PASTA BOLOGNESE (VEGANSK)

Bolognese. Ragu. Köttfärssås. En klassisk och krämig variant i alla fall. Det här är ingen snabbvariant utan ett riktigt långkok som vi får ha tålamod med. Nu när jag jobbar hemifrån kan jag passa på att låta grytor stå och puttra tills mustiga och goda.


Så vad är en autentisk bolognese egentligen? Efter mycket research av milslånga blogginlägg, youtube-videos med riktiga Nonnas och wikipedia (japp, helt trovärdigt) så har jag kommit fram till några viktiga komponenter i en god bolognese:

  • De tre musketörerna lök, morot och selleri utgör smakbasen för såsen och det är viktigt att de får karamellisera och gotta sig i olivolja.

  • Rödvin. Kan inget om vin med det ger en god mustig smak och jag frågar alltid på Systemet vilken som passar bra.

  • Att grädde eller att inte grädde. Okej, här skiljer det sig åt rejält. Vissa tycker att det absolut inte ska vara någon matgrädde i bolognese utan att den ska vara mer tomatig och röd. Medan andra anser att riktig bolognese visst har en skvätt matgrädde. Så vet ni vad? Vi kan variera. Känner vi för en krämig bolognese så kör vi i grädden, annars är det också supergott utan. I receptet och bilderna kör jag med lite matgrädde.

  • Citron. Citronskal och en skvätt citronsaft mot slutet lyfter verkligen bolognesen!

Som en sista grej så avslutar jag långkoket med att krydda på lite till igen. Tycker det 'fräschar' upp grytan och ger en sista god kick.


ANDRA PASTAFAVORITER

Har jag sagt att jag älskar spaghetti med färssås? Så löjligt gott så jag har självklart gjort flera varianter så vi aldrig tröttnar (om det ens är möjligt). Här har ni annorlunda och sjukt goda varianter på färssås!

PASTA BOLOGNESE

Portioner: 10-12

Salta allt efter smak


BOLOGNESE

Anammas formbara färs, 850g

Rödvin, 1 dl

Rödlök, 4 st

Morot, 4 st

Selleri, 4 stjälkar

Vitlök, 6 klyftor

Rivet skal från 1 citron

Lagerblad, 3 st

Paprikapulver, 2 msk

Basilika, 1 1/2 msk

Oregano, 1 1/2 msk

Svartpeppar, 1 1/2 msk

Timjan, 1 msk

Rökt paprika, 1 tsk

Tomatpuré, 2 dl

Soltorkad tomatkräm, 1 dl (bara mosad soltorkad tomat, kan skippas men är gott i!)

Rödvin, 4 dl

Körsbärstomater på burk, 4 burkar

Matgrädde, 2 1/2 dl (kan skippas om du vill ha en mer tomatig än gräddig sås)


Finish

Rödvinsvinäger, 1 msk

Vitlök, 2 klyftor

Basilika, 1/2 msk

Rökt paprika, 1 tsk

Rivet skal från 1/2 citron

Citronsaft, en skvätt


VITLÖKSBRÖD

Vitt bröd

Smör

Vitlök, pressad

Rivet citronskal

Timjan

Olivolja

Flingsalt


SERVERING

Valfri kokt pasta (kom ihåg att salta vattnet- tycker 1 1/2 tsk salt per liter vatten blir perfekt saltmängd)

GÖR SÅ HÄR

Färs. Bryn färsen i en stor kastrull så den får en fin färg och krispig yta. Vänd på 1 dl rödvin och reducera i 2 minuter så alkoholen kokar bort. Lägg över på en tallrik och ställ åt sidan.


Grönsaker. Pulsa lök, selleri och morot i en matberedare tills finhackade. Häll upp rikligt med olivolja i kastrullen (hela botten ska vara täckt med olja) och vänd ner grönsakerna. Stek tills lite karamelliserad och de minskat till ungefär halva storleken, ca 15-20 min.


Kryddbas. Vänd ner vitlök, citronskal och kryddorna och fräs i något minut. Klicka i tomatpuré och soltorkad tomatkräm, fräs i typ 5 minuter under lock tills den råa smaken försvinner. Tillsätt mer olja vid behov, tomatpurén ska fräsa i oljan. Vänd tillbaka färsen i kastrullen. Häll på resten av rödvinet och låt puttra i 5 minuter så det reduceras.


Långkok. Häll ner körsbärstomaterna i kastrullen och mosa dem lite grovt med sleven. Puttra på medellång värme i 1 1/2 timmar utan lock. Såsen ska få en mörkröd färg och oljan ska ha skurit sig och ligga lite på ytan. Då vet vi att den är mustig och god. Om du väljer att ha i matgrädde, häll i den och puttra i 20 min till.


Finish. Tillsätt vitlök, citronskal och kryddor som finish och puttra i typ 2 min till. Klart!


Vitlöksbröd. Sätt ugnen på 225 C. Rör ihop ingredienserna till vitlökssmör. Har inga mått på det här, bara att smaksätta smöret tills du tycker det är tillräckligt med vitlök mm. Bre smöret på brödskivor och kör in i ugnen. Rosta i några minuter tills gyllene.


Servera bolognesen med valfri pasta och vitlöksbröd.


#bolognese #veganska #pasta #ragu #köttfärssås #färssås


0 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png