top of page
4.png
  • Instagram

SAFFRANSGRYTA MED VITLÖKSFRÄST OSTRONSKIVLING (VEGANSK BOUILLABAISSE)

En krämig, havssmakande soppa med en hint av apelsin och saffran. Bouillabaisse kommer egentligen från Frankrike men vi alla älskar ju den här saffransdoftande soppan som nog kan räknas till svensk husmanskost vid det här laget. Jag var så klart tvungen att skapa en vegansk variant som stillar mitt sug efter den mustiga soppan. Det här är min mans absoluta favoritsoppa och jag måste nog hålla med honom. Med den vitlöksfrästa ostronskivlingen, en klick saffranskräm och varm baguette hör den här rätten hemma på en fin nyårsmiddag.


För att ge en hint av havssmak lägger jag till kelppulver i soppan. Av alla alger är nog kelp min favorit som jag tycker ger en precis lagom havssmak när jag gör veganska alternativ till fiskrätter. Däremot kan du också byta ut den mot noriark efter smak, rivna i mindre bitar. Eller så kan du skippa algerna helt! Det blir en fantastiskt läcker soppa ändå!



BOUILLABAISSE

Portioner: 8

Salta allt efter smak


Kryddbas

Olivolja Fänkålsfrön, 3 tsk Purjolök, 300 g (1 st), skivad Vitlök, 8 st, skivad

Tomatpuré, 1 1/2 dl Timjan, 1 1/2 msk Svartpeppar, 1 tsk Cayennepeppar, 1/4 tsk Saffran, 1 1/2 pkt Kelppulver, 3/4 tsk (valfritt, eller kan bytas ut mot noriblad efter smak) Lagerblad, 3 st Dijonsenap, 1 tsk

Rivet skal från 1 apelsin

Apelsinsaft från 2/3 apelsin

Vitt vin, 2 dl


Grönsaker Potatis, 650 g (5 st), tärnad i munsbitar Blomkål, 500 g (1/2 st), delad i mindre buketter Morot, 3-4 st, skivad (ca 1/2 cm) Fänkål, 300 g (1 liten), skivad Vitkål, 200 g, strimlad


Vätska Matlagningsgrädde, 5 dl (t ex Oatly iMat) Grönsaksbuljong, 1,5 L


Avsluta med Stora vita bönor, 1 burk Små vita bönor, 1 burk Citronsaft från 1/2 citron Kruspersilja, 1 kruka, hackad Saffranskräm, 4 msk (recept finns nedan, krämen används också som topping till soppan vid servering)


SAFFRANSKRÄM

Fraiche, 2 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)

Saffran, 1/2 pkt

Vitlök, 1 klyfta, pressad

Citronsaft, en skvätt

Apelsinskal, lite grann

Olivolja, lite grann

Svartpeppar


BRYNT OSTRONSKIVLING

Valfritt tillbehör att toppa soppan med


Olivolja

Ostronskivling, 500 g

Vitlök, 5 klyftor, skivade

Röd chili, 1 st, skivad

Timjan, 1 tsk

Citronsaft från 1/2 citron

Kruspersilja, 1 liten bunt, hackad

En klick smör


SERVERING

Varm baguette (eller vitlöksbröd)

Persilja

Citron

GÖR SÅ HÄR

Saffranskräm. Blanda ihop alla ingredienser till saffranskrämen och ställ den i kylen så den får marinera lite medan du lagar soppan.


Bouillabaisse. I en stor kastrull, fräs fänkålsfrön i rikligt med olivolja i några sekunder. Vänd ner purjolök och vitlök och fräs tills de mjuknat och fått lite färg. Klicka i tomatpurén och stek i oljan i någon minut under omrörning tills den fått en mörkare färg. Tillsätt mer olja vid behov. Blanda sedan alla ingredienser till kryddbasen. Puttra i ca 5 min under omrörning tills aromatisk och och alkoholen i vinet ångats bort. Vänd ner grönsakerna och rör om så allt täcks av kryddbasen. Häll på matlagningsgrädde och buljong. Koka upp och låt sedan puttra på medelvärme tills grönsakerna mjuknat, ca 20 min.

Ostronskivling. Medan soppan puttrar, dra isär ostronskivlingen till smalare strimlor. Bryn i rikligt med olivolja på medelhög värme tills den fått fin färg. Vänd ner vitlök, chili och tillsätt timjan och fräs tills vitlöken tillagats. Klicka lite smör. Rör ner persiljan på slutet och toppa med citronsaft. Salta efter smak. Svampen används som topping på soppan, och den smakrika oljan kan ätas med bröd!

Nu borde soppan börja bli klar så vänd ner bönorna, persilja, citronsaft och saffranskräm i grytan. Puttra i någon minut och smaka av med eventuellt mer timjan, svartpeppar, apelsinskal etc. Servera bouillabaisse med varm baguette och toppa med brynt ostronskivling, saffranskräm, persilja och citron.



1 170 visningar
bottom of page