusken och ställ in i kylen.


Skiva grönsakerna. Värm baguetten i ugnen tills frasig. Dela den och fyll med ost, grönsaker, tonfusk, svartpeppar och eventuellt lite hot sauce eller jalapeño.


#tuna #sub #subway #vegansk #macka #sandwich #tonfisk #tonfusk #chuna

1074 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png