top of page
4.png
  • Instagram

UNGERSKA, VALNÖTSFYLLDA PANNKAKOR MED CHOKLADSÅS (VEGANSK GUNDEL PALACSINTA)

Ungern är ju desserternas land, och framförallt så har de många efterrätter med pannkakor. En av favoriterna bland ungrare är Gundel Palacsinta (Gundelpannkakor, döpt efter Károly Gundel som tog fram receptet). Det är pannkakor som fylls med en krämig valnötsröra och toppas med en chokladsås.


De har en hint av kanel och apelsin, men det som framförallt karakteriserar de här pannkakorna är att man tillsätter rom i fyllningen och chokladsåsen. Tyvärr är jag absolut inte ett 'fan' av alkoholsmak, särskilt inte i desserter. Jag hade inte heller rom hemma, så körde med lite konjak och det blev gott! Men gillar du alkohol i efterrätter så är det fritt fram att använda din favorit-rom efter smak!
VEGANSK GUNDEL PALACSINTA

Portioner: 8-10 pannkakor


PANNKAKOR


VALNÖTSFYLLNING

Koka

Apelsinsaft, 3 dl (3 stora apelsiner)

Finrivet skal från 3 apelsiner

Socker, 1 1/2 dl

Konjak, 1 dl (eller rom)

Russin, 1 1/2 dl, hackade (gärna gula)

Salt, en nypa

Kanel, 1 tsk


Blanda

Smör, 75 g (t ex Floras mjölkfria)

Valnötter, 350 g

Ovispad vispgrädde, 1 1/2 dl (t ex Oatlys vispgrädde)

Konjak, 2 msk (eller rom efter smak)


CHOKLADSÅS

Choklad 70%, 175 g

Ovispad vispgrädde, 2 dl (t ex Oatlys vispgrädde)

Smör, 100 g (t ex Floras mjölkfria)

Socker, 1/2 dl

Konjak, 2 msk (eller rom efter smak)


GÖR SÅ HÄR

Pannkakor. Stek pannkakorna enligt det länkade receptet.


Valnötsfyllning. Vänd ner alla ingredienser som ska kokas i en kastrull. Koka upp och småkoka på medelhög värme i 20-25 min. Klicka i smöret och rör om tills det smält.


Mixa valnötterna i en matberedare till ett mjöl. Det är egentligen smaksak hur fint det ska mixas men jag gillar när det är åt det finare håller så det kan bres ut fint på pannkakorna. Vänd över valnötsmjölet i en skål, rör ner sirapen du kokat tillsammans med vispgrädde. Smaka nu av med mer konjak/rom beroende på hur mycket alkoholsmak du gillar.


Chokladsås. I en liten kastrull, värm vispgrädde, socker och choklad under omrörning tills chokladen smält. Dra av kastrullen från plattan och rör ner smör och konjak efter smak.


Servera. Bre pannkakorna med valnötsfyllning. Lägg upp på serveringsfat och ringla med chokladsås och garnera eventuellt med hackade valnötter och apelsin.
Comments


bottom of page