top of page
4.png
  • Instagram

VEGANSK CHIMICHANGA / QUESATACO MED RÖKIG FAJITASFYLLNING

Den här krämiga fajitasfyllningen är min absoluta favoritmat i streetfood-stil. Den är rökig, het, aromatisk och perfekt som fyllning i tacos! Men här visar jag två riktigt maffiga exempel på hur du kan servera fajitasen: som chimichanga eller quesataco.


Chimichanga är en riktig Tex-Mex-klassiker där burritos friteras tills gyllene och krispiga. Kan ju bara bli gott! Traditionellt fylls burriton med ost och kött eller kyckling, friteras och toppas sedan med salsa, guacamole eller gräddfil. Här fyller jag den med fajitas och toppar med en fräsch salsa på koriander och jalapeño. Och förresten, de blir sjukt goda friterade men till vardags så penslar jag chimichangan med olja och gratinerar dem i ugnen istället.


Quesataco är en quesadilla-taco. Små tortillas fylls med massor av ost och fajitas och steks sedan i olja i en panna. Toppa med samma dressing och tillbehör som chimichangan.


KRÄMIG FAJITASFYLLNING

Portioner: 6 st chimichangas eller 8 quesatacos

Salta allt efter smak


FYLLNING

Vegokyckling, 320 g (t ex Hälsans Köks filébitar) Gul lök, 2 st, skivade Röd paprika, 1 st, skivad Gul paprika, 1 st, skivad

Majs, 1 liten burk

Kidneybönor, 1 pkt

KRYDDOR

Paprikapulver, 4 tsk

Spiskummin, 4 tsk

Oregano, 3 tsk Bockhornsklöver, 2 tsk Vitlökspulver, 2 tsk Svartpeppar, 2 tsk

Rökt paprika, 1 tsk Rosmarin, 1 tsk Timjan, 1 tsk

Gurkmeja, 1/2 tsk

MARINAD

Matgrädde, 2 1/2 dl (tex Oatly)

Chipotlesås, 2 msk (finns i tacohyllan) Jalapeño-lag, 2 msk Tomatpuré, 2 msk

Rödvinsvinäger, 2 msk Lönnsirap, 1 msk (eller annan valfri sötning)

KORIANDER- OCH JALAPEÑOSÅS

Färskost, 2 dl (t ex Oatly påMackan) Koriander fryst, 2 pkt (80 g) Vitlök, 1 st Lime, saften från 1/2 Olivolja, 1 tsk Jalapeños, 1/2 dl Spiskummin, 1/2 tsk Oregano, 1/2 tsk

SERVERING

Chimichanga: 6 stora tortillabröd

Quesataco: 8 små tortillabröd Ost, riven (tex Violife Original) Avokado Lime

GÖR SÅ HÄR

Bryn vegokycklingen i rikligt med olja tills gyllene och krispig. Lägg över på en tallrik. Woka sedan på högsta värmen lök, paprika och majs i omgångar (var för sig) tills de fått mycket färg, blivit lite sotade och mjuknat. Sänk nu värmen vänd tillbaka allt du stekt i stekpannan och kidneybönorna. Strö över kryddblandningen och rör om. Häll sedan i alla ingredienser till marinaden och låt puttra i ca 10 min under omrörning.

Mixa alla ingredienser till salsan i en mixer.


För chimichanga. Fyll de stora tortillabröden med fajitasfyllningen och (mycket) riven ost. Vik ihop burriton till ett paket. Nu kan du välja att steka dem i en stekpanna i rikligt med olja. De blir självklart godast friterade men till vardags så ugnsgratinerar jag dem istället. För ugnsgratinering, lägg dem en ugnsform, pensla med olja och tillaga i ugn på 175 C tills gyllene och krispig, ca 15 min.


För quesataco. Hetta upp olja i en stekpanna till medelhög värme. Lägg i en liten tortilla och lägg massor med ost på ena halvan och lite fajitas på andra. När tortillan fått färg på undersidan, vik ihop tacon på mitten i stekpannan med stekspaden. Stek lite till på båda sidor tills krispig och gyllene.


Vid servering, toppa chimichangan eller quesatacon med koriandersalsa, avokado och lime.


2 882 visningar
bottom of page