VEGANSK BOUILLABAISSE MED VITLÖKSFRÄST OSTRONSKIVLING

En krämig, havssmakande soppa med en hint av apelsin och saffran. Bouillabaisse kommer egentligen från Frankrike men vi alla älskar ju den här saffransdoftande soppan som nog kan räknas till svensk husmanskost vid det här laget. Jag var så klart tvungen att skapa en vegansk variant som stillar mitt sug efter den mustiga soppan. Det här är min mans absoluta favoritsoppa och jag måste nog hålla med honom. Med den vitlöksfrästa ostronskivlingen, en klick saffranskräm och varm baguette hör den här rätten hemma på en fin nyårsmiddag.


För att ge en hint av havssmak lägger jag till kelppulver i soppan. Av alla alger är nog kelp min favorit som jag tycker ger en precis lagom havssmak när jag gör veganska alternativ till fiskrätter. Däremot kan du också byta ut den mot noriark efter smak, rivna i mindre bitar.


BOUILLABAISSE

Portioner: 8

Salta allt efter smak


Olivolja Fänkålsfrön, 1/2 tsk Purjolök, 300 g (1 st), skivad Vitlök, 6-7 st, skivad Timjan, 1 1/2 msk Svartpeppar, 1 tsk Cayennepeppar, 1/4 tsk Saffran, 1 1/2 pkt Rivet apelsinskal från 1 apelsin Tomatpuré, 1 1/2 dl Vitt vin, 2 dl Potatis, 650 g (5 st), tärnad i munsbitar Blomkål, 500 g (1/2 st), delad i mindre buketter Morot, 3-4 st, skivad (ca 1/2 cm) Fänkål, 300 g (1 liten), skivad Vitkål, 200 g, strimlad Apelsinsaft från 2/3 apelsin Kelppulver, 3/4 tsk Lagerblad, 3 st Dijonsenap, 1 tsk Matlagningsgrädde, 5 dl (t ex Oatly iMat) Grönsaksbuljong, 1 L Stora vita bönor, 1 burk Små vita bönor, 1 burk Citronsaft från 1/2 citron Kruspersilja, 1 kruka, hackad

BRYNT OSTRONSKIVLING

Olivolja Ostronskivling, 450 g Vitlök, 4 klyftor, skivade

Röd chili, 1/2 st, skivad Timjan, 1 tsk Citronsaft från 1/2 citron Persilja, 1 liten bunt, hackad


SAFFRANSKRÄM

Fraiche, 2 dl (t ex Planti Cooking Fraiche)

Saffran, 1/2 pkt

Vitlök, 1 klyfta, pressad

Citronsaft, en skvätt

Apelsinskal, lite grann

Olivolja, lite grann

Svartpeppar


SERVERING

Varm baguette

Persilja

Citron

GÖR SÅ HÄR

Blanda ihop alla ingredienser till saffranskrämen och ställ den i kylen så den får marinera lite medan du lagar soppan.


I en stor kastrull, fräs fänkålsfrön i rikligt med olivolja i några sekunder. Vänd ner purjolök och vitlök och fräs tills de mjuknat och fått lite färg. Blanda sedan ner timjan, svartpeppar, cayenne, saffran och apelsinskal och fräs under omrörning i några sekunder tills aromatisk. Försiktig så det inte bränns! Klicka i tomatpurén och stek i oljan i någon minut under omrörning tills den fått en mörkare färg. Tillsätt mer olja vid behov. Häll på vinet och låt alkoholen ånga bort. Vänd ner potatis, blomkål, morot, fänkål och vitkål och rör om så allt täcks av kryddbasen. Häll på apelsinsaft, kelp, lagerblad, dijonsenap, matlagningsgrädde och buljong. Koka upp och låt sedan puttra på medelvärme utan lock tills grönsakerna mjuknat, ca 15-20 min. Medan soppan puttrar, dra isär ostronskivlingen till smalare strimlor. Bryn i rikligt med olivolja tills den fått fin färg och krispig yta. Jag brukar göra det i två omgångar då jag inte får plats med all svamp i stekpannan. Lägg undan svampen på en tallrik. Fräs vitlök och chili i oljan och tillsätt timjan. Vänd tillbaka svampen och fräs i några minuter. Lägg upp på en tallrik och toppa med citronsaft och persilja.

Nu borde soppan börja bli klar så vänd ner bönorna, persilja och citronsaft i grytan. Servera bouillabaisse med varm baguette och toppa med brynt ostronskivling, saffranskräm, persilja och citron.



#bouillabaisse #fisksoppa #saffran #husman # soppa #grönsakssoppa #ostronskivling #vegansk

556 visningar
Logga 10 Veckor Vegan Transparent.png