JAMAICANSK JERK "KYCKLING" MED RICE & PEAS, MATBANAN OCH MANGOSALLAD (VEGANSK)

Jerk-kryddning är så aromatisk och får sin karaktäristiska smak av timjan, kryddpeppar och chilin scotch bonnet. Jag gör en vegansk jerk "kyckling" som serveras med det traditionella jamaicanska riset rice and peas. Det är ett kryddigt kokosris som egentligen brukar kokas med duvärtor (pigeon peas) men byts här ut mot kidneybönor.


Tillsammans med den fräscha mangosalladen och friterad matbanan blir middagen komplett! För tacokvällen kan du också byta ut riset mot tortillas och voilà så har du fått sjukt goda jamaicanska tacos.


JAMAICANSK JERK "KYCKLING"

Portioner: 6

Salta allt efter smak

JERK "KYCKLING"

Vegokyckling, 640 g (t ex Hälsans kök filébitar) Aubergine, 1 st, tärnad Grön paprika, 1 st, skivad Röd paprika, 1 st, skivad Gullök, 1 st, skivad Vårlök, 4 st Gullök, 1/2 st Vitlök, 4 st Ingefära, 2 msk (färsk) Habanero, 1/2 st, urkärnad (eller 1 hel om du gillar starkt) Tomatpuré, 1/2 dl Ljust muscovadosocker, 3 msk (alternativt annat brunt socker som farinsocker eller råsocker då de har mer smak än vitt socker) Timjan, 2 msk Kryddpeppar, 1 msk Svartpeppar, 2 tsk Rökt paprika, 2 tsk Kanel, 1/2 tsk Muskot, 1/2 tsk Sojasås, 1 msk Vitvinsvinäger, 1 msk Lime, saften från 1 st

RICE AND PEAS

Vårlök, 2-3 st, hackad Vitlök, 3 st, hackad Ingefära, 2 tsk, hackad Lagerblad, 2 st Timjan, 1 msk

Svartpeppar, 1 tsk Kryddpeppar, 1/2 tsk Salt, 1 1/2 tsk Långkornigt ris, 4 dl Kokosgrädde, 1 burk (400 ml) Vatten, 4 dl Kidneybönor, 1 burk, silade och sköljda

MANGOSALLAD

Mango (eller ananas), 450 g, tärnad (jag köper fryst och låter den tina) Koriander, 2 krukor, hackad Scotch bonnet, 1/2 st, finhackad (eller habanero) Vitlök, 1-2 st, pressade Lime, saften från 1 1/2 st Svartpeppar, 2 tsk Svartkål, 6 blad, strimlade Tomat, 3 stora, tärnade Rödlök, 1 st, tunt skivad Avokado, 2 st, tärnade

MATBANAN

Matbanan, 4 st, skalade och skivade ca 1-2 cm tjockt Olja

GÖR SÅ HÄR

Rice and peas. Skölj riset 4-5 gånger tills vattnet är klarare. I en kastrull, fräs vårlök, vitlök och ingefära i någon halv minut tills aromatisk. Tillsätt kryddorna och fräs några sekunder. Vänd ner riset och rör om. Blanda ner kokosgrädden och vattnet. Koka upp och låt puttra utan lock tills vätskan är på samma nivå som riset, ca 10 min. Rör om då och då. Blanda ner kidneybönorna. Tryck typ 5 hål i riset, ända ner till botten, med sleven så att riset ångas jämnt. Sänk till lägsta värmen, lägg på locket och tillaga tills färdig, ca 20-30 min.

Jerk "kyckling". Mixa vårlök, lök, vitlök, ingefära och habanero i en matberedare tills finhackad. I en stekpanna, bryn filébitarna, paprika, lök och aubergine i rikligt med olja tills de fått ordentligt med färg. Jag brukar göra det i 2-3 omgångar då allt inte får plats i pannan. Lägg över på en tallrik och ställ åt sidan. Häll upp mer olja i pannan och vänd ner lökmixen. Fräs i 5 minuter tills det mjuknat och fått lite färg. Klicka i tomatpuré och fräs 5 min till tills den koncentrerats. Blanda ner kryddorna och sockret och rör om. Vänd ner filébitarna, paprika, lök, aubergine och resten av ingredienserna till jerk ”kycklingen”. Tillaga i ca 15 min. Rör om då och då och tillsätt en skvätt vatten vid behov. Under tiden, fritera matbananen i matolja tills gyllene på båda sidor. Lägg över på en tallrik med kökspapper och salta direkt. Blanda alla ingredienser till mangosalladen. Servera jerk med rice and peas, mangosallad och matbanan och toppa med lite mer lime.


#jamaicansk #mat #karibisk #jerkkyckling #jerk #peasandrice #vegansk

391 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png