SAFFRANSGRYTA MED VITLÖKSFRÄST OSTRONSKIVLING (VEGANSK BOUILLABAISSE)

En krämig, havssmakande soppa med en hint av apelsin och saffran. Bouillabaisse kommer egentligen från Frankrike men vi alla älskar ju den här saffransdoftande soppan som nog kan räknas till svensk husmanskost vid det här laget. Jag var så klart tvungen att skapa en vegansk variant som stillar mitt sug efter den mustiga soppan. Det här är min mans absoluta favoritsoppa och jag måste nog hålla med honom. Med den vitlöksfrästa ostronskivlingen, en klick saffranskräm och varm baguette hör den här rätten hemma på en fin nyårsmiddag.


För att ge en hint av havssmak lägger jag till kelppulver i soppan. Av alla alger är nog kelp min favorit som jag tycker ger en precis lagom havssmak när jag gör veganska alternativ till fiskrätter. Däremot kan du också byta ut den mot noriark efter smak, rivna i mindre bitar.


BOUILLABAISSE

Portioner: 8