RÖKIG CORN CHOWDER & GRILLMACKOR

Chowder en är riktigt krämig soppa och äts främst i USA. Basen kan variera från musslor, potatis till majs. Corn chowder är mina favorit! Sötman från den rostade majsen är så god med den rökiga smaken från rökt paprika och chipotle. För att göra det ännu matigare käkar jag grillmackor till, fyllda med en ostig bön- och chipotleröra. Ett annat alternativ är att slänga ihop en fräsch grönkålssallad till.


CORN CHOWDER

Portioner: 6

Salta allt efter smak


Majs, 900 g (3 stora burkar), silade Lök, 1 st, hackad Vitlök, 4 st, hackad Morot, 2 stora, tärnade Selleri, 3 stjälkar, hackad Möjlig potatis, 500 g, skalad och tärnad (3-5 st) Chipotlesås, 2 tsk (finns i tacohyllan) Timjan, 1 1/2 msk Rökt paprikapulver, 2 tsk Svartpeppar, 2 tsk Lagerblad, 4 st Vatten, 1 L Cannelonibönor, 1 pkt (alternativt vita bönor, sojabönor mm) Cashew, 1 1/2 dl (allergisk? Byt ut mot 2 1/2 dl matgrädde, t ex Oatly!) Lime, 1/2 -1 st, saften Koriander, 1 liten bunt, hackad Grönkål (eller andra gröna blad som svartkål/spenat), 200 g, fint strimlad Limesaft


SERVERING

Eventuellt lite Louisiana hotsauce


GÖR SÅ HÄR

I en stor kastrull, bryn majsen i rikligt med olja tills gyllene och det börjar dofta lite popcorn i köket. Lägg över majsen på en tallrik och ställ åt sidan. I samma kastrull, fräs lök och vitlök tills genomskinliga. Vänd ner potatis, selleri och morot. Fräs i några minuter under omrörning. Klicka i chipotlesåsen och kryddorna och rör om under någon minut.


Vänd ner majsen (spara eventuellt lite till topping) och cannelonibönorna. Häll på vatten, koka upp och puttra tills potatisen och moroten mjuknat, ca 10 min.