top of page
4.png
  • Instagram

FYLLD FÄRSLIMPA MED UNGERSK MAJSSALLAD & PERSILJEPOTATIS

Min ungerska mormors klassiska husmansrätt är bland annat köttfärslimpa fylld med hela kokta ägg som serveras med persiljepotatis och majssallad. Ungersk majssallad är krämig, enkel att göra och supergod till annat också, särskilt grillat! Jag har veganiserat färslimpan genom att köra på vegansk färs och en ostig fyllning med mycket paprika- i sann ungersk anda.

FYLLD FÄRSLIMPA MED UNGERSK MAJSSALLAD & PERSILJEPOTATIS

Portioner: 6-8

Salta allt efter smak


FÄRSLIMPA MED OSTIG FYLLNING

Formbar färs, 850 g, tinad (t ex Anamma)

Lök, 5 st, hackad

Paprikapulver, 2 msk

Rökt paprika, 1 msk (söt)

Svartpeppar, 2 tsk

Vitlökspulver, 1 tsk

Ajvar, 1 dl

Ost, 200 g, finriven (t ex Violife Original

Färskost, 150 g (t ex Oatly påMackan)


PERSILJEPOTATIS

Potatis, 2 kg, tärnad i munsbitar (jag lämnar kvar skalet på)

Svartpeppar

Persilja, 1 bunt, hackad


UNGERSK MAJSSALLAD

Majs, 4 stora burkar

Gräslök, 1 dl, hackad (alternativt finhackad rödlök)

Fraiche, 4 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)

Majonnäs, 2/3 dl (t ex Garants veganska)

Vinäger, 2 msk (vitvin eller äppelcider)

Citronsaft, en skvätt

Dijonsenap, 2 tsk

Socker, 1 msk

Svartpeppar

Vitpeppar


GÖR SÅ HÄR

Värm ugnen till 225 C.


Fräs löken tills gyllene. Tillsätt paprikapulver, rökt paprika och svartpeppar och rör om i ca 30 sekunder. Klicka i ajvar och fräs några minuter tills röran fått en mörkare färg och koncentrerats. Lägg över på en tallrik och låt svalna i ca 10-15 min.


Blanda 1/3 av fyllningen med färsen i en skål och knåda ordentligt så det blandas väl.


Lägg ut plastfolie på köksbänken och tryck ut färsen på den till en rektangel med en tjocklek på 1-2 cm.


Blanda färskost och riven ost med resten av fyllningen. Lägg fyllningen i en sträng längs mitten av färsen. Rulla och stäng igen färsen med hjälp av plastfolien och nyp igen båda kanterna.


Slå in limpan i plastfolien och rulla försiktigt över den i en ugnsform. Släng plastfolien och ringla över rikligt med olja på limpan. Tillaga i övre delen av ugnen i 20 min. Lägg den sedan i mitten av ugnen och tillaga i 20 min till tills gyllene.


Medan limpan tillagas kan du fixa persiljepotatis och majssallad. Koka potatisen tills den nästan är färdigkokt. Stek den sedan i olja så den får fin färg, ca 15 min. Peppra efter smak och tillsätt persiljan mot slutet.


Blanda alla ingredienser till majssalladen i en skål.


Ta ut den färdiga limpan ur ugnen. Har en del fyllning runnit ut ur limpan? Inga problem! Skopa bara upp den med en sked och bre den på limpan som en glaze. Låt svalna i 15 min innan servering.


Servera limpan med persiljepotatis och majssallad.



1 288 visningar
bottom of page