Jag orkar inte diska mixern. Då är det perfekt att göra msabbaha! En krämig, chunky, fluffig och drömmig hummus som görs direkt i en skål, precis som min krämiga kikärtsröra med timjan. En omixad hummus!
Det finns två viktiga hemligheter för en grym hummus: en krämig och smakrik tahinisås som bas och grymma toppingar som exempelvis kryddade, friterade pinjenötter.
Jalla vi kör.
SELINAS KRÄMIGA, CHUNKY HUMMUS (utan mixer)
Portioner: 6
MSABBAHA
Tahini, 2 dl
Citronsaft, 1 1/3 dl (ca 2-3 citroner)
Hett vatten, 1 1/3 dl
Vitlök, 1-2 klyftor, pressade
Spiskummin, 1-2 tsk
Salt, ca 1 tsk
Kikärtor, 2 pkt, sköljda i hett vatten och silade
FRITERADE PINJENÖTTER
Pinjenötter
Olivolja
Kanel
Spiskummin
SERVERING
Stekt pitabröd, libabröd eller surdegsbröd
Nåt inlagt: Oliver, cornichon
Nån grönsak: Tomat, rädisa, paprika
Nåt starkt: harissapasta, lök, fefferoni
GÖR SÅ HÄR
Mät upp tahini i en skål och blanda sedan i citronsaft och vatten under omrörning tills du får en slät och ljus tahinisås. Tillsätt vitlök, spiskummin och salt och smaka av tills du tycker att tahinisåsen är smakrik.
Häll sedan i kikärtorna. Rör runt och mosa med t ex potatisstomp till önskad konsistens. Jag gillar när en del av kikärtorna fortfarande är hela och röran är härligt chunky.
Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna till medelhög värme och vänd ner pinjenötterna. Vi vill kunna ringla den kryddade olivoljan över hummusen också så snåla inte. Fritera pinjenötterna under omrörning i någon minut tills gyllene och smaksätt sedan med spiskummin, kanel och salt. Häll pinjenötterna och olivoljan över hummusen vid servering.
Comments