top of page
4.png
  • Instagram

RÖKIGA VITA BÖNOR MED BULGUR

I somras gjorde jag en rätt med rökiga vita bönor, grillad spetspaprika som åts med pitabröd och myntayoghurt. Blev akut sugen och fixade den igen fast med bulgur, tomater på burk och lite annan kryddning. Gott gott gottRÖKIGA VITA BÖNOR med sotad paprika

Portioner: 4


Röd spetspaprika, 2-3 st

Gul lök, 2 st, skivad

Körbärstomater på burk, 2 burkar

Grön paprika, 1 st, skivad

Vitlök, 6 klyftor, skalade

Paprikapulver, 2 tsk

Rökt paprika, 1 tsk

Timjan

Svartpeppar

Eventuellt chili

Stora vita bönor, 2 pkt

Olivolja


SERVERA MED

- Myntayoghurt: fraiche, torkad mynta, citronsaft, citlök, olivolja

- Bulgur (kokar med grönsaksbuljong)

- En enkel sallad


GÖR SÅ HÄR

Nagga de röda spetspaprikorna. Hetta upp en torr panna på högsta värmen och lägg i paprikorna. De ska få steka där tills de blir riktigt sotade på båda sidor så de får rökig smak.


Under tiden kan du koka sätta bulgurn i kokning.


För böngrytan:

Hetta upp olivolja i en traktörpanna eller kastrull. Stek löken tills mjuk. Vänd ner grön paprika och hel vitlök. Fortsätt stek tills löken fått färg. Vänd ner tomaterna, mosa dem med sleven och koka upp. Puttra i 10 min.


Häll av det mesta av aquafaban från bönorna, men ha kvar lite. Vänd ner bönorna med aquafaban i pannan och tillsätt kryddor. Rör om.


Nu borde spetspaprikorna vara klara. Jag brukar skippa att skala dem, men om du vill kan du lägga dem på en tallrik och täcka i ca 5 min så det blir lätt att dra bort skalet.


Lägg de hela paprikorna på toppen av grytan. Koka upp och puttra i ca 20 min tills såsen smakar gott! Smaka av med salt och peppar och häll eventuellt på lite vatten om det reduceras för mycket.


Servera med bulgur, myntayoghurt och sallad.


17 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page