En härlig, stark nudelsoppa med pumpa, röd curry och gremolata på pumpakärnor. Starkt, sött och krämigt!
HET PUMPASOPPA med nudlar och koriander/pumpafrö-gremolara
Portioner: 4
Salta efter smak
PUMPASOPPA
Olivolja
Butternut pumpa, 1 st
Vitlök, 4 klyftor, riven
Ingefära, 1 msk, riven
Röd currypasta, 3-4 msk (beroende på hur starkt du gillar)
Kokosgrädde, 2 burkar
Vatten, 3-4 dl
Sirap eller annan sötning efter smak
GREMOLATA
Rostade, saltade pumpakärnor, handfull
Fryst koriander, handfull
Lite riven ingefära
Olivolja
Limeskal
Limesaft
Eventuellt grön chili
SERVERA MED
Risnudlar, 4 portioner
Schnitzel
Broccoli
GÖR SÅ HÄR
Värm ugnen till 200 C. Skala och tärna pumpan. Försiktiggggg!!! Skalet kan vara halt, skala bort från dig. Och använd en vass kniv för pumpan kan vara svår att skära. Den går också att ugnsrosta halverad, tar däremot längre tid, ca 40 min beroende på storlek.
Blanda med olivolja och salt, sprid ut på en plåt och rosta i ugn tills mjuk. Hur lång tid det tar beror på hur små bitarna är.
Under tiden: Stek schnitzel. Koka nudlar. Blanchera broccoli.
Gremolata: Finhacka pumpakärnorna och mortla med koriandern och lite olivolja. Blanda sedan i en skål med ingefära och limeskal. Häll på olivolja och limesaft tills den blir lagom rinnig. Salta.
I en kastrull, fräs vitlök och ingefära i olivolja. Klicka i röd curry och fräs tills oljan blir röd. Häll på kokosgrädden och koka i 10 min utan lock så den får reducera. Pumpan borde vara klar, vänd ner ca 1/3 med 3 dl vatten och koka i några minuter. Mixa (valfritt) med en stavmixer tills slät.
Smaka av med salt och tillsätt eventuellt lite mer vatten om den är för tjock. Smaka av med lite sirap eller socker. Och salt så klart. Salta allt efter smak.
Servera soppan med nudlar, schnitzel, broccoli, gremolata och resten av den ugnsrostade pumpan.
Klart!
Comments