top of page
4.png
  • Instagram

KIKÄRTSTACOS I KRÄMIG CHIPOTLESÅS MED MANGOSALSA & MAJSKOLVAR MED KORIANDERSMÖR

När jag fixar tacos så brukar jag oftast bara köra med de färdiga tacokryddorna, färs och de klassiska grönsakerna till. Det är ju nostalgi till alla barndomskalas! Men vi kan ju också göra en lite mer vuxen variant ibland. Så här är en het, superenkel och snabb tacovariant med kikärtor som kokas i en krämig chipotlesås. Eftersom kikärtorna redan ligger i en krämig sås så behövs det inge mer sås till. Istället toppar vi med en fräsch och syrlig mangosalsa som passar perfekt för att bryta av hettan.


Sedan är ju marinerade majskolvar aldrig fel som tillbehör liksom. Majskolvarna passar också grymt vid sidan av choripán (recept här).

KIKÄRTSTACOS I KRÄMIG CHIPOTLESÅS MED MANGOSALSA & MARINERADE MAJSKOLVAR

Portioner: 6 stora burritos

Salta allt efter smak


KIKÄRTOR I CHIPOTLESÅS

Kikärtor, 4 pkt, sköljda

Vitlök, 4 klyftor

Paprika, 1 msk

Spiskummin, 1 msk

Timjan, 1/2 msk

Bockhornsklöver, 1/2 msk

Rökt paprika, 1/2 msk

Oregano, 1/2 msk

Muscovadosocker, 2 msk

Chipotlepasta, 1/2 dl (finns i tacohyllan)

Tomat, 2 st, hackade

Matgrädde, 2 1/2 dl

Spenat, 1 påse på typ 80 g (valfritt)


MANGOSALSA

Fryst mango, 450 g, tinad

Rödlök, 1 1/2 st, hackad

Koriander, 1 knippe, hackad

Lime, 2 st, saften

Jalapeño, 1 msk, hackad (kan skippas för mindre hetta)

Jalapeñolag, 1 msk (kan skippas för mindre hetta)

Vitlök, 1-2, pressad

Röd paprika, 2 st, hackad

Avokado, 2 st, tärnad


MAJSKOLVAR MED KORIANDERSMÖR

Majskolvar, 6 st

Smör, 1/2 dl (kan skippas om man vill ha en mer syrlig och fräsch marinad)

Lime, 2 st, saften

Koriander, 1 knippe, hackad

Spiskummin, 1 tsk

Paprika, 1 tsk

Vitlök, 2 klyftor, pressade


SERVERING

Tacobröd


GÖR SÅ HÄR

Kikärtor i chipotlesås. I en kastrull, hetta upp olja och fräs kikärtor och vitlök i någon minut tills aromatisk. Tillsätt kryddorna och rör om i några sekunder. Vänd sedan ner socker, chipotlepasta och tomat och tillaga i 5 minuter tills tomaterna brutits ned. Häll på matgrädden och puttra i 5-10 min tills röran fått en lagom tjocklek. När det är klart kan du blanda ner spenaten. Den ger ju ingen smak egentligen, mest bara smidigt att gömma i massa grönt tycker jag.


Mangosalsa. Medan kikärtorna puttrar kan du blanda ihop alla ingredienser till mangosalsan.


Majskolvar. Stek majskolvarna till gyllene. Blanda resten av ingredienserna till ett koriandersmör. Bre det på majsen vid servering.



2 792 visningar
bottom of page