top of page
4.png
  • Instagram

SYRLIGA & ÖRTIGA ZAATARCHIPS MED OLIVOLJA

Zaatar är en traditionell kryddblandning i Libanon som används i hela Mellanöstern. Den är syrlig och örtig och görs med lite olika ingredienser beroende på region, men min favorit i Libanon är en blandning av timjan, oregano, rostade sesamfrön och sumac. Sumac är ett syrligt, torkat bär som främst används till att göra zaatar. Men för sin syrliga smak användes den förr som ersättning till citron på vintern och har idag blivit en krydda som används i allt ifrån lemonad och i matlagning.


Zaatar är stor del av matkulturen i Libanon och äts nästan dagligen, särskilt till frukost. Mankoushet zaatar är exempelvis ett platt bröd som bakas i stenugn toppat med zaatar och olivolja. Det bakas varje morgon på bagerier i hela landet. Hemma blandar man zaatar med olivolja, doppar bröd i och serverar tomat och gurka på sidan. En enkel och god frukost. Den brukar också strös på frukostäggen, pommes, labneh och hummus.


Men idag gjorde jag zaatarchips! Superenkelt snacks som är heeeelt beroendeframkallande. Kan ätas som den är eller serveras till hummus eller som krutonger på en sallad.

ZAATARCHIPS

Portioner: fyller en chipsskål!


ZAATAR

Timjan, 4 msk

Oregano, 2 msk

Rostade sesamfrön, 2 msk

Sumac, 1 1/2 msk (krydda som finns i kryddhyllan eller orientaliska hyllan)

Spiskummin, 1/2 msk

Salt, 1/2 tsk


CHIPS

Olivolja, 1 1/4 dl

Libabröd, 4 st


GÖR SÅ HÄR

Värm ugnen till 175 C.


Blanda alla kryddor i en stor skål. Jag brukar smula kryddblandningen lite mellan fingrarna så att timjanen och oreganon börjar dofta gott. Häll sedan på olivoljan och rör om.


Klipp upp libabröden till valfri form- rutor, trianglar eller långa strips t ex. Vänd ner bröden i skålen och massera in kryddpastan så att alla bitar täcks jämnt. Det blir ganska mycket så jag bakar dem sedan i två omgångar, så sprid ut hälften av bröden på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Baka i 4 min tills gyllene. Vänd på bitarna och baka i 4 min till. Lägg undan chipsen och baka nästa omgång av bröd.


Servera som krutonger på en sallad, till hummus eller ät bara som de är!Comments


bottom of page