top of page
4.png
  • Instagram

LINSGRYTA MED BERBERE MED MATBANAN & MANGOSLAW (BERBERETACOS)

BERBERE

Berbere är ju helt klart en av världens godaste kryddblandningar. Den används främst i Etiopien och Eritrea och är en mix av bland annat chili, kardemumma, paprika och bockhornsklöver. Den har en rund och mustig smak som livar upp allt.


Jag är ingen expert på hur den ska användas och det här receptet är inte på något sätt ett autentiskt etiopiskt eller eritreanskt recept på den traditionella linsgrytan misir wot. Men gott är det. Berberelinserna är ett långkok som får puttra länge. Tro mig, berbere blir godare ju längre den får puttra. Jag har också använt berbere till vegofärs i en av mina favoriter: spaghetti med berberekryddad färssås!


SERVER SOM MED RIS, PASTA ELLER SOM TACO!

Igår blev jag däremot sugen på både tacos och berbere, så det fanns ju inget annat val än att fixa berberetacos fyllda med mustiga berberelinser, söt och friterad matbanan och en örtig mangoslaw. Men servera grytan hur du vill, det är också supergott med ris och till och med pasta!


MATBANAN

Vad gäller matbananen så rekommenderar jag att använda mogen matbanan till det här receptet. Då är skalet gult och har gärna börjat bli mörkbrunt. Sötman från den friterade matbananen bryter då av mot den mustiga linsröran och den syrliga mangoslawn. Orkar du inte vänta på att matbananerna ska mogna så går det bra att fritera dem omogna också, det blir supergott ändå och är bara ett annat sätt att äta dem på.

LINSGRYTA MED BERBERE, MANGOSLAW & MATBANAN

Portioner: 8 portioner gryta eller 8-10 burritos

Salta allt efter smak


BERBERELINSER

Rapsolja, 1 1/2 dl

Gröna linser, 3 dl (250 g) Lök, 3 st

Vitlök, 6 klyftor

Ingefära, en bit stor som typ två fingrar Berbere, 2 msk (jag använder Santa Marias, om du köper berbere på utländska livs så är de ofta starkare så smaka då av) Rökt paprika, 2 tsk Svartpeppar, 1/2 tsk Kanel, 1 1/2 tsk Tomatpuré, 1 1/2 dl (200 g)

MANGOSLAW

Mango, 1 st, julienne (både mogen och omogen blir gott) Gurka, 1/2 st, julienne Rödkål, 1/4 huvud (ca 200 g), strimlad Svartkål, 1/2 huvud (ca 100 g), strimlad


Dressing Fraiche, 2 dl (t ex Planti Cooking Fraiche) Koriander färsk, 1 bunt Mynta färsk, 1 bunt Lime, saften från 2 st Vårlök, 2 st Vitlök, 1/2 st


SERVERING

Matbanan, 4 st, skalad och skivad 1 cm tjockt (både mogen och grön matbanan är gott) Tortillabröd, ris eller pasta

GÖR SÅ HÄR

Lökmix. Mixa lök, vitlök och ingefära i en matberedare tills finhackad.


Kryddbas. Fräs lökblandningen på medelvärme i rapsoljan i en kastrull tills de mjuknat, 10-15 min. Klicka i tomatpurén och tillaga i oljan i någon minut. Vänd ner kryddorna och rör om i en minut till, tills du får en smakrik bas.

Koka linser x 3. Vänd ner linserna och 1/2 L vatten i grytan. Koka upp. Sänk sedan till medelvärme och låt puttra med locket på i 30 min. Vänd ner 1/2 L vatten igen och puttra i 30 min till med locket på. Och vänd sedan ner 1/2 L vatten en tredje gång och puttra i 30-40 min tills linserna mjuknat helt. Berbere får sin goda smak av att tillagas länge. Rör runt i grytan då och då så att det inte bränns vid! Mot slutet kommer du se att oljan börjar flyta upp på ytan av grytan. Då vet du att du fått till en god berberegryta.

Mangoslaw. För mangoslaw, blanda mango, gurka, rödkål och svartkål i en skål. Mixa sedan ingredienserna till dressingen i en matberedare. Blanda ner såsen med grönsakerna till en krämig coleslaw.

Matbanan. Fritera matbananen i olja tills gyllene på båda sidor. Lägg över på en tallrik med kökspapper och toppa med salt. Fritera matbananen precis innan servering då de är godast nyfriterade. Servera berberegrytan, matbanan och mangoslaw i tacos eller med ris.


1 209 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page