top of page
4.png
  • Instagram

IRAKISK LABLABI (KIKÄRTSSOPPA)

Var hos min vän för någon vecka sedan som gjorde en fantastisk festmåltid med irakiska och persiska rätter. Där fick jag smaka på den irakiska kikärtssoppan lablabi som smakade som en varm kram på en ruggig höstdag. Hon hade inget recept men berättade ungefär hur hon gjort så här är min tolkning av det, som kanske inte är exakt autentiskt men det är verkligen en enkel och smakrik soppa.


Ibland behövs verkligen inte mycket kryddor för att en rätt ska smaka gott. Gurkmejan är inte bara för färgen utan ger med svartpepparn, löken och kikärtorna är god smak!


IRAKISK LABLABI

Portioner: 4


Salta efter smak

Olivolja

Gul lök, 1 st, hackad

Vitlök, 2 klyftor, hela och skalade

Kikärtor, 2 pkt (behåll lagen!)

Mjölig potatis, 2 st, skalade och tärnad smått

Gurkmeja, 1 tsk

Svartpeppar

Vatten, 4 dl

Eventuellt citron

Övrigt: Jag gillar soppan som den är men också gott att smaksätta med lite persilja, chili eller kardemumma


GÖR SÅ HÄR


Hetta upp rikligt med olivolja i en kastrull och vänd ner lök och hela vitlökskyftor. Soppan har få ingredienser så det är viktigt att löken tillagas rätt så den ger smak. Jag tycker det blir godast att bryna den ordentligt på medelhög värme. Den ska ha fått ordentligt med färg och se riktigt karamelliserad ut. Ha koll så det inte bränns.


När löken är klar, vänd ner kikärtorna tillsammans med lagen. Vänd ner potatisen, gurkmeja och vatten. Salta och peppra och koka upp. Koka utan lock tills potatisen mjuknat ordentligt.


Med en stavmixer, mixa bara lite grann så lagen blir lite krämigare. Sedan gillar jag att mosa en del av kikärtorna lite grovt.


Servera eventuellt med en skvätt citronsaft.44 visningar0 kommentarer

댓글


bottom of page