MIDDAG på 20 min. Och ingen lök behöver hackas.
En fantastiskt smakrik linssoppa med ris, ají och friterad tortilla. Det enda som fattades vad avokado till!
Receptet utgår från min snabba linssoppa på 10 minuter som fått många linshatare där ute att bli knäsvaga. Så brukar göra varianter av den!
För att få ihop det på 20 min gäller det att göra saker i rätt ordning:
1. Börja koka riset.
2. Laga soppan.
3. Medan riset och soppan kokar, blanda ihop allt till ajín.
4. Fritera tortillas.
5. Klart!
SELINAS SNABBA RÖDA LINSGRYTA
Portioner: 6
Röda linser, 2,5 dl
Grönsaksbuljongtärningar, 4 st
Tomatpuré, 2,5 msk
Spiskummin, 1 msk
Korianderpulver, 1 msk
Paprikapulver, 2 tsk
Fryst koriander, typ halva paketet
Potatis, 3-4 st, skalade och tärnade
Morot, 1 st, skalad och tärnad (mindre än potatisen så de mjuknar samtidigt)
Vatten, 1,7 L
SERVERA MED
Ris
Ají (receot nedan)
Friterade tortillas
GÖR SÅ HÄR
Vänd ner alla ingredienser i en kastrull, koka upp och puttra i ca 10 min eller tills potatis och linser mjuknat.
AJÍ
En latinamerikansk chilisås som passar perfekt att toppa soppan med för en het kick! Blanda ihop:
Saften från 2 lime
Salladskök, tunt skivad
Vitlök, 1/2 st, pressad
Sambal oelek eller hackaf chili efter smak
En skvätt kallt vatten
Salt
Svartpeppar
Koriander (tex andra halvan av paketet från soppan)
FRITERAD TORTILLA
Hetta upp olja i eb stekpanna. Rulla ihop tortillas och skär på mitten. Lägg dem med vecket nedåt i oljan och håll nere med en slev så den inte vecklar upp sig. Fritera tills gyllene på båda sidor. Lägg över på kökspapper och strössla med flingsalt.
Comments