VEGANSK CSIRKEPAPRIKÁS (UNGERSK STROGANOFF)

Ungersk husmanskost är riktig mysmat. Csirkepaprikás (uttalas chirkepaprikäsh) är i princip ungersk stroganoff med kyckling som min mormor alltid gör hemma i Isaszeg. Jag gör den med vegokyckling, men det finns också en variant med svamp som är suuupergod och heter gombapaprikás. Då är det bara att byta ut 'kycklingen' mot ca 600 g skivade och stekta champinjoner!


Det här receptet är i grunden samma som för ett av mina mest populära recept, nämligen Hortobágyi Palacsinta - ungerska fyllda pannkakor toppade med en krämig paprikasås! Men de görs för finare tillfällen och tar mer tid, så till vardags kan vi äta det här istället.

CSIRKEPAPRIKÁS

Kumminfrön, 2 tsk

Lök, 3 st, hackad

Vitlök, 8 st, hackad

Paprikapulver, 2 1/2 msk

Rökt paprika, 2 msk (jag använder söt)

Svartpeppar, 1 1/2 msk

Korianderpulver, 1 tsk

Lagerblad, 1 st

Veganska kycklingbitar, 480 g, tinade och grovt hackade