top of page
4.png
  • Instagram

VÄRLDENS SÅSIGASTE TACOS! SELINAS VEGANSKA BIRRIA QUESATACOS

Tacofredagen har precis uppgraderat sig! Birria tacos är världens såsigaste taco som är krispig, ostig och doppas i en aromatisk chilisoppa med en hint av kanel och nejlika.


Traditionellt är birria en Mexikansk köttgryta gjord på flera olika torkade chili, bland annat guajillochili som gör grytan vackert röd. En ny trend är att göra saftiga tacos av den här grytan genom att fylla tacosen med köttet från grytan, steka dem så osten smälter och doppa den i chilisåsen.


Jag har gjort en egen version av birria med ungerskt paprikapulver istället för guajillo, helt enkelt för det är lättare att få tag på och vem gillar inte ungerska, mustiga grytor med massa paprika? Till det tillsätter jag också anchochili och chipotle för att få en god chilisoppa och gör den aromatisk med kanel, kryddpeppar och nejlika.


Istället för tacos kan du servera det här som en gryta genom att också tillsätta exempelvis majs, svart bönor, potatis, morot och servera med avokado, lime och ris.


En annan vinnande tacofavorit är de här chipotle quesatacos med rökig fajitasfyllning.

SELINAS BIRRIA QUESATACOS

Portioner: 6 tacos (2 pers, men det går faktiskt att käka alla själv) Obs! Om du ökar antalet portioner, tänk då på att tillagningstiden förändras. Du kan behöva puttra grytan i upp till dubbelt så lång tid, så tillaga tills du får till rätt konsistens enligt receptet.

Salta efter smak


FYLLNING

Hälsans kök Filébitar, 320 g (1 pkt), tinad

(filébitarna ger också en god smak till grytan. Jag tycker inte att exempelvis oumph ger en lika god smak, men testa med ditt favoritvegokött! Jag har även provat VegMe Pulled Original som blev väldigt gott och blev som en riktigt god och saftig pulled pork)

Vitlök, 3 klyftor, finhackade


CHILISÅS

Rapsolja, 3/4 dl

Vitlök, 8 klyftor, skivade

Tomatpuré, 2 msk

Vitvinsvinäger, 1 msk

Chipotlesås, 2 tsk (finns i tacohyllan)


Grönsaker

Gullök, 1/4 st, skalad

Röd paprika, 1/2 st

Morot, 1/5 st

Koriander, ca 5 kvistar

Tomat, 1 st, delad i två

Vatten, 1 L + 6 dl


Kryddor

Paprikapulver, 2 msk

Ljust muscovadosocker, 1 1/2 msk

Anchochilipulver, 1 msk (Santa Maria har mald anchochili)

Oregano, 1 msk

Timjan, 1 msk

Spiskummin, 1 msk

Korianderpulver, 2 tsk

Rökt paprika, 1 tsk

Kanel, 2/3 tsk

Lagerblad, 2 stora

Nejlika, 1 st

Kryddpepparkorn, 2 st


SERVERING

Små tacobröd, 6 st

Ost, riven (t ex Violife original)

Koriander

Rödlök

Lime


GÖR SÅ HÄR

Chilisås. Hetta upp rapsoljan till medelhög värme i en kastrull. Fräs de 8 skivade vitlöksklyftorna och tomatpurén under omrörning i ca 5 min tills tomatpurén blivit lite mörkare. Vänd ner vitvinsvinäger, chipotlesås och alla kryddorna, tillaga i någon min under omrörning. Häll på 1 L vatten, grönsakerna och korianderkvistarna. Koka upp och puttra på medelvärme i 1 timme utan lock. Såsen kommer koncentreras rejält - till ca 1/4 - och bli tjock i konsistensen, tjockare än matgrädde. Grönsakerna behöver inte hackas utan släng i de stora bitarna som de är. Vi kommer sila bort dem sedan. Avsluta med att hälla på 7 dl vatten i kastrullen så såsen späds ut till en soppa. Ställ kastrullen åt sidan.


Gryta. Hacka de tinade filébitarna till mindre bitar så det blir lättare att fylla de små tacobröden sedan. Stek dem med 3 vitlöksklyftor i en stor stekpanna. Sila över såsen i stekpannan så vi blir av med grönsakerna och de hela kryddorna. Puttra i ca 15 min utan lock. Det ska bli en ganska flytande men mustig gryta, tänk samma tjocklek som matgrädde. Du får anpassa mängden vatten efter hur mycket som ångas bort. Är smaken för koncentrerad och grytan för tjock, häll på lite mer vatten. Är smaken för svag och grytan för vattnig, låt grytan puttra lite till utan lock. Avsluta med en skvätt lime. Det är verkligen limen som lyfter hela rätten och får fram alla smaker tycker jag. Så smaka av.

Fylla och steka tacos. Nu ska vi fylla och steka tacosen! Vi vill därför separera fyllningen från såsen. Sila därför tillbaka såsen i kastrullen och lägg fyllningen på en tallrik. (Obs! Du kan skippa det här steget med att sila såsen. Istället kan du låta det fortsätta puttra tills såsen blir tjockare och du helt enkelt får en riktigt saftig fyllning som du fyller direkt i tacosen)

Hetta upp en stekpannan på medelhög värme med olja och ca 1/2 tsk paprikapulver för att färga den röda. Ta ett tacobröd och lägg den i stekpannan. Toppa brödet med 'köttet' och en massa (!) ost. Stek tills undersidan av brödet börjat få färg, bli krispig och osten börjat smälta. Vik ihop tacosen och stek eventuellt lite till på båda sidor. Lägg på en tallrik. Jag brukar torkar ur pannan efter typ varannan taco och fylla på med olja och paprika igen för att det inte ska brännas vid.


Servera. Toppa tacosen med lite koriander, rödlök och lime. Servera med chilisåsen i en liten skål på sidan och toppa även den med koriander, rödlök och lime. Doppa tacosen i chilisåsen och njut av en annorlunda tacosupplevelse!


22 051 visningar
bottom of page