En krämig, havssmakande soppa med en hint av apelsin och saffran. Bouillabaisse kommer egentligen från Frankrike men vi alla älskar ju den här saffransdoftande soppan som nog kan räknas till svensk husmanskost vid det här laget. Jag var så klart tvungen att skapa en vegansk variant som stillar mitt sug efter den mustiga soppan. Det här är min mans absoluta favoritsoppa och jag måste nog hålla med honom. Med den vitlöksfrästa ostronskivlingen, en klick saffranskräm och varm baguette hör den här rätten hemma på en fin nyårsmiddag.
För att ge en hint av havssmak lägger jag till kelppulver i soppan. Av alla alger är nog kelp min favorit som jag tycker ger en precis lagom havssmak när jag gör veganska alternativ till fiskrätter. Däremot kan du också byta ut den mot noriark efter smak, rivna i mindre bitar. Eller så kan du skippa algerna helt! Det blir en fantastiskt läcker soppa ändå!
BOUILLABAISSE
Portioner: 8
Salta allt efter smak
Kryddbas
Olivolja Fänkålsfrön, 3 tsk Purjolök, 300 g (1 st), skivad Vitlök, 8 st, skivad
Tomatpuré, 1 1/2 dl Timjan, 1 1/2 msk Svartpeppar, 1 tsk Cayennepeppar, 1/4 tsk Saffran, 1 1/2 pkt Kelppulver, 3/4 tsk (valfritt, eller kan bytas ut mot noriblad efter smak) Lagerblad, 3 st Dijonsenap, 1 tsk
Rivet skal från 1 apelsin
Apelsinsaft från 2/3 apelsin
Vitt vin, 2 dl
Grönsaker Potatis, 650 g (5 st), tärnad i munsbitar Blomkål, 500 g (1/2 st), delad i mindre buketter Morot, 3-4 st, skivad (ca 1/2 cm) Fänkål, 300 g (1 liten), skivad Vitkål, 200 g, strimlad
Vätska Matlagningsgrädde, 5 dl (t ex Oatly iMat) Grönsaksbuljong, 1,5 L
Avsluta med Stora vita bönor, 1 burk Små vita bönor, 1 burk Citronsaft från 1/2 citron Kruspersilja, 1 kruka, hackad Saffranskräm, 4 msk (recept finns nedan, krämen används också som topping till soppan vid servering)
SAFFRANSKRÄM
Fraiche, 2 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)
Saffran, 1/2 pkt
Vitlök, 1 klyfta, pressad
Citronsaft, en skvätt
Apelsinskal, lite grann
Olivolja, lite grann
Svartpeppar
BRYNT OSTRONSKIVLING
Valfritt tillbehör att toppa soppan med
Olivolja
Ostronskivling, 500 g
Vitlök, 5 klyftor, skivade
Röd chili, 1 st, skivad
Timjan, 1 tsk
Citronsaft från 1/2 citron
Kruspersilja, 1 liten bunt, hackad
En klick smör
SERVERING
Varm baguette (eller vitlöksbröd)
Persilja
Citron
GÖR SÅ HÄR
Saffranskräm. Blanda ihop alla ingredienser till saffranskrämen och ställ den i kylen så den får marinera lite medan du lagar soppan.
Bouillabaisse. I en stor kastrull, fräs fänkålsfrön i rikligt med olivolja i några sekunder. Vänd ner purjolök och vitlök och fräs tills de mjuknat och fått lite färg. Klicka i tomatpurén och stek i oljan i någon minut under omrörning tills den fått en mörkare färg. Tillsätt mer olja vid behov. Blanda sedan alla ingredienser till kryddbasen. Puttra i ca 5 min under omrörning tills aromatisk och och alkoholen i vinet ångats bort. Vänd ner grönsakerna och rör om så allt täcks av kryddbasen. Häll på matlagningsgrädde och buljong. Koka upp och låt sedan puttra på medelvärme tills grönsakerna mjuknat, ca 20 min.
Ostronskivling. Medan soppan puttrar, dra isär ostronskivlingen till smalare strimlor. Bryn i rikligt med olivolja på medelhög värme tills den fått fin färg. Vänd ner vitlök, chili och tillsätt timjan och fräs tills vitlöken tillagats. Klicka lite smör. Rör ner persiljan på slutet och toppa med citronsaft. Salta efter smak. Svampen används som topping på soppan, och den smakrika oljan kan ätas med bröd!
Nu borde soppan börja bli klar så vänd ner bönorna, persilja, citronsaft och saffranskräm i grytan. Puttra i någon minut och smaka av med eventuellt mer timjan, svartpeppar, apelsinskal etc. Servera bouillabaisse med varm baguette och toppa med brynt ostronskivling, saffranskräm, persilja och citron.
Comments