LINSGRYTA MED BERBERE MED MATBANAN & MANGOSLAW (BERBERETACOS)

BERBERE

Berbere är ju helt klart en av världens godaste kryddblandningar. Den används främst i Etiopien och Eritrea och är en mix av bland annat chili, kardemumma, paprika och bockhornsklöver. Den har en rund och mustig smak som livar upp allt.


Jag är ingen expert på hur den ska användas och det här receptet är inte på något sätt ett autentiskt etiopiskt eller eritreanskt recept på den traditionella linsgrytan misir wot. Men gott är det. Berberelinserna är ett långkok som får puttra länge. Tro mig, berbere blir godare ju längre den får puttra. Jag har också använt berbere till vegofärs i en av mina favoriter: spaghetti med berberekryddad färssås!


SERVER SOM MED RIS, PASTA ELLER SOM TACO!

Igår blev jag däremot sugen på både tacos och berbere, så det fanns ju inget annat val än att fixa berberetacos fyllda med mustiga berberelinser, söt och friterad matbanan och en örtig mangoslaw. Men servera grytan hur du vill, det är också supergott med ris och till och med pasta!


MATBANAN

Vad gäller matbananen så rekommenderar jag att använda mogen matbanan till det här receptet. Då är skalet gult och har gärna börjat bli mörkbrunt. Sötman från den friterade matbananen bryter då av mot den mustiga linsröran och den syrliga mangoslawn. Orkar du inte vänta på att matbananerna ska mogna så går det bra att fritera dem omogna också, det blir supergott ändå och är bara ett annat sätt att äta dem på.