VEGANSK SHAWARMA PÅ KIKÄRTOR

I Damaskus gick jag och mina kusiner ut på kvällarna på stan och käkade all streetfood och snacks som gick att få tag på. En favorit var kycklingshawarma! Idag delar jag ett recept på en enkel variant med kikärtor, aubergine och paprika men det går självklart superbra att göra med vegokyckling! Men jag gillar att göra olika matiga wraps med kikärtor till vardags.


Ett viktigt tillbehör till shawarma är toum, en aioli som ofta serveras till kyckling i Mellanöstern. Däremot orkar jag inte göra den till vardags men kommer att dela ett recept av det framöver! Den riktiga varianten då, utan något fusk med ägg eller potatis som ibland brukar användas.




SHAWARMA PÅ KIKÄRTOR

Portioner: 8 rullar


SHAWARMA

Marinad

Fraiche, 4 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)

Sju kryddor, 3 msk (brukar köpa på Hemköp, t ex Eldorados)

Spiskummin, 1 msk

Svartpeppar, 1 msk

Paprikapulver, 1 msk

Rökt paprika, 1 msk

Vitlök, 6 klyftor, pressade

Vitvinsvinäger, 3 msk

Olivolja, 2/3 dl


Fyllning

Kikärtor, 4 pkt, sköljd

Aubergine, 2 st, tärnad

Grön paprika, 2 st, tärnad

Gul lök, 1 st, tärnad


TAHINISÅS

Tahini, 2 dl

Citron, ca 2 st

Vitlök, ca 3 klyftor

Kallt vatten, 2 dl

Eventuellt persilja


TILLBEHÖR

Stora tortillabröd, 8 st

Pommes

Libanesisk saltgurka (brukar finnas i orientaliska hyllan) eller cornichon

Tomat

Eventuellt en tabbouleh (mitt recept finns HÄR) eller annan fräsch, örtig sallad att servera på sidan


GÖR SÅ HÄR

Shawarma. Sprid ut kikärtorna på en plåt, blanda med rikligt med olivolja och tillaga i 20 min på 225 C. Passa på att tillaga pommesen samtidigt.


Woka paprika, lök och aubergine i omgångar i en stekpanna med olja på hög värme tills de blir sotade och får en fin grillyta.


Rör ihop marinaden i en skål.


När kikärtorna är klara, blanda ner paprika, lök, aubergine och marinad med kikärtorna på plåten. Sprid ut på plåten och tillaga i 15 min till. Rör om någon gång under tillagningen.


Tahinisås. Under tiden kan vi röra ihop tahinisåsen. Jag brukar egentligen aldrig kolla på måtten utan kör så här: blanda tahini och citronsaft i en skål tills du får en tjock kräm. Blanda sedan i lite kallt vatten i taget tills du får en ljus (nästan vit) och rinnig sås till önskad konsistens. Smaksätt med vitlök, persilja och justera citronsaften. Blir såsen för rinnig är det bara att hälla i lite mer tahini.


Shawarmawrap. Fyll en tortilla med shawarma, pommes, pickles, tomat och tahinisås. Rulla ihop som en burrito och stek gärna i en torr stekpanna tills den får en krispig yta med fin färg.



664 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png