top of page
4.png
  • Instagram

VEGANSK CSIRKEPAPRIKÁS (UNGERSK STROGANOFF)

Ungersk husmanskost är riktig mysmat. Csirkepaprikás (uttalas chirkepaprikäsh) är i princip ungersk stroganoff med kyckling som min mormor alltid gör hemma i Isaszeg. Jag gör den med vegokyckling, men det finns också en variant med svamp som är suuupergod och heter gombapaprikás. Då är det bara att byta ut 'kycklingen' mot ca 600 g skivade och stekta champinjoner!


Det här receptet är i grunden samma som för ett av mina mest populära recept, nämligen Hortobágyi Palacsinta - ungerska fyllda pannkakor toppade med en krämig paprikasås! Men de görs för finare tillfällen och tar mer tid, så till vardags kan vi äta det här istället.

CSIRKEPAPRIKÁS

Kumminfrön, 2 tsk

Lök, 3 st, hackad

Vitlök, 8 st, hackad

Paprikapulver, 2 1/2 msk

Rökt paprika, 2 msk (jag använder söt)

Svartpeppar, 1 1/2 msk

Korianderpulver, 1 tsk

Lagerblad, 1 st

Veganska kycklingbitar, 480 g, tinade och grovt hackade (t ex 2 pkt Hälsans kök filébitar)

Tomatpuré, 5 msk

Tomat, 3 st, hackad

Grön paprika, 2 st, hackad

Vatten, 7 dl

Rödvinsvinäger, 3 msk

Fraiche, 1 dl

Vetemjöl, 2 msk


SERVERING

Pasta / potatismos /ris

En klick fraiche (t ex Planti Cooking Fraiche)

Persilja

Cornichon


GÖR SÅ HÄR

Hetta upp rikligt med rapsolja i en kastrull på medelhög värme och vänd ner kumminfröna. Fräs dem i oljan i några sekunder tills de börjar poppa. Tillsätt då lök och vitlök och fräs tills mjuk och genomskinlig. Vänd ner paprikapulver, rökt paprika och svartpeppar och tillaga i en halv minut under omrörning så de får tillagas i oljan.


Tillsätt filéerna och tillaga i ca 5 min så de får suga åt sig kryddorna och brynas lite med löken. Rör om då och då, tillsätt lite mer olja vid behov och var försiktig så paprikan inte bränns.


Klicka i tomatpurén och tillaga i någon minut innan du blandar ner tomat och paprika. Lägg på locket, sänk värmen till medel och tillaga ca 5 min tills paprikan mjuknat. Tillsätt vatten och rödvinsvinäger, lägg på locket och låt puttra i 30 min. Grytan ska få en mustig, lite söt och rökig smak.


Blanda ihop fraiche och vetemjöl i en liten skål tills slät. Blanda ner ca 1 dl av buljongen från grytan också och vispa med en gaffel tills slät. Vänd ner friache-röran i grytan och rör runt. Puttra i 5 min tills tills den tjocknat.


Servera grytan med pasta eller potatismos, en klick fraiche, cornichon och lite persilja.

1 142 visningar
bottom of page