BERBERETACOS MED MATBANAN & MANGOSLAW

Berbere är ju helt klart en av världens godaste kryddblandningar. Den används främst i Etiopien och Eritrea och är en mix av bland annat chili, kardemumma, paprika och bockhornsklöver. Den har en rund och mustig smak som livar upp allt.


Jag är ingen expert på hur den ska användas och det här receptet är inte på något sätt ett autentiskt etiopiskt eller eritreanskt recept på berberelinserna misir wot. Men gott är det. Jag har också använt berbere till vegofärs i en av mina favoriter: berberepasta! Receptet på pasta med mustig berberefärs finns i den kostadsfria E-kokboken HÄR.


Igår blev jag däremot sugen på både tacos och berbere, så det fanns ju inget annat val än att fixa berberetacos fyllda med mustiga berberelinser, söt och friterad matbanan och en örtig mangoslaw.


Berberelinserna är ett långkok som får puttra i 2 hela timmar. Tro mig, berbere blir godare ju längre den får puttra. Vad gäller matbananen så rekommenderar jag att använda mogen matbanan till det här receptet. Då är skalet gult och har gärna börjat bli mörkbrunt. Sötman från den friterade matbananen bryter då av mot den mustiga linsröran och den syrliga mangoslawn. Orkar du inte vänta på att matbananerna ska mogna så går det bra att fritera dem omogna också, det blir supergott ändå och är bara ett annat sätt att äta dem på.


BERBERETACOS MED MATBANAN & MANGOSLAW

Portioner: 8-10 burritos

Salta allt efter smak


BERBERELINSER

Gröna linser, 3 dl Lök, 3 st, finhackad (jag mixar i matberedare) Berbere, 2 msk (brukar finnas i kryddhyllan, bl a Santa Marias) Rökt paprika, 2 tsk Svartpeppar, 1/2 tsk Kanel, 1 nypa (eller kardemumma) Tomatpuré, 1 1/2 dl Vatten, 1 L

MANGOSLAW

Mango, 1 st, julienne Gurka, 1/2 st, julienne Rödkål, 1/4 huvud, strimlad Svartkål, 1/2 huvud, strimlad Fraiche, 2 dl (t ex Planti Cooking Fraiche) Koriander färsk, 1 bunt Mynta färsk, 1 bunt Lime, saften från 2 st Vårlök, 2 st Vitlök, 1/2 st Grön chili, 1/2 st

SERVERING

Mogen matbanan, 4 st, skalad och skivad 1 cm tjockt Tortillabröd

GÖR SÅ HÄR

Fräs löken på medelvärme i rikligt med olja i en kastrull tills de mjuknat, ca 5 min. Blanda ner kryddorna och vitlöken och rör om i någon minut. Klicka i tomatpuré och tillaga i oljan i några minuter tills du får en smakrik bas. Vänd ner linserna och 4 dl vatten och låt puttra med locket på. När grytan tjocknat, häll på 2 dl vatten till och fortsätt puttra. Fortsätt att fylla på med 2 dl vatten när grytan tjocknar. Efter två timmar är grytan klar när linserna har mjuknat och grytan blivit mörk och mustig. Jag använde totalt 1 L vatten. Berbere får sin goda smak av att tillagas länge. För mangoslaw, blanda mango, gurka, rödkål och svartkål i en skål. Mixa sedan fraiche, koriander, mynta, lime, vårlök, vitlök och chili tills slät. Blanda ner såsen i skålen till en krämig coleslaw. Fritera matbananen i olja tills gyllene på båda sidor. Lägg över på en tallrik med kökspapper och toppa med salt. Servera tacos eller burritos fyllda med berberelinser, matbanan och mangoslaw.



#berbere #tacos #burritos #matbanan #kokbanan #tacofredag #vegan #vegansk

429 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png