top of page
4.png
  • Instagram

RÖKIG CORN CHOWDER & GRILLMACKOR

Chowder en är riktigt krämig soppa och äts främst i USA. Basen kan variera från musslor, potatis till majs. Corn chowder är mina favorit! Sötman från den rostade majsen är så god med den rökiga smaken från rökt paprika och chipotle. För att göra det ännu matigare käkar jag grillmackor till, fyllda med en ostig bön- och chipotleröra. Men varför inte äta med cornbread eller taquitos?



CORN CHOWDER

Portioner: 6

Salta allt efter smak


Majs, 900 g (3 stora burkar), silade Lök, 1 st, hackad Vitlök, 4 st, hackad Morot, 2 stora, tärnade Selleri, 3 stjälkar, hackad Möjlig potatis, 500 g, skalad och tärnad (3-5 st) Chipotlesås, 2 tsk (finns i tacohyllan) Timjan, 1 1/2 msk Rökt paprikapulver, 2-4 tsk Svartpeppar, 2 tsk Lagerblad, 4 st

Grönsaksbuljontärning, 1 st

Näringsjäst, 1 msk (valfritt) Vatten, 1 L Cannelonibönor, 1 pkt (alternativt vita bönor, sojabönor mm) Cashew naturella, 1 1/2 dl (allergisk? Byt ut mot 2 1/2 dl matgrädde, t ex Oatly!) Lime, 1/2 -1 st, saften Koriander, 1 liten bunt, hackad Grönkål, 200 g, fint strimlad (eller andra gröna blad som svartkål/spenat, men då skulle jag köra med hela spenatblad)


SERVERING

Eventuellt lite Louisiana hotsauce eller sambal oelek


GÖR SÅ HÄR

I en stor kastrull, bryn majsen i rikligt med olja tills gyllene och det börjar dofta lite popcorn i köket. Lägg över majsen på en tallrik och ställ åt sidan. I samma kastrull, fräs lök och vitlök tills genomskinliga. Vänd ner potatis, selleri och morot. Fräs i några minuter under omrörning. Klicka i chipotlesåsen och kryddorna och rör om under någon minut.


Vänd ner majsen (spara eventuellt lite till topping) och cannelonibönorna. Häll på vatten, koka upp och puttra tills potatisen och moroten mjuknat, ca 10 min.


Mixa 3 soppslevar av grytan med cashewnötterna tills helt slät och häll tillbaka i kastrullen. Koka upp och puttra någon minut till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av kryddor eller chipotle. Dra av kastrullen från plattan, vänd ner färsk grönkål, koriander och limesaft. Toppa soppan med majs, koriander och lime och servera med ostiga grillmackor, cornbread eller taquitos.

GRILLMACKOR MED OSTIG & RÖKIG BÖNRÖRA

Toastbröd Borlottibönor, 2 pkt Ost, 3 dl, riven (t ex Violife Original) Chipotlesås, 1 1/2 msk (finns i tacohyllan) Tomat, 2 st, hackad Timjan Rökt paprika Vitlökspulver Svartpeppar Mosa bönorna med gaffel i en skål. Rör ner resten av ingredienserna, krydda efter smak. Grilla mackor fyllda med röran och servera till soppan. Jag brukar steka mackorna i stekpanna!


3 459 visningar
bottom of page