CHIMICHANGA MED RÖKIG FAJITASFYLLNING

Chimichanga! En riktig Tex-Mex-klassiker där burritos friteras tills gyllene och krispiga. Kan ju bara bli gott! Traditionellt fylls burriton med ost och kött eller kyckling, friteras och toppas sedan med salsa, guacamole eller gräddfil. Jag gör en riktigt krämig och rökig fajitasfyllning och toppar med en fräsch salsa på koriander och jalapeño. Och förresten, de blir sjukt goda friterade men till vardags så gratinerar jag chimichangan i ugnen istället.


CHIMICHANGA

Portioner: 6 st chimichangas (1-2 per person)

Salta allt efter smak


FYLLNING

Vegokyckling, 320 g (t ex Hälsans Köks filébitar) Gul lök, 2 st, skivade Röd paprika, 1 st, skivad Gul paprika, 1 st, skivad

Majs, 1 liten burk

Kidneybönor, 1 pkt

KRYDDOR (eller 1 påse fajitakrydda)

Paprikapulver, 4 tsk

Spiskummin, 4 tsk

Oregano, 3 tsk Bockhornsklöver, 2 tsk Vitlökspulver, 2 tsk Svartpeppar, 2 tsk

Rökt paprika, 1 tsk Rosmarin, 1 tsk Timjan, 1 tsk

Gurkmeja, 1/2 sk

MARINAD

Matgrädde, 2 1/2 dl (tex Oatly)

Chipotlesås, 2 msk (finns i tacohyllan) Jalapeño-lag, 2 msk Tomatpuré, 2 msk

Rödvinsvinäger, 2 msk Lönnsirap, 2 tsk eller annan valfri sötning

KORIANDER- OCH JALAPEÑOSALSA

Färskost, 2 dl (t ex Oatly påMackan) Koriander fryst, 2 pkt (80 g) Vitlök, 1 st Lime, saften från 1/2 Olivolja, 1 tsk Jalapeños, 1/2 dl Spiskummin, 1/2 tsk Oregano, 1/2 tsk

SERVERING

Stora tortillabröd, 6 st

Gräddfil (tex Planti Fraiche Naturell) Ost, riven (tex Violife Original) Avokado Lime

GÖR SÅ HÄR

Bryn vegokycklingen i rikligt med olja på högsta värmen tills gyllene och krispig. Bryn sedan separat lök, paprika och majs tills de fått mycket färg och mjuknat. Sänk nu värmen vänd tillbaka allt du brynt i stekpannan. Strö över kryddblandningen och rör om. Häll sedan i marinaden och låt puttra i ca 10 min under omröning. Fyll tortillabröden med fajitasfyllningen och (mycket) riven ost. Vik ihop burriton till ett paket. Nu kan du välja att steka dem i en stekpanna med rikligt med olja. De blir självklart godast friterade men till vardags så ugnsgratinerar jag dem istället. För ugnsgratinering, lägg dem en ugnsform, pensla rikligt med olja och tillaga i ugn på 175 C tills gyllene och krispig, ca 15 min. Mixa under tiden alla ingredienser till salsan i en matberedare tills slät.


Vid servering, toppa chimichangan med koriandersalsa, gräddfil, ost, avokado och lime. För att göra en ännu matigare variant så kan du även fylla dem med ris eller servera med ugnsbakad potatis och en sallad.

#burrito #fajita #chimichanga #texmex #vegan

0 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png