top of page
4.png
  • Instagram

MORMORS UNGERSKA SVAMPSTROGANOFF (GOMBAPAPRIKÁS)

Mormors enkla svampstroganoff!

Gombapaprikás, ungersk svampstroganoff, är en väldigt enkel och omtyckt vardagsrätt i Ungern. Paprikás, som traditionellt görs med antingen champinjoner eller kyckling, är krämig och har en god sötma från paprikapulver. Man kan också ha i tomat, kumminfrön mm men det här är den absolut enklaste varianten.


Den är godast att servera med galuska, en enkel hemgjord pasta/små dumplings. Men för det behövs en särskild sil som är svår att på tag på så får hitta på något så ni alla kan testa framöver!

Nu serverade jag den med pressad potatis för att få samma lätta konsistens, och det blev fantastiskt gott!


För en ännu snabbare vardagsvariant ska jag testa att laga det här på fryst, skivad svamp och färdighackad lök nästa gång 😁


MORMORS ungerska svampstroganoff

4 portioner


Champinjoner, 1 kg, skivade

Gul lök, 3 stora, hackade

Vegeta, 2 tsk (eller 1 tärning grönsaksbuljong)

Paprikapulver, 3 msk

Svartpeppar

Gräddfil, 1 dl (t ex Planti fraiche)

Vatten, 2/3 dl


GÖR SÅ HÄR


Stek löken i olja i en traktörpanna eller stor kastrull tills genomskinlig. Vänd ner de skivade champinjonerna, vegeta, svartpeppar och lägg på locket. Till skillnad från hur jag brukar steka svamp så ska de här inte brynas. Vi vill få ut och behålla saften från löken och svampen. Så saltet från vegetan (eller grönsaksbuljongen) kommer suga ut vätskan och eftersom vi har locket på så ångas det inte bort.


Tillaga under lock på medelhög värme tills löken och svampen är helt mjuk, ca 15 min. Rör om då och då.

Nu borde det vara mycket vätska i grytan. Vänd ner paprikapulvret och rör om. Blanda ihop fraiche och vatten i en kopp. Rör ner det i grytan. Och låt puttra utan lock i någon minut under omrörning.


Smaka av med salt och peppar.


Servera med pressad potatis, pasta eller ris.


20 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page