top of page
4.png
  • Instagram

MSABBAHA: KRÄMIG, CHUNKY HUMMUS UTAN MIXER

Jag orkar inte diska mixern. Då är det perfekt att göra msabbaha! En krämig, chunky, fluffig och drömmig hummus som görs direkt i en skål, precis som min krämiga kikärtsröra med timjan. En omixad hummus!


Det finns två viktiga hemligheter för en grym hummus: en krämig och smakrik tahinisås som bas och grymma toppingar som exempelvis kryddade, friterade pinjenötter.


Jalla vi kör.


SELINAS KRÄMIGA, CHUNKY HUMMUS (utan mixer)

Portioner: 6


MSABBAHA

Tahini, 2 dl

Citronsaft, 1 1/3 dl (ca 2-3 citroner)

Hett vatten, 1 1/3 dl

Vitlök, 1-2 klyftor, pressade

Spiskummin, 1-2 tsk

Salt, ca 1 tsk

Kikärtor, 2 pkt, sköljda i hett vatten och silade


FRITERADE PINJENÖTTER

Pinjenötter

Olivolja

Kanel

Spiskummin


SERVERING

Stekt pitabröd, libabröd eller surdegsbröd

Nåt inlagt: Oliver, cornichon

Nån grönsak: Tomat, rädisa, paprika

Nåt starkt: harissapasta, lök, fefferoni


GÖR SÅ HÄR

Mät upp tahini i en skål och blanda sedan i citronsaft och vatten under omrörning tills du får en slät och ljus tahinisås. Tillsätt vitlök, spiskummin och salt och smaka av tills du tycker att tahinisåsen är smakrik.


Häll sedan i kikärtorna. Rör runt och mosa med t ex potatisstomp till önskad konsistens. Jag gillar när en del av kikärtorna fortfarande är hela och röran är härligt chunky.


Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna till medelhög värme och vänd ner pinjenötterna. Vi vill kunna ringla den kryddade olivoljan över hummusen också så snåla inte. Fritera pinjenötterna under omrörning i någon minut tills gyllene och smaksätt sedan med spiskummin, kanel och salt. Häll pinjenötterna och olivoljan över hummusen vid servering.

3 198 visningar

Commentaires


bottom of page