top of page
4.png
  • Instagram

SELINAS KRÄMIGA, CHUNKY HUMMUS UTAN MIXER

Jag orkar inte diska mixern. Så problemlösare som jag är så fixade jag ett hummusrecept som ger en krämig, chunky, fluffig och drömmig hummus som görs direkt i en skål, precis som min krämiga kikärtsröra med timjan.


Det finns två viktiga hemligheter för en grym hummus: en krämig och smakrik tahinisås som bas och grymma toppingar som exempelvis kryddade, friterade pinjenötter.


Jalla vi kör.


SELINAS KRÄMIGA, CHUNKY HUMMUS (utan mixer)

Portioner: 6


HUMMUS

Tahini, 2 dl

Citronsaft, 1 1/3 dl (ca 2-3 citroner)

Hett vatten, 1 1/3 dl

Vitlök, 1-2 klyftor, pressade

Spiskummin, 1-2 tsk

Salt, ca 1 tsk

Kikärtor, 2 pkt, sköljda i hett vatten och silade


FRITERADE PINJENÖTTER

Pinjenötter

Olivolja

Kanel

Spiskummin


SERVERING

Stekt pitabröd, libabröd eller surdegsbröd

Nåt inlagt: Oliver, cornichon

Nån grönsak: Tomat, rädisa, paprika

Nåt starkt: harissapasta, lök, fefferoni


GÖR SÅ HÄR

Mät upp tahini i en skål och blanda sedan i citronsaft och vatten under omrörning tills du får en slät och ljus tahinisås. Tillsätt vitlök, spiskummin och salt och smaka av tills du tycker att tahinisåsen är smakrik.


Häll sedan i kikärtorna. Rör runt och mosa med t ex potatisstomp till önskad konsistens. Jag gillar när en del av kikärtorna fortfarande är hela och röran är härligt chunky.


Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna till medelhög värme och vänd ner pinjenötterna. Vi vill kunna ringla den kryddade olivoljan över hummusen också så snåla inte. Fritera pinjenötterna under omrörning i någon minut tills gyllene och smaksätt sedan med spiskummin, kanel och salt. Häll pinjenötterna och olivoljan över hummusen vid servering.

bottom of page