Fast vänta lite, tonfusk? Japp. Ännu ett töntigt, alternativt namn på en veganiserad produkt. På engelska kallas den chuna (chickpea-tuna, fiffigt). Smakar det tonfisk? Eh, nej. Inte i närheten av tonfisk egentligen utan snarare en riktigt god kikärtsröra.
Men blir man nostalgiskt sugen på en rätt där vanligtvis tonfisk på burk används så passar den här kikärtsröran till det mesta! Exempel på recept med tonfusk:
Pastasallad med tonfusk och hotsauce

TONFUSK
Kikärtor, 2 pkt, sköljda
Rödlök, 1/2 st, finhackad
Selleri, 2 stjälk, finhackad
Cornichon, 1 dl, finhackad
Gröna oliver, 1 1/2 dl, finhackad
Vitlök, 2-3 klyftor, finhackad
Majonnäs, 1 1/2-2 dl
Cornichonlag, 1/2 dl
Citronsaft, efter smak
Vitvinsvinäger, 1 msk
Dijonsenap, 2/3 tsk
Svartpeppar
Kelppulver(valfritt)
GÖR SÅ HÄR
Finhacka det som ska hackas, men jag brukar faktiskt köra ner allt det i en matberedare och pulsa tills det är finhackat.
Mosa kikärtorna till önskad konsistens. Jag mosar dem grovt med en potatisstöt så den blir chunky- det ska inte bli en hummus. Blanda med resten av ingredienserna till tonfusken och ställ in i kylen.